BBC isar den ena strålande Tv-serien efter den andra med underlag från den engelska historien. Just nu visas den i hög grad sevärda serien "The Crown". Man frågar sig har inte vår egen Tv något snarlikt att visa nnågon gång. Pengar kan det väl knappast råda någon brist på. Vad det handlar om är tydligen brist på idéer och engagemang. Sveriges historia är mycket mera än socialdemokratiska framgångar med att bekämpa "Fattigsverige" och en del spridda händelser från andra världskriget. Där brukar våra Tv-historier börja och sluta. Vår historia har lika mycket dramatik att dra fram som Shakespeare hittade i den engelska litterära skattekistan. Vi tänker inte i första hand på vikingatiden och alla sorgliga krig därefter utan om kampen mellan bröder och
familjer om kronan och tronen. Vi har samma intriger och konspirationer i kulisserna, och dolkar i ryggen. Samma drama kring giftermål mellan mäktiga familjer, kamp om slott, arv och egendom, kärlek, avundsjuka , bedrägeri, svek och förräderi.,
Berättelserna fanns redan under medeltiden, med färgstarka karaktärer om Birger Jarl och hans söners, Valdemar och Magnus, kamp om riket. Helig Birgittas resor, svensk a och utländska, och alla intriger och slutligen hennes upphöjelse till vår första internationella kändis.
Perioder av stridigheter mellan Gustav Vasas söner Erik, Johan och Karl överträffar allt en dramatiker kan önska sig. Lättkränkta, maktsugna, högutbildade renässansprinsar med många internationella kontakter.
Shakespeare hade säkert haft koll på allt detta, men varför har inte någon svensk dramatiker försökt?
Gustav III var inte bara viktig för den svenska kulturen. han var dessutom en stor maktspelare i den svenska utrikespolitiken. en verksamhet som inte mycket har skrivits om i de svenska historieböcckerna.
En av de mest färgstarka historierna man kan hitta är berättelsen om hur marskalk Jean Baptiste Bernadotte frå sitt enkla hem i Pau i Pyrenéerna, via Napoleon fick överta tronerna i både Sverige och Norge. Det skulle kunna bli en spännande tv-serie i minst sex delar. Frågan dyker upp. Är de svenska dramatikerna och författarna mindre begåvade än deras engelska motsvarigheter. Men nu är det inte så. Det sammanhänger med att våra politiker ständigt drar en slöja över vad som varit och bara intresserar sig för nutiden. Vår kunskap bleknar allt mer och skolan gör inte mycket för att förbättra läget.. Om om någon säger sig vilja behandla ett ämne från förr får han strax höra att våra kungar sannerligen inte varit några föredömen. De står alla för makthunger, förtryck och ointresse för folkets bästa.
Svensken vill inte kännas vid otrevligheter från det förgångna utan föredrar att framstå som fri från mörka minnen från gamla grymheter och försyndelser utan vill hellre framstå som ett föredöme för andra. Denna inställning borde också känneteckna svensk tv-produktion.
Underlag: Herman Lindqvist