lördag 11 maj 2024

FARORNA I FJÄLLEN



  32 DÖDA I FJÄLLEN PÅ SEX ÅR  --- SKOTERN ÄR FARLIGAST.

Vintersäsongen i fjällvärlden är över för den här gången och vi kan summera hur vi skött oss. Snöskoteråkningen sticker ut som den klart farligaste aktiviteten i  fjällen.  21 personer har omkommit och 61 har skadats svårt i skoterolyckor de senaste sex åren. Inspiration från sociala medier kan locka till farligare körning.
-- Man söker utmaningar och spänning, säger Per- Olov Wikberg, samordnare i Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.
Vårvintersolen får fjällandskapet att gnistra och under påskhelgen är det högsäsong i de svenska fjällen. Samtidigt pekar fjällsäkerhetsrådet på farorna.


Under åren 2008 - 2023 omkom 32 personer i samband med friluftsaktiviteter i svenska fjällkommuner.
Näst efter snöskoterolyckor skördar offpiståkning på skidor flest liv. Fem personer har omkommit i sådana olyckor de senaste sex åren, varav en var lavinrelaterad.
-- De som omkommer och skadas i offpistskidolyckor och snöskoterolyckor är oftast ganska vana åkare. De söker upp en terräng som kan vara farlig, till exempel höga klippor för uthopp, säger Per-Olov Wikberg. Han pekar på två motsatta trender. Bland snöskoteråkarna ses en striktare attityd till alkohol och samtidigt har  hjälmkrav införts och fler har fått förarbevisutbildning. Den långsiktiga trenden är att  färre omkommer i snöskoterolyckor. Å andra sidan är det fler som söker sig till friåkning i brant terräng.


Att åka i en ospårad brant sluttning är det många som drömmer om och det speglas i sociala medier att det är fantastiskt. säger Per-Olof Wikberg.

Den vanligaste olyckstypen med snöskoter är påkörning av träd eller stenar. Då är hastigheten avgörande för hur illa det går. I friåkning är risken att man välter med skotern och får den över sig.
I 13 procent av dödsolyckorna med snöskoter den senaste 10-årsperioden var drunkning det som orsakade förarens död.
 En propellerdriven flytande räddningsfarkost för skoterolyckor visas överst i denna blogg.

Underlag: Cecilia Klintö /TT






























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar