DE BORTGLÖMDA OCH UDDA DRAS TILL YTTERKANTERNA.
Låt oss ta Nyköping som exempel, en kommun i Södermanland med omkring 58 000 invånare. Kommunreformen i Sverige ägde rum 1971.
Förtroende, respekt och kanske till och med uppskattning är grundförutsättningar för ett gott kommunalt eller nationellt ledarskap-- ett rättvist samhälle helt enkelt-- för alla medborgare . Men så är politiken tyvärr inte i Nyköping
Men låt oss först lyfta blicken söderut mot ett land som ofta betraktas som storebror till lillebror Sverige-- Tyskland. Vi och dom!
Under september hölls tre delstatsval i Tyskland. Alla i östra Tyskland, i gamla DDR. I alla tre blev valresultatet stor dramatik och sågs med undran och viss förskräckelse i den västra landsändan och inte minst i Berlin. Västtyskar tittar fortfarande på östtyskar och säger att de inte förstår vad som händer. Regeringen i Berlin lyssnar inte till östtyskars ilska. Därför lägger allt fler sin röst på det högerextrema partiet AfD (Alternativ för Tyskland).
1989 föll Berlinmuren och 1990 blev Tyskland åter ett land. Det rika Västtyskland slukade det relativt fattiga Östtyskland. Och en grundkänsla hos majoriteten av befolkningen i "ossies" är att "wessies fortfarande behandlar dem som andra klassens medborgare.
I delstaten Thüringen segrade AfD stort. En sensation. Kristdemokraterna fick tåla stryk. Socialdemokraterna klarade med nöd 5-procentspärren.
I delstaten Sachsen tog Kristdemokraterna första platsen. AfD stark tvåa. Socialdemokraterna bleka.
I delstaten Brandenburg segrade socialdemokraterna en hårsmån före AfD . 31 procent före 30.
Slår man så en brygga till kommunsammanslagningen 1971, då nuvarande Nyköping bildades, och ser på den politiska utvecklingen i den dåvarande storkommunen Jönåker (Bergshammar Kila, Lunda, Tuna). I valet 2022 blev de högernationalistiska Sverigedemokraterna överlägset störst i valdistriktet Lunda och störst även i distrikt Kila. I distrikten Bergshammar och Tuna tog Sverigedemokraterna andraplatsen. Röster serverade med bitterhet och löje. Är det så att de medborgare som i dag bor i den gamla storkommunen Jönåker känner sig bortglömda och sedda över axeln av centrum i Nyköping?
En äldre Jönåkersbo som var föreningsaktiv under tiden före 2971 och även efter det dramatiska året, säger att politiker och tjänstemän i stadshuset alltför sällan möter medborgarna i småorter i ögonhojd och att de inte är öppna för att lösa lokala frågor som grundas på lokala förslag, Dialogen måste fördjupas för att bli fruktbar.
Man får utgå ifrån att politikerna i stadshuset varken är skumögda eller tondöva. Men de vårdslösar med tiden!
Underlag: Ulf-Göran Winqvist, insändare Sn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar