tisdag 24 september 2024

RYSSARNAS VAL: FRED ELLER PUTIN


 
ZELENSKYJ: RYSSAR MÅSTE VÄLJA -- FRED ELLER PUTIN
 
Det var en otålig ukrainsk president som dök upp på Ramstein-mötet i Tyskland i fredags. Antalet luftvärnssystem som inte levererats är betydande, sade Volodmyr Zelensky, syftande på att västvärlden hittills inte uppfyllt löften. Han formulerade det som att ryssar måste välja mellan fred eller Putin.

På Ramstein-mötet diskuterade försvarsministrar från Sverige, USA och ett 50-tal länder hur man kan fortsätta att hjälpa Ukraina mot Rysslands invasion. Denna veckas möte är det första då Ukrainas president är på plats. -- Vi behöver kapacitet på längre avstånd inte bara mot ukrainska områden utan också längre in i Ryssland, sade han enligt nyhetsbyråer. Han syftar på att Ukraina fått ökad rätt att använda donerade vapen mot Ryssland men att de allierade fortfarande tvekar om Ukraina skall ges rätt att använda de mest avancerade vapnen djupt inne i Ryssland. 

I samband med mötet tillkännagavs flera nya stödpaket. Austin  säger att president Joe Biden ska presentera en ny "säkerhetsassistans", värd 250 miljoner dollar (25 miljarder kronor). Storbritannien säger att ett luftvärnssystem av typen LMM till ett värde av 162 miljoner pund (nästan 2,2 miljarder kronor) ska levereras senare i år. 

Och Tysklands försvarsminister Boris Pistorius sade ( i samband med enskilda samtal med Zelenskyj) att hans land donerar ett dussintal artilleripjäser till ett värde av 150 miljoner euro, 1,7 miljarder kronor.


Underlag; Ledare SvD







 välja mellan fred eller Putin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar