tisdag 30 april 2024

FILMEN OM NAPOLEON


Napoleon Bonaparte -- en av historiens mest mytomspunna figurer.

Många såg säkert den kritiserade amerikanska filmen om Napoleon. Det var dessvärre mycket som inte fick plats i filmen, bland annat den unge Bonapartes lysande tid som förste konsul och reformator av Frankrike. En av de större luckorna var också kejsarens polska älskarinna, Maria Walewska, med vilken han fick sonen Alexandre Walewski. Maria var bara tjugoett år då Napoleon  stormade in i det av ryssar, preussare och österrikare ockuperade Polen. Det blev stor passion mellan kejsaren och den unga polskan. Napoleon var mycket förtjust i sonen och gav honom en fransk grevetitel och pension.

                                                               Maria Walewska
Den blonde gossen och hans blonda mor hälsade på Napoleon i hans husarrest på Elba. Ögonvittnen berättar hur Napoleon bar sin son på sina axlar och lekte med honom i flera dagar. Kejsaren passade upp på sin älskarinna och sonen. Han skar upp deras mat och bröt deras bröd. Alexander, som kallade sin far "Papa-Empereur", växte sedan upp i Polen, där han deltog i den polska frihetskampen.

Alexander Walewski (ovan) var fransk ambassadör i flera länder, bland annat i  Argentina och Storbritannien. Han avancerade till utrikesminister, blev talman i Nationalförsamlingen och statsråd. Han spelade en central roll i fredsförhandlingarna efter Krim-kriget och tvingade ryssarna till en förödmjukande fred. En hämnd för sin far Napoleon och för det av Ryssland  ockuperade Polen. Walewskis ättlingar lever och verkar i Frankrike och Polen än i dag. En av de franska ättlingarna, affärsmannen Nicolas André Walewski, ser ut som en avbild av sin berömde anfader.

Maria Walewska ville helst av allt att få bosätta sig hos Napoleon, som satt i fångenskap på Sankta Helena, men förvägrades det av engelsmännen. Hon slog sig ner i Bryssel och gifte sig med en avlägsen släkting till Napoleon,  marskalken Philippe d´ Ornano. Marie avled olyckligtvis i barnsäng bara ett år efter bröllopet, trettioett år gammal.

Men eftervärlden kommer ihåg Maria Walewska. En berömd maträtt har tillägnats henne:  "Sjötunga Walewska."  Det finns dock anledning att varna för namnförväxling  här. Det finns två Maria Walewska i den släkten.

1937 spelade Hollywood in en film  med kärleken mellan Napoleon och Maria som huvudtema.
Den gick länge för fulla hus.


                                                                 Garbo/Boyer                                  

Underlag: Herman Lindqvist .


































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar