lördag 6 juli 2024

GASTRONOMISKA AKADEMIEN




Gastronomiska Akademien skall värna om och verka för förbättrad matkultur och gastronomins utveckling i Sverige.
Gastronomiska Akademien bildades 6 november 1958 på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore Wretman. Akademins beskyddare är Carl XVI Gustaf, som efterträdde prins Bertil som innehade den ställningen vid starten.
Medlemmar, 17 till antalet, väljs på livstid, och erhåller en numrerad tallrik, 1 till 17. Vid 75 års ålder erbjuds så kallat Senior Nobilis. De som väljer detta kan delta i alla möten, två per år, eller avgå.
Från 1983 deltar både kvinnor och män på lika villkor. 
Akademins symbol och ikon är Sankt Martin av Tours. Hans minne firas med gåsmiddag den 10 november årligen. Enligt sägnen ville Martin av Yours under inga villkor utnämnas till biskop, varför han före utnämningen gömde sig bland gässen på gården men avslöjades naturligtvis av deras kacklande och valdes till biskop.

Författare till nedanstående rader om mat, Alf Henrikson, ersatte Fritiof Nilson Piraten och fick tallrik nummer 1, kungen hade tidigare fått nummer 17.


OM LIVETS MIDDAGSHÖJD
Somliga njuta av tournedos,
andra sin lax i spenat.
Men de gamla har magen att tänka på,
och barn bryr sig sällan om mat.

DEN KLOKA  KRÅKAN
Människor kan inte smälta
sädeskornen som de är.
För att alltså slippa svälta
får de ta en del besvär:
Först måste de tröska dem.
Sen måste de baka dem.
Jäsningen! Jäsningen! Viket jäkt!
Vi spefåglar uppspisar kornen direkt.

VID SVARTSOPPAN
Kocken i Sparta sa: "Ja,
det är sant  som erforerna sa.
Hungern är bästa kryddan.
Men den smakar inte så bra."

MAMMAS ROTMOS
Lätt glömmer en man sitt modersmål,
om hans öde faller sig så.
Han förgäter ock sina fäders tro och får annat att tänka  på.
Men sin mammas rotmos och ärter och fläsk
dem glömmer han inte ändå.

SALTREFLEXEN 
Många är de som innan de smaka sin mat 
griper ett saltkar och saltar rejält på sin föda.
Kockars förmåga av kryddning och husmödrars möda
tilltror de icke att göra en rätt delikat.
Stekarnas utsökthet, såsernas levande själ
börjar de måltiden med att salta ihjäl.


Underlag: "Stångkorv & Bordeaux" av Alf Henrikson
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar