måndag 28 oktober 2024

NOVEMBER 2024



 I november omvärvs vi av dimma, ser småsjöarna isläggas, ser upp med hala vägar, firar far och går hem och äter gås.
November kommer av latinets novem, som betyder nio, men likafullt är november den elfte månaden enligt nuvarande kalender.
Det gamla namnet på november är Vintermånaden.

De rika nu feta Gäss av mig köper,
Jag hugger Ved, till Elden jag l öper,
Till Bad och Okyskhet vill jag dig icke råda,
Att taga Drick och åderlåta.

Dagarna blir kortare. Dagsljuset varar åtta timmar i Skåne, sju  timmar i Svealand, fem eller bara fyra i Lappland.


Allhelgonahelgen  1-3 november har blivit årets gravsmyckarhelg framför alla andra.
Samma helg är det Halloween, som väl mest firas av våra  barn. Halloween är egentligen ingenting att fira, ett affärsmännens påfund.

Om inte vintern kommer vid
Helgamäss skridande,
kommer den vid Anders
ridande.

Helgamäss är ett äldre namn på Allhelgonadagen och Anders infaller 30 november. Lika många solskensdagar som det är i advent, lika många yrvädersdagar blir det i Göja (februari) sade man också.
Om Anders kan man läsa:
Om Anders braskar
ska julen slaska.

Inte bara julens utan hela vinterns väder anser man att Anders ska sia om:
Om stubben bär hatt (snö) Andersmässenatt,
är vintern satt och står sig till  Vaffenatt  (Vårfrunatt).

Om  mark och stubbar är snötäckta 30 november, kan man enligt detta rim räkna med en köldperiod som varar intill  Marie Bebådelsedag (24 mars).


Jordbruksfälten får stå kvar orörda länge, särskilt sockerbetsodlingarna. De sista solstrålarna ökar sockerhalten i rötterna. Därför kan man i Skåne se stora högar av sockerbetor som skördats långt in i november. Den höga sockerhalten gör att de inte skadas av en plötslig frostnatt.


10 NOVEMBER är Martin Luthers dag. Men det är inte honom vi firar Mårtensmässa för, utan för den helige Martin, härstammande från Ungern och biskop i Tours år 371-397. I Mellaneuropa har Den Helige Martin blivit skyddspatron för det myckna ätandet och drickandet


t
Legenden förklarar varför så många gäss fick ge sitt liv för den helige Martin. När folk sökte honom för att göra honom till biskop gömde sig den blygsamme mannen bland gässen, men gässen förrådde honom med sitt kacklande. Som straff beslöts att gässen för all framtid skulle sona sitt brott den 10 november. Allt var färdigt för den  stora festen på Martindagen varje år. Då är också vinet färdigjäst och skulle provsmakas. Allt var klart för den stora festen, fatöppningsfesten, på latin "Martinalia".

                                                           HACKSPETTAR
I november har ungefär tvåtredjedelar av alla svenska fågelarter, dock inte hackspettarna, lämnat sitt hemland för att tillbringa sin tid i varmare länder. De som överlever återvänder troget till den ursprungliga hemorten och uppsöker sitt gamla bo. Nötväckan flyttar gärna in i ett övergivet hackspetsbo, hackspettar  bygger nytt varje år. 
Gröngölingen  är grön på ryggen men har röd hjässa. Den söker sig i högre grad än andra hackspettar sin föda på marken. Det gäller också spillkråkan som går hårt åt myrorna . Spillkråkan är störst av Europas alla hackspettar. Den är svart med röd hjässa.
På vintern gör gröngölingar och spillkråkan tunnlar ner till myrstackarnas innersta. De har en enastående förmåga att hitta myrstackar hur djup snön än är. Med sina näbbar hackar de sig lätt igenom hård frost.

VINTERMATEN
Djur äter i regel inte mer än de behöver. Men djur som är igång under vintern håller sig gärna med matförråd, som de skaffat sig under sommaren och hösten. För rävar, ugglor och även grävlingar är sorkar idealmaten. Till exempel kan en räv på trettio meters avstånd höra en sorks pip och sedan fånga den rakt genom snön. Kattugglan får sitt byte under natten bara med hjälp av sin fina hörsel.

BJÖRNEN
Först undersöker björnen fjolårets ide. Duger det inte får han leta sig något annat. Den kan övervintra i en myrstack, men helst i en grop av något slag. Han snyggar till idet på samma sätt som fåglarna när de flyttar in, med något varmt och mjukt nära kroppen. Under sommaren och hösten har björnen lagt ordentligt på hullet. Björnen går sent i säng, först när snön kommer. Riktigt djupt somnar djuret in först långt in i vintern. Kroppstemperaturen sjunker bara ett par grader under det normala. Ungarna föds under vårvintern, två till tre stycken. De får komma ut först när snösmältningen är i full gång.
Det finns för närvarande cirka 2 800 brunbjörnar i Sverige.



Underlag: Främst "Årspraktika" av Britt- Marie Hallbert



























.















 





 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar