torsdag 27 juni 2024

JOAKIM PAASIKIVI

 
VAR DET PAASIKIVIS PRYDLIGHET SOM GJORDE HONOM FOLKKÄR?
 
Han sommarpratade i Sommar i P1 under veckan. DN´s Evelyn Jones lyssnade på programmet.

När Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina påbörjades den 24 februari 2022 kallades överstelöjtnanten och läraren på Försvarshögskolan, Joakim Paasikivi, till Tv4 för att förklara den dramatiska nattens händelser. Under de drygt två åren sedan dess har hans namn nämnts över 4000 gånger i svenska medier. Paasikivi har blivit svenskarnas ledsagare kring allt militärt i det pågående kriget.
Men varför blev det just han? När han själv berättar  i Sommar i P1 finns det snabba och enkla svaret --  såväl som det långa. "Du ser ju alltid så prydlig ut," säger hans chef när de diskuterar vem som ska ta frågorna kring vad Ryssland har i görningen inför invasionen. Och så blir det han som får ta tv-framträdena den där första morgonen.
Joakim Paasikivi väver samman sin egen finska och estniska bakgrund -- som väckte intresset för Ryssland -- med hur kriget i Ukraina har utvecklats sedan den där första dagen. Han ser tillbaka på sin värnplikt, med order på en finska som han inte förstod och sätter sin militära bakgrund i relation till de som faktiskt vet att de kan kallas in till krig. 
En intervju i DN med Paasikivi bara knappt en månad efter krigsutbrottet hade rubriken "Jag är livrädd att ha fel" och kanske är det självreflektionen kring hans analyser som är det som gör störst intryck när jag lyssnar.
Joakim Paasikivi blev svenskarnas krigs-Tegnell efter invasionen. Han känns som en självskriven gäst vid Sveriges sommarlägereld. Även om programmet inte bjuder på många överraskningar så känns det tryggt att lyssna på hans röst, den som under de här åren har gjort honom, om inte folkkär så i alla fall välkänd.
Den fråga jag ställer mig när jag lyssnat klart är -- varför har inte det här programmet med hans sommarprat sänts tidigare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar