Man kan i det sammanhanget fråga sig hur det ligger till med Sveriges mest värdefulla litterära klenod, Silverbibeln? Bör den återlämnas till Tjeckien?
Silverbibeln (lat. Codex Argentus, Silverboken) förvaras i Uppsala Universitetsbibliotek.
Ibland refereras den till som stöldgods eller krigsbyte, ibland inte. Vad gäller? Kom boken till Sverige på orätt vis eller ej?
Silverbibeln som innehåller de fyra evangelierna på det utdöda språket gotiska, skrivna med silver- och guldskrift på purpurfärgat pergament, tillkom i det ostrogotiska Italien under första hälften av 500-talet och upptäcktes i det tyska klostret Werden (i dag i staden Essen) i mitten av 500-talet. I slutet av samma sekel flyttades den till kejsar Rudolf II:s bibliotek i Prag, där den togs av svenskarna under trettioåriga krigets slutskede sommaren 1648. Vid denna tid var alltså boken ett typiskt krigsbyte. Som sådant placerades den i drottning Kristinas bibliotek.
Varken i Böhmen eller i Sverige betraktades boken med den vördnad som vi är vana vid i nutiden.
När Kristina abdikerade 1654 skänkte hon Silverbibeln, samt andra verk, till bibliotekarien Isaac Vossius som lön för utfört arbete. Vossius tog med sig boken till Nederländerna, där han inte var sen att beklaga sig över sin snåla f.d. arbetsgivare,
som skänkte honom böcker som nästan alla blott var "värda att läsas på avträdet".
Vossius morbror Franciscus Junius tog sig emellertid en titt på den för en bibliotekarie nog så passande naturalönen och blev eld och lågor över fyndet. Det dröjde inte länge förrän han gjort en personlig avskrift och publicerat en första edition av Silverbibeln.
Vossius bitterhet över Kristinas belöning förbyttes därmed i intresse av att kunna göra en god affär och 1662 sålde han Silverbibeln till Magnus Gabriel De la Gardie för 400 riksdaler. Här hade historien kunnat sluta eftersom boken nästan försvann i ett skeppsbrott på Zuiderzee, men Silverbibeln räddades från undergången i vågorna och återfördes till Sverige - där den alltså inte längre, formellt sett, var ett krigsbyte utan ett vederbörligen inköpt kulturföremål. Magnus Gabriel De la Gardie donerade 1669 klenoden till Uppsala universitetsbibliotek.
Till saken hör att Silverbibeln orsakade stora rubriker i egenskap av stöldgods år 1995, då några tjuvar stal boken från biblioteket. I själva verket fick de bara med sig två blad som visades upp för allmänheten samt silverpärmarna från 1600-talet. En månad efter stölden fick polisen genom ett tips veta att de stulna föremålen låg i förvaringsbox nr 198 på Stockholms Centralstation. Föremålen återfördes till Uppsala och några dagar senare greps de skyldiga.
Vid ett statsbesök 1990 ryktades att dåvarande Tjeckoslovakiens president Vàclav Havel skulle göra en formell framställan att återkräva Silverbibeln till Prag. Någon framställan från Havel kom dock inte.
Underlag: Jourhavande historikern Dick Harrison och Wikipedia