måndag 17 juni 2024

LENIN -- STATYN


 HUR ÄR DET ATT HA EN ÅTTA METER HÖG LENIN -- STATY PÅ GRANNTOMTEN?

Mångmiljonären och ärkekommunisten Lasse Diding har rest en staty över Lenin i sin trädgård i Varberg. Det hade varit intressant att få höra vad grannarna tyckte när den avtäcktes över helgen. 
 
Varje år presenteras listor där svenska folket berättar vem de helst skulle vilja ha som granne och Leif GW Persson vinner nästan alltid. Inget ont om GW, men man ser inte den omedelbara uppsidan. Vad gör man när drömmen väl slagit in, när man inser att GW flyttat in i huset bredvid, och nu sitter i grannbersån och häckar? Något år vann kocken Tina Nordström, och det är väl mer rimligt. Hallå, Tina, jaså har du flyttat in i området? Vad gott det doftar, vad har du på grillen? Jaså, karré. Om jag vill komma över på en bit mat,  ja varför inte.
Vad gör du, Leif? Jaså du sitter med nya romanen. Vad muttrar du om? Jaså, du vill inte ha sällskap, förlåt jag fattar, jag ska inte störa.
Skulle man göra en lista på vilken granne nan minst av allt skulle vilja ha, så ligger nog Lasse bra till. I Aftonbladet kunde man läsa att han rest en åtta meter hög staty av Lenin i sin trädgård på västkusten. Själv är han  mycket nöjd, säger att den syns från Varbergs fästning, för han vill att alla ska ta del av det.

Att Lenin är arkitekten bakom "röda terrorn", en diktator som väl i stort sett ensam bär ansvaret för att ha mördat eller svultit ihjäl över 10 miljoner människor, det är ingenting som hindrar Diding, och när Aftonbladet frågar hur rimligt det är att sätta upp en åttametersstaty på Lenin med tanke på att han var en diktator svarar han: "Det var även Spartacus".
Diding menar att Lenin missförståtts och vantolkats. Det är dags att människor förstår hans storhet.
Äreminnet på Didings tomt är bara en liten del i det. Han har också, kan man läsa, rest gigantiska tält i trädgården, dit ungdomar får komma och studera den store diktatorn. Fint, ett tält med en massa ungdomar som pratar om Lenin dag och natt. Detta påverkar också spänningsnivån med grannarna.


Hela projektet är fascinerande, man blir nyfiken på denne Diding. Hotellmagnat och mångmiljonär, första gången han blir omtalad i massmedia är i en namntvist 1996. Diding har blivit far till en son och anmäler till Skatteverket att sonen ska heta Brfxxpcillchimn 116. Han får nej och driver sedan ärendet i många år genom rättssystemet. Efter alla nej får pojken namnet Tarzan.
Ärkekommunist, instiftare av det kontroversiella Lenin-priset, och hela tiden är det som han arbetar i motvind, samhället är inte riktigt på hans sida. Som när han försöker köpa namnrättigheterna till Påskbergshallen i Varberg för att döpa om den till Leninstadion. Han får nej men förstår inte varför folk gör motstånd. De förstår inte hans vänliga avsikter.
Hur grannarna har reagerat på hans 8 meter höga Leninstaty är inte känt. Men det hade naturligtvis varit av intresse att vara i ett grannkök när den höga byggnadsställningen revs och jättestatyn visade sig.

Och vad är det för oväsen som brutit ut på tomten hos Didings. Jo, det är Leninfansen i hans trädgård som vaknat och genast hamnat i dispyt om proletariatets diktatur.

Underlag: Alex Schulman












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar