onsdag 25 september 2024

BERNADOTTERNA BLIR ALLT FLERA


 I februari nästa år ska prinsessan Sofia och prins Carl Philip få sitt fjärde barn, meddelar hovet.
Paret som redan har tre söner: Alexander 8, Gabriel 7 och Julian 3, hoppas förmodligen på en flicka denna gång.
. Med detta barn ansluter sig Carl Philip till en lång tradition i huset Bernadotte. Traditionen med många barn, från Oscar I som hade 5 barn, hans son Oscar II likaså 5, hans sonson Gustaf VI Adolf 5 barn. Hans son, vår kungs far, arvprinsen Gustaf Adolf 5 och nu Carl Philip med 4 barn.  Barnet är efterlängtat. Det finns gott om plats i Villa Solbacken på Djurgården, som Carl Philip fick ärva efter sin gammelfarbror, prins Bertil.

Prins Carl Philip ansluter sig till en lång tradition i huset Bernadotte. På bilden Gustaf Adolf och Sibylla med barnaskaran på Haga. Carl Gustaf är nyfödd.

Sofias och Carl Philips situation liknar förstås andra barnfamiljer, ändå skiljer sig deras väntan från andras, kungliga barn placeras automatiskt i speciella fack. Barnet får nummer 8 i tronföljden efter storebror Julian. Vilket namn den nya ättlingen ska få vet inte ens föräldrarna ännu. Något traditionellt svenskt kunganamn är knappast troligt. Det bestämmer Sofia och Carl Philip helt själva. Men kungen ska tilldela barnet ett landskap, ett hertigdöme.Det är bara kungen som bestämmer den saken. Han har några lediga landskap  att välja bland. Jämtland, som var hans eget landskap innan han blev kung är knappast troligt. Några andra Västerbotten, som ingen har haft efter kungens egen far , arvprinsen, som omkom vid en flygolycka på Kastrup 1947. Återstår gör exempelvis Uppland, Närke, Härjedalen och Västmanland. Jag tippar på något av de två första, men hur det blir vet bara kung Carl Gustaf. Den nyfödde måste, som alla prinsar och prinsessor få Sveriges högsta utmärkelse, Serafimerorden. Hur ska serafimerskölden se ut? Statsheraldikernas talangfulla tecknare har säkert redan börjat att skissa på idéer.
Inför den stora dagen i februari 2025, är allt framlagt för den yngsta ättlingen i huset Bernadotte, platsen i tronföljden är inbokad, hertigskölden är strax klar. Serafimerorden är putsad. De lyckliga föräldrarna, som likt alla andra väntande föräldrar hoppas på att allt ska gå bra, och som lyckliga föräldrar avslöja den yngsta ättlingens namn. Barnkammaren på Villa Solbacken på Djurgården kommer att vara klar. Huset blir nu ett barnrikehus.
Medlem nummer 32 i huset Bernadotte sedan Oskar I välkomnas inte bara av sin familj  utan av hela svenska folket. En barnafödsel precis likadan som alla andra -- men samtidigt helt annorlunda.


Ynderlag: Herman Lindqvist

















 fjärde barn, meddelar hovet.

tisdag 24 september 2024

RYSSARNAS VAL: FRED ELLER PUTIN


 
ZELENSKYJ: RYSSAR MÅSTE VÄLJA -- FRED ELLER PUTIN
 
Det var en otålig ukrainsk president som dök upp på Ramstein-mötet i Tyskland i fredags. Antalet luftvärnssystem som inte levererats är betydande, sade Volodmyr Zelensky, syftande på att västvärlden hittills inte uppfyllt löften. Han formulerade det som att ryssar måste välja mellan fred eller Putin.

På Ramstein-mötet diskuterade försvarsministrar från Sverige, USA och ett 50-tal länder hur man kan fortsätta att hjälpa Ukraina mot Rysslands invasion. Denna veckas möte är det första då Ukrainas president är på plats. -- Vi behöver kapacitet på längre avstånd inte bara mot ukrainska områden utan också längre in i Ryssland, sade han enligt nyhetsbyråer. Han syftar på att Ukraina fått ökad rätt att använda donerade vapen mot Ryssland men att de allierade fortfarande tvekar om Ukraina skall ges rätt att använda de mest avancerade vapnen djupt inne i Ryssland. 

I samband med mötet tillkännagavs flera nya stödpaket. Austin  säger att president Joe Biden ska presentera en ny "säkerhetsassistans", värd 250 miljoner dollar (25 miljarder kronor). Storbritannien säger att ett luftvärnssystem av typen LMM till ett värde av 162 miljoner pund (nästan 2,2 miljarder kronor) ska levereras senare i år. 

Och Tysklands försvarsminister Boris Pistorius sade ( i samband med enskilda samtal med Zelenskyj) att hans land donerar ett dussintal artilleripjäser till ett värde av 150 miljoner euro, 1,7 miljarder kronor.


Underlag; Ledare SvD







 välja mellan fred eller Putin.

lördag 21 september 2024

ESTONIAKATASTROFEN


 28 september 1994, för nästan på dagen, 30 år sedan, förliste det estniska passagerarfartyget Estonia i storm på Östersjön på väg från Tallin till Stockholm. 852 människor följde Estonia i djupet, den värsta fartygsolyckan någonsin i nordiska farvatten.
Vädret vid tillfället var det sämsta tänkbara med storm och hög sjöhävning, fyra till sex meters våghöjd. Vattentemperaturen var mellan 11 och 12 grader. Sammanfattningsvis rådde alltså extremt dåliga förhållanden till sjöss.

En besättningsman hörde en kraftig metallisk smäll i fören vid  24-tiden. Kaptenen fortsatte emellertid på samma kurs och med hög fart, han hade sin tidtabell att tänka på.

Mitt ute på Östersjön. i höjd med finska Dagö, klockan var då 0110, lossnade emellertid bogvisiret  och stormvågorna vällde rakt in över bildäck. Bara efter någon minut hade fartyget 15 graders slagsida.
Nödsignaler sändes 0120. Vid samma tid stannar fartygets motorer. Fartyget har då 40 graders slagsida. Fartyget vattenfylls snabbt.  Passagerarna i hytterna hade ingen möjlighet att ta sig ut,
utan drunknade i sina hytter, ett fasansfullt scenario. De som överlevde befann sig på något av de
övre däcken.
Hela händelseförloppet tog mindre än en timme.


  

                                    Bogvisiret

138 personer som lyckats kasta sig i havet tog sig upp i gummiflottar från Estonia och kunde sedan räddas av de helikoptrar som anlände i gryningen, Man plockade också upp ett 80-tal döda, personer som inte klarat det kalla vattnet i väntan på undsättning. Totalt medverkade ett tjugotal helikoptrar i räddningsarbetet. När nödlarm sändes på natten fanns ett antal andra fartyg i närheten. När de anlände hade de emellertid mycket svårt att medverka i räddningsarbetet beroende på stormen och sjöhävningen som riskerade deras egen säkerhet.

Det var länge oklart, och är så fortfarande, hur många som egentligen befann sig ombord på Estonia vid haveritillfället. Senare listor tyder på att 1058 personer fanns ombord- Av dessa  beräknas enligt senare beräkningar  188 av besättningen och  814 passagerare ha omkommit.

Efter haveriet beslöt den svenska regeringen att vraket skulle täckas över med  cement. Detta beslut ändrades emellertid och haveriplatsen  gavs i stället ett status som gravfridsplats, vilket bland annat innebär dykförbud i området.

Av de 852 människor som omkom var:
538 från Sverige
355 från Estland
29 från Lettland
14 från Finland och
12 från Ryssland. Övriga kommer från ett dussintal andra länder.

Det svenska Estoniamonumentet ligger på Djurgården i Stockholm:


Andra monument finns på andra håll, bland annat i Norrköping.






















 



onsdag 18 september 2024

VARUKATALOGEN

 den 3 juni 1932

Det är många av oss äldre i Sherwoodskogen som minns när katalogen kom med posten, Åhlén & Holms katalog. Färggrann och lockande låg den på köksbordet. Alla bläddrade i den, både vuxna och barn. Många fina bilder och priserna var tydligt utsatta. Att önska kostade ingenting. Framemot jul skulle det visa sig för barnens del om någon önskan slagit in.
Katalogen blev så småningom rejält utläst och fick stora hundöron. Den slutade sina dagar på utedasset. Toapapper var en lyx på den tiden.
Alf Henrikson skrev nedanstående betraktelse "Varukatalogen" den 3 juni 1932. Den är hämtad ur diktsamlingen "Vers, glam. varvet runt solen."

VARUKATALOGEN
Den kom om våren gratis hem med posten
till stilla bygder djupt i Sveriges skogar,
en sagans koffert,  full av härligheter,
av präktigt klänningstyg och tennsoldater,
och starka filtar, prima verktygslådor
och stora bollar, lysande av lackfärg,
och broscher, drivna i en fjärils form.
Och det fanns bilder där av allt det vackra
och under stod det noggrant pris på allt.
Och lystna hustrublickar följde mönstret
i tygets matta bild och läste priset
och räknade i smyg på hushållskassan 
när middagsdisken plockats in i skänken.
Och mannen låg en stund om kvällen vaken
och såg och såg på allt och sade inget.
Med färgrikt omslag inom långa veckor
låg katalogen kvar på nattduksbordet
och lyste som en sällsynt orkidé
mot utdragssängens bruna gavelsnirklar.
Och barnet såg ibland sin luftpistol
och drömde om dess eko bakom ladan
när Sitting Bull föll död bakom krusig tygel
och Uncas gled på ljudlös mockasin.
Och kanske gick ett viktigt brev, det enda
på långa år till platser bort,
och någon väntans dag kom undrets låda
i ljusrött papper, tung av hemlighet,
och tömdes andaktsfullt på sliten vaxduk.




 

tisdag 17 september 2024

EUROPAS SKANDALPRINSESSOR

Prinsessan Märtha Louise och shamanen Durek Verett har gift sig i en naturskön del av Norge, det blev ett dundrande tredagarsbröllop, som utlovades ge deltagarna 
"ett oförglömligt äventyr". Inbjudna var de nordiska kungahusen och norska och utländska celebriteter. Dock inte shamanens mor som förskjutit honom och säger att han är "en lögnhals som hittar på så mycket". Prinsessan Märtha Louise strålar och ser till att allt blir som hon planerat. Hon har ju, enligt hennes egna böcker, dokumenterad kontakt med änglar och kan tala deras språk.
Det finns bara en enda prinsessa i Europa som fått kungliga släktingar att förvånas och häpna mer än Märtha Louise , och det är Stéphanie av Monaco.


Hon är i dag en allmänt respekterad femtionioårig trebarnsmor, som ägnar sig åt välgörenhet och älskar djur -- men under många år var hon skandaltidningarnas drottning. Märtha Louise är sju år yngre, men båda prinsessorna hade mödrar ur icke kungliga miljöer. Stéphanies mor, Hollywoodstjärnan Grace Kelly,  omkom i en bilkrasch i Monaco då Stëphanie var sjutton år, möjligtyvis var det hon som körde --- det är fortfarande oklart. Där börjar emellertid hennes vilda liv. Hon var modell i Paris, designade baddräkter för Dior, blev sångerska som sålde fem miljoner plattor och blev Europas mest tatuerade kunglighet. Hon hade ett rikt kärleksliv med livvakter, racerförare, bartendrar, croupierer, en svensk fotomode ll (Magnus Schenkenberg), trädgårdsmästare och skådespelare. Hon fick två barn med livvakten innan de gifte sig, snabb skilsmässa. Hon blev kär i en gift  cirkusdirektör. Med tre barn reste hon i hans cirkuskaravan, nytt äktenskap med en portugisisk cirkusakrobat, ny skilsmässa.

Märtha Louises första skandal var när hon hon blev kär i sin gifte ridlärare och sedan själv gifte sug icke kungligt med författaren, konstnären och öppne socialdemokraten Ali Behn. Han led av depressioner och tog livet av  sig på juldagen 2019.  Märtha Louise och Stéphanie hade många likheter. De är kreativa trebarnsmödrar som aldrig tvekat att sticka ut, alltid gått sina egna vägar.
Båda har förmodligen många gånger varit inkallade till sina fäder för varnande och uppriktiga samtal. Ingenting har hjälpt. Märtha Louise talar för healing och handpåläggning. Hon kan kommunicera med hästar och änglar, vilket förmodligen är fullt normalt för en shaman. Märtha Louise och shamanen försökte nyligen lansera kungliga drinkar på marknaden, men det stoppades av hovet. Shamanen säger sig bota sjukdomar med en mdaljong som han söljer dyrt. Nu när Stéphanie lugnat ner sig är det Märtha Louise som får rubrikerna. Hon har förlorat sin titel kunglig höghet man har fått behålla sin prinsesstitel och är nummer fyra i den norska tronföljden.  Stéphanie är nummer fjorton i den monegaskiska.
Fortsättning följer sannolikt. 

Underlag: Herman Lindqvist




































































 

 







lördag 14 september 2024

PUTINS NYTTIGA IDIOTER KAN VINNA KRIGET


 Det ryska anfallskriget mot Ukraina är inne i en kritisk fas. Ryska styrkor fortsätter långsamt att avancera mot de strategiska städerna Pekrosk och Tjasiv  samtidigt som Ryssland också går till motoffensiv mot de ukrainska styrkor som gått in i Kurskregionen.
Såväl vad  gäller manskap som vapen och annan materiel slår Ukraina ur ett svårt underläge.
Det enda sättet att ändra på detta är att väst intensifierar sitt stöd. När som helst väntas ett beslut offentliggöras, som kan få de ukrainska styrkorna att andas lite lättare att västliga långdistansvapen kan få användas mot mål inne i själva Ryssland.
Inför fredagens möte mellan president Joe Biden och Storbritanniens premiärminister Keir Starmer om fortsatt hjälp till Ukraina trappade Putin upp retoriken: "Om detta beslut fattas kommer det inte att innebära något annat än att Natoländerna, USA och de europeiska länderna direkt deltar i kriget i Ukraina".
Vad Putin ägnar sig åt är hyckleri av svåraste sort. Ryssland har sedan länge fått både raketer och drönare av Nord-Korea, och har inte tvekat att använda dem mot ukrainska städer och andra mål. Det har uppenbarligen inte betytt att några av vännerna är i krig mot väst. 

Dessutom har Putin hotat och varnat många gånger förr. Om väst gör så kommer det att leda till skarp respons från Ryssland. Det är bara tomma ord rån Putin. Starmer gav det enda rimliga svaret inför sin resa till Washington: Ryssland startade kriget och kan utan vidare sluta det när som helst. Ända sedan ryska trupper gick över gränsen  i februari 2022 har följande sanning gällt om kriget: Om väst är enat och ihärdigt i sitt stöd till Ukraina kan inte Putin vinna kriget. Tyvärr gäller också denna sanning: Väst hjälp hat ofta varit för liten och ofta kommit för sent. Putins skrämsel har lyckats. Ukraina har hållits tillbaka av rädsla för ryska motåtgärder. 
Det är inte bara vid fronten som läget är allvarligt. Stödet till Ukraina utarmas av politiska krafter i många länder.-- I praktiken nyttiga idioter som går Putins ärenden. Det talas om "krigströtthet" trots att de enda som utsätts för kriget är ukrainarna själva.
Det talas om fredsförhandlingar. Med sådana följer oftast att någon part måste ge upp något, och Ukraina tänker inte ge bort en enda kvadratmeter av sin mark till Ryssland. Det finns bara ett besked att ge till Volodymyr Zelensky: Använd de vapen han fått på bästa sätt för att stoppa Putin. Ukraina måste vinna det här kriget. 
Väst ledare borde ge Putin ett ultimatum: Så länge Putin använder nordkorenska vapen, är det fritt fram för Ukraina att använda sina vapen där de behövs, även inne i Ryssland.

Underlag: Ledare DN 14 sept 2024.

fredag 13 september 2024

OSYNLIGA MUREN

DEN OSYNLIGA MUREN


DET ÄR DEN OSYNLIGA MUREN SOM SKYDDAR VICTORIA
Kronprinsessan Victoria lever i ett permanent strålkastarljus, varje rörelse bevakas,  varje ord registreras, klädsel och smycken lommenteras av media.
 Så har det varit i fyrtio år. Ändå verkar hon alltid glad och öppen, trevlig och entusiastisk. Hur är det möjligt?
Hemligheten är hennes nära krets av personliga vänner och de anställda vid hovet. Deras lojalitet är enastående, utan den hade Victoria och de andra så kallade kungabarnen för länge sedan kollapsat.. Inga bilder har läckt ut från kronprinsparets och Madeleines privata fester, och sådana .har det varit många.  Men bakom lojala vänners beskydd har Victoria som alla andra kunnat sjunga, dansa och leva ut, vilket har varit livsnödvändigt för Victoria.



Det var den tjugonionde februari 2009 på Drottningholms slott.  Victoria och Daniel hade förlovat sig och den kvällen hölls en släktmidd5ag på slottet med Daniels föräldrar och syster, drottningens bror med hustru, Victorias syskon, med dem Madeleines dåvarande Jonas Bergström, prinsessan Christina med man och tre barn, två av dem hade sina flickvänner med sig samt kungens syster Desirée och hans farbror och några till, totalt tjugo personer vid bordet
Stämningen var glad och kärleksfull, det hölls varma tal. Daniel hälsades välkommen i familjen, skålar utbringades.

 Plötsligt ramlade Daniel.
 Han föll med huvudet i drottningens soppa. Alla blev förskräckta. Han fördes hastigt in i angränsande rum. Livmedikusen grep in. Daniel hade ännu inte genomgått sin njurtransplantation. De flesta kände inte till problemet över huvudtaget.
Efter en stund kommer han tillbaka, lite blek, men allt var som vanligt. Det var en ny stark blodtryckssänkande medicin som ställt till med problem för honom.
Inte ett ord om denna händelse nådde media eller spreds som rykte på stan. Alla teg som muren. Alla var lojala och solidariska. En sådan lojalitet är svår att föreställa sig i Storbritannien eller på kontinenten där tyska och franska skandaltidningar har stora konton för sensationella nyheter. Även svenska kvällstidningar hade betalt rejält för den här historien som hade hamnat direkt på löpsedlarna tre dagar efteråt.
Det är tack vara sådana vänner och anställda som "kungabarnen" kunnat växa upp till normala trygga människor skyddade av den osynliga men starka lojalitets- och vänskapsmuren.


Underlag: Herman Lindqvist

 

måndag 9 september 2024

TRUMPRÖRELSEN SJÄLVDÖR


 MED PUDLAR OCH NICKEDOCKOR GRÄVER TRUMPRÖRELSEN SIN EGEN GRAV.
 
Du har gjort allt rätt: försvarat och deltagit i Irakkriget, kontrollerat din fru stenhårt, varit en starkt engagerad kristen och en livslång abortmotståndare. Alla rätt för att vara en konservativ frän opinionsbildare nära republikanska partiet i USA, alltså. Men en dag tar du ordentligt avstnd från partiets presidentkandidats rasism. Det leder till att du blir hotad till livet, avbokad från panelsamtal i kyrkan, ovälkommen i partiet. Hur kunde det gå så fel?
På nyhetsplats intervjuade DN nyligen tre personer som kritiserat Donald Trump och fått sitt liv totalt omkullkastat. Fallet ovan är ett av dem.. Bilden som målas upp är av ett parti som inte accepterar någon kritik eller interndebatt. Och de som självmant väljer att hoppa av förföljs, stäms och kan inte få jobb på företag som leds av Trumplojalister.

Samtidigt välkomnas vissa kritiker tillbaka om de pudlar. Nikki Haley försökte bli presidentkandidat för republikanerna. När Trump fick nomineringen gick hon snabbt från en "never-Trumper" till att kampanja för honom. JD Vance varnade en gång i tiden för att Trump kunde bli USA´s Hitler, nu är han Trumps visekandidat.
Logiken är simpel. Antingen är du med Trump, eller emot honom. Inga nyanser accepteras.
Hos republikanska partiet är inte politik att vilja, utan  att följa, som en av avhopparna som DN intervjuade sa: "En andra Trumpadministration skull aldrig acceptera en professionell tjänsteman, utan bara en politisk lojalist".

Just det kan leda till en katastrof en kommande mandatperiod. Men på sikt finns det något betryggande i Republikanernas nya partistruktur. Den är i grunden självdestruktiv, Skarpa människor som vågar ifrågasätta tankegångar, eller kan se svagheter i den egna rörelsen, kastas noggrant ut. De som blir kvar är antingen fantastiska följare eller duktiga på att hålla tyst.  
Då får man ett parti där en medarbetaren berättar det hen tror att ledningen vill höra, inte vad som är sant. "Jo jo" kanske medarbetaren berättar efter ett misslyckat kampanjmöte i, säg Maine. "Publikhavet var det största vi skådat. De gillar Trump där." Ingen vill berätta en obekväm sanning när man vet vad det kan kosta. Då skapas en kampanjorganisation invaggad i önskedrömmar. Än så länge håller Trumps magkänsla - stödet är stort, inte bara i partiet utan också bland befolkningen i vissa delar av USA. Men det man byggt upp är en rörelse av ja-sägande nickedockor, alltför rädda för reprimander, alltför rädda för att fundera över om den valda vägen är den rätta. En kostnad för fanatism blir alltid inkompetens. En despot med våldsmakt kan ändå hålla kvar makten, men för ett parti är det förödande. Genom Trumpidoliseringen gräver rörelsen tids nog sin egen grav.

Underlag: Max Hjelm, ledarskribent DN.

 


                                           









 



,















söndag 8 september 2024

DONALD TRUMPS MUSIKBRÅK


















ARTISTER KRÄVER ATT HAN SLUTAR SPELA DERAS MUSIK.

Familjen till den bortgångne soullegenden Isaac Hayes kräver att Donald Trump slutar spela legendarens 60-talshit "Hold on. I´m coming." utan giltig licens. En federal domstol har nu gått på familjens linje och beslutat att Donald Trump inte längre får använda låten i sin pågående valkampanj, rapporterar SVT Kulturnyheterna. Det är det första fallet som tagits upp av en domstol, men listan över artister och band som vänt sig mot Trump och hans valkampanj är mycket lång.

Redan 2016 innan han valdes till president kritiserade företrädare för den brittiske artisten Adele  att Trump utan lov använt låtarna "Rolling in the deep" och "Skyfalls" . Band som Earth, Wind and Fire, Free och White Stripes framförde liknande klagomål. Även Bruce Springsteen visade sitt missnöje 2026 efter att Donald Trump spelat hans hitlåt "Born in the USA" på ett möte.. I stället för att stämma presidentkandidaten valde Springsteen att ge sitt stöd till Hillary Clinton, och 2020 svarade han med en anti-Trump-låt "That´s what makes us great".

The Rolling Stones har vid upprepade tillfällen 2016 och2020 bett Trump att sluta spela "You can´t always get what you want". Bandet har skickat varningar och hotat med att vidta rättsliga åtgärder om det händer igen. Det har även Rihanna vars team kräver att kampanjen genast skall sluta använde hennes musik efter att Trump spelat "Don´t stop the music" på flera möten 2018. 2020 kampanjade Trump en andra gång och klagomålen började strömma in. Bland annat från Creedence Clearwater Revival, som inte alls uppskattade hur Trump använt sig av deras låt "Fortunate son" och slog till med en varning.

Inte heller Neil Young , vars låt "Rocking in the free world" har spelats på Trumps valmöten , har hållit tyst om saken.. I stället valde han att skriva ett brev till presidentkandidaten: "Jag hoppas du hör min röst. Kom ihåg att det är en röst från en skattebetalande amerikansk medborgare som inte stöttar dig".

Panel at the disco- sångaren Brandon Urie  använde ännu hårdare ord:"Kära trumpanhängare, fuck you.Du är inte bjuden, sluta spela mina låtar."

I år möttes Trump av en arg svensk popgrupp efter att kampanjen använt fyra Abbalåtar, bland annat "The winner takes it all" och "Dancing Oueen", i videomontage. Abbas företrädare svarade med att kräva att videorna skulle plockas bort medan Trumps företrädare menade att man hade licens och kunde använda musiken.

Beyoncé har också gått i clinch med Trump och kräver i ett varningsbrev att han han inte ska använda hennes musik. Det efter att en republikansk talesperson delat ett klipp på presidentkandidaten med hennes låt "Lemonade, vilken hon tidigare gett Trunps motståndare Kamala Harris tillåtelse att använda i sin kampanj.

Samtidigt har bandet Foofighters meddelat att om Trumpkampanjen spelar deras låt "My hero" igen så kommer samtliga royalies att doneras till Kamala Harris valkampanj.



Underlag: Matilda Källén, DN - kultur







lördag 7 september 2024

KILIMANJARO


I nordöstra Tanzania finner man Kilmanjaro National Park och det omtalade berget Killmanjaro.  
Berget är en sovande vulkan. Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och yngst och sammanbinds med Marwest av en 11 kilometer lång utlöpare på ungefär 4000 meters höjd. Marwest är den äldsta toppen och tros ha varit krönet på 5400 meters höjd. Den högsta toppen Stura når 5800 meters höjd. 
Trots att Kilimanjaro ligger bara tre grader söder om ekvatorn gör den höga höjden att bergets kratrar är snötäckta året runt.


Den arbetsamma klättringen uppför berget är en mycket tillfredsställande upplevelse och är ett måste för den som söker äventyret. Erfarna guider och ledare leder besökare mot toppen via olika växtzoner, alpvegetation, skogar, halvöken och hedar, innan man når toppen.


Turerna kan arrangeras från Moshi och Arusha och klättringen tar mellan fem och åtta dagar.  Övernattningarna sker i färdigställda tältläger längs de olika vägarna upp och ner. Höjdpunkten är att från toppen se ut över vidderna i Kenya och Tanzania i solnedgången.






Underlag: "501 Resmål", Utgivet av Bounty Books.


































torsdag 5 september 2024

UKRAINAS HÄNDER ÄR BAKBUNDNA


 PUTIN SLÅR FRITT, UKRAINAS HÄNDER BAKBUNDNA
"Skräckscener", skriver Washington Post. Efter den ryska attacken på Poltava i Ukraina letar räddningshundar efter överlevande i grushögarna som en gång var bostadshus. Så kommer flyglarmet igen. Räddningsarbetarna måste söka skydd. Många av offren sitter fortfarande fastklämda mellan grus och betong.
Den senaste dödssiffran är 51 människor. Den lär växa. Samtidigt som nya kroppar grävdes fram angrep Ryssland städerna Kiev och Lviv samt energianläggningar i sex ukrainska regioner, skriver Reuters. I Lviv har hittills sex människor dödats varav tre barn.

Det är inte underligt att president Volodomyr Zelenskyj än en gång vädjar om ett stopp för begränsningarna av västerländska vapen. "Om inte Ukraina får slå tillbaka mot militära mål långt inne i Ryssland kommer robotattackerna mot civila mål inne i Ukraina att fortsätta. Långdistansvapen som kan skydda oss mot den ryska terrorn behövs nu, inte senare", sade Zelenskyj, i  ett meddelande på X. "Varje dag av dröjsmål betyder förlorade liv.
Ja, sådana vapen är nödvändiga, men de måste få användas också. När Ryssland beskjuter bostadsområden, stadskärnor och barnsjukhus, måste Ukraina kunna svara.".

Mitt i allt pågår en regeringsombildning i landet, mer än hälften av statsråden ska lämna sin post, däribland utrikesministern Dmitro Kuleba. Han har haft jobbet sedan 2020 och varit en av landets politiskt mest profilerade röster, inte minst när det gäller att få väst att skänka vapen och ge tillstånd att använda dem.

Läget är just nu mycket kritiskt i Ukraina. Medan Ryssland fortsätter sitt luftkrig, med nästan dagliga anfall mot städer, pågår hårda strider både på ryskt och ukrainskt territorium. Den ukrainska offemsiven mot Kursk går framåt. Men om målet var att distrahera ryssana i Donetsk har planen misslyckats. Ryska arméer mal på och Vladimir Putin verkar hittills obekymrad över att förlora mark vid Kursk. Det viktiga för Kreml är den ryska invasionen som dessutom underlättas av att Kiev lägger stora styrkor i Kursk-riktningen. Det finns stor risk för att Petrovsk faller, vilket kan få negativa kensekvenser för försvaret av hela området.

Zelenskyj ska snart besöka USA och president Joe Biden, där han ska presentera en segerplan. Han talar om hösten som extremt viktig för Ukrainas framtid. Det är korrekt på flera sätt.
De två pågående offensiverna har ett osäkert slut. Hur långt kan Ukraina avancera in i Ryssland och vilka blir Putins motdrag.
Lika osäker är framtiden när det gäller stödet från väst. Vad händer i Tyskland och krafterna som vill minska militärutgifterna, och vad händer i Frankrike och inte minst, vad händer i USA efter valet i höst?

Vladimir Putin tycker sig ha tiden på sin sida, och om väst nervöst börjar skruva på sig och att Ukraina har skänkts nog, kommer Putin att få rätt. I stället måste det västliga stödet trappas upp på alla sätt, mer pengar, frihet att använda alla vapen där de bäst behövs, mer materiel, fler sanktioner mot Ryssland och dess vapendragare. Det är hög tid att släppa de band som binder Ukraina från att använda alla vapen, även på ryskt territorium, Ukrainas luftvärn måste stärkas så att Ryssland oinskränkta luftkrig kan stoppas.

Underlag: Ledare DN 5 sept 2024.

.

tisdag 3 september 2024

SVERIGES OLYCKLIGASTE KUNG


 De flesta vet att det i generationer har komponerats musik, skrivits dikter och målats tavlor i våra kungliga familjer. Få vet däremot att Sveriges första serietecknare var av kunglig börd, ingen mindre än Gustav IV Adolf i yngre dagar. Några av hans ritade berättelser finns bevarade, som till exempel "Monsieur de Hasenkampf på äventyr".

                                                    Gustav Adolf vid ritbordet

Hans seriefigur var en av don Quijoteinspirerad äventyrsberättelse skriven bara för den unga prinsen själv och möjligen för hans lärare.
Han fick aldrig leka med andra barn, hans uppfostran var sträng och allvarlig. Gossen var intelligent, språkkunnig och bildad, men även musikalisk. Han spelade piano och komponerade musik när han var sju år, bland annat en militärmarsch, och han ritade, men dessa konstnärliga talanger uppmuntrades inte. Han blev en inåtvänd, melankolisk och pliktmedveten man, som hade svårt med att komma i kontakt med andra människor. Pianospel blev hans tröst och flykt.. 

Få av våra kungar fick ett så olyckligt liv som Gustav IV Adolf. Redan innan han var född var han kontroversiell. Delar av familjen, hans egen farmor, änkedrottningen Ulrika Eleonora, tvivlade öppet på att Gustav III var far till pojken. Gossens mor Sofia Magdalena, blev så kränkt av beskyllningarna att hon aldrig mer talade med sin svärmor. Vid Gustav Adolfs dopfest i Stockholm blev det kaos och hundra festdeltagare trampades ner. Så fortsatte det hela hans liv, olycka följde på olycka. Ända till 1808-1809 års krig mot Ryssland och hela Finland gick förlorat och det var kungen som fick skulden.

                                        Sven Duva i Runebergs "Fänrik Ståls sägner".

Gustav IV Adolf avsattes vid en oblodig statskupp och skickades i exil. Han skiljde sig från sin gemål och under tjugoåtta år resta han ensam runt i Europa. Han strök alla kungliga titlar och kallade sig överste Gustavsson. Den nyutnämnde kronprinsen Carl Johan i Stockholm lät skugga den avsatte kungen, vilket hade den fördelen att Bernadottes spioner som följde honom betalade alla hotell och värdshus. Gustav Adolf hade inga kunskaper om livets praktiska sidor. Hans son Gustav, bosatt i hovet i Wien, hade fötts som laglig svensk tronföljare. Ett faktum som oroade Carl Johan Bernadotte i många år. Carl Johan fruktade ständigt ett kuppförsök från gustavianerna.
Den olycklige ex-kungen deltog i den europeiska politiska debatten, skrev artiklar i tyska, franska och schweiziska tidningar, men också flera vetenskapliga uppsatser bland annat om norrskenet. Under åren hade han relationer med många kvinnor, en son föddes i Belgien, men oftast så var han ensam.
Hans sorgliga liv slutade en kall februarinatt 1837 på värdshuet Vita Hästen i St Gallen i Schweiz. Han avled ensam på sitt rum, femtiåtta år gammal, endast värdshusvärden och hans dotter var närvarande. Så småningom kunde huset Bernadotte tillåta att den avlidne ex-kungen och hans sons kistor (sonen hade avlidit i Wien)  fördes till Stockholm och begravdes diskret en tidig söndagmorgon under golvet i  Riddarholmskyrkan 1844.

Underlag: Herman Lindqvist