söndag 10 januari 2021

RIKSRÄTT FÖR TRUMP?


 Mycket står på spel för president Trump om demokraterna hinner organisera en riksrättsprocess mot honom. Om han då fälls av senaten blir de politiska och ekonomiska konsekvenserna mycket hårda. Detta går han miste om:

-  En före detta president har rätt till en väl tilltagen årlig pension, för närvarande 1,8 miljoner kronor.

-  Han får tillgång till kontorslokaler var som helst i landet.

-  Resebidrag på upp till 8,2 miljoner kronor årligen. Frun Melania Trump får även hon reseersättning på upp till 4 miljoner kronor årligen.

-  Rätt till skydd av Secret Service resten av livet. Om presidenten avlider får änkan en årlig ersättning.

-  Den viktigaste politiska följden blir ett förbud att någonsin inneha ett offentligt ämbete, vilket innebär  att Trump kan släppa alla planer på att kandidera på nytt 2024.


Att Kongressen ställer sin president inför riksrätt är mycket ovanligt i USA:s historia. Det har bara hänt två gånger före Trump, Bill Clinton 1998 och dessförinnan Andrew Johnson 1868. Trump kan därför bli den förste att ställas inför riksrätt två gånger, om den nu blir av.

KAPPLÖPNINGEN

Demokraten Ted Lieu leder förberedelserna för demokraterna. Det räcker med en enkel majoritet i det av demokraterna styrda representanthuset, som har 435 ledamöter, för ett riksrättsåtal. I senaten, som har 100 ledamöter, krävs tvåtredjedels majoritet. Där är ställningen 50-50 mellan blocken. Det innebär att minst 17 senatorer måste ställa sig bakom riksrättsförslaget för att att det skall bli verklighet. 

Riksrätten fungerar ungefär som en brottsmålsutredning, där representanthuset är åklagare och senaten är domstolen som friar eller  fäller.

Den avgående talmannen i senaten Mitch McConnell har dock tidigare meddelat att senaten inte kommer att återsamlas förrän den 21 januari, det vill säga dagen efter att Joe Biden svärs in som president . Gäller denna tid även nu när McConnell avgått, lär det inte bli något riksrättsåtal mot Donald Trump.

Underlag: SVT Nyheter








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar