TÄNK EFTER NOGA INNAN NI GÅR TILL FÖRHANDLINGSBORDET
Nationalekonomen John Maynard Keynes fick kusligt rätt i sin bok "The Economic Consequensces of The Peace" från 1919. I den förutspådde han att det feltänkta Versaillesfördraget skulle tvinga fram en hyperinflation i Tyskland och så småningom en ny diktator och så krig igen.
Därför finns det all anledning att redan nu förbereda en efterkrigsstrategi för Ukraina. Hur bör EU förhålla sig till ett fortsatt militant Ryssland? Bör EU slopa sanktioner om USA gör så och tvingar på Ukraina eftergifter? Bör sanktionerna mot Kina skärpas om banden med Ryssland blir för täta?
Tänkbara scenarier för fred har dramatiskt olika effekter för Ukraina. Gemensamma utgångspunkter är att Ukraina skall förbli en demokrati och anslutet till väst. Ukrainas ekonomi och teknik kan frodas och i vissa avseenden bli världsledande, såsom för militära drönare. Ryssland kommer att förbli en diktatur med imperialistiska ambitioner, sammanflätat med Iran, Nordkorea och Kina. Graden av korruption och utbredningen av kriminella grupperingar i Ryssland gör det osannolikt att landet skulle röra sig mot demokrati även om Putin avsätts.
I en kommande analys från tankesmedjan Framtid förklarar vi varför Keynes resonemang inte håller i denna nya värld. Medan Tyskland efter första och andra världskriget omvandlades till en demokrati, kommer Ryssland att förbli genomkorrupt. För Europa blir det en säkerhetsfråga att vinna den ekonomiska och teknologiska kapplöpningen. Därför måste sanktioner upprätthållas och i vissa fall förstärkas och utvidgas till Rysslands allierade såsom Kina. Sanktioner är i vissa fall inte särskilt effektiva, men försvagar ändå auktoritära regeringar.
Väst förlorar inte heller särskilt mycket för kostnader ens på mer långtgående sanktioner, enligt de simuleringar som görs.
Kostnaden kompenseras dessutom av vinster. Sanktioner påskyndar klimatomställningen genom att försvåra Rysslands export av fossila bränslen. Mer produktion flyttas från Kina till fattigare länder som i dag får bistånd. Därmed minskar också riskerna i våra försörjningskedjor.
Om Ukraina skulle tvingas att acceptera ett fredsavtal innehållande slopade skadeståndsanspråk mot Ryssland bör EU kräva rysk kompensation för kostnader som kriget åsamkat EU-länderna. Om Ryssland vägrar detta kan den ryska centralbankens reserver i väst förbli för evigt inlåsta eller utnyttjas för återuppbyggnad av Ukraina.
Sanktioner bör riktas bättre. Det finns ingen större poäng med att förbjuda export av lyxvaror till Ryssland. Däremot bör kryphål för varor med militär eller industriell användning stängas. Den stora delen av Rysslands skuggflotta som transporterar olja över Östersjön skulle kunna klämmas åt med relativt enkla åtgärder. Att ryskt kapital, experter och entreprenörer, flyttat utur Ryssland bör inte förhindras som nu, men kontrolleras mera noggrant. Väst behöver bättre skydd mot infiltration av kriminella, genom att beslagta tillgångar vars ursprung inte kan påvisas. Ukraina sannolikt att uppleva en ekonomisk boom efter kriget vilket också avsevärt stärker väst. Ett medlemskap i EU bör påskyndas, inte bara för Ukrainas skull, utan det blir en hävstång till att reformera till exempel jordbrukspolitiken och det makroekonomiska ramverket
Tillväxtreformer är förmodligen det mest effektiva sättet för Europa att vinna konkurrensen mot diktatorerna. Enligt analysen skulle EU-ländernas tillväxt fördubblas under det kommande decenniet om dessa i snitt förde samma marknadsorienterade politik som exempelvis Irland och Danmark.
Underlag: Tankesmedjan Framtid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar