HÄR FINNS VÄRLDENS FÖRSTA SKYSKRAPOR.
Bilderna av husen i Jemen lockade många dit. Även i verkligheten föreföll husen osannolika. De påminner om pepparkakshus. Alltsedan förislamisk tid har jemeniterna bvyggt på höjd, och det av två skäl, för att lättare kunna försvara sig och för att bevara värdefull odlingsbar mark. Beroende på vilken sorts byggnadsmateriel som funnits till hands har husen fått varierande utseende i olika delar av landet. Gamla staden i Ranaa har jämte Shibam i regionen Hadranawt den största samstämmigheten. De städerna är också med på Unescos världsarvslista.
Fasaderna dekoreras med gips och kalk, särskilt runt fönsteröppningarna som därmed också får ett skydd mot regn. Vit färg repellerar lju I bottenvåns, drar till sig onda andar och dessvärre också ökenflugor. Dekorationeunettrna på husen kan också bättras på med sten och tegel. Ett hus är avsett för en familj eeller en storfamilj. aaaaaaaaaaaaai bottenvåningen inryms ett stall och förrådslokaler. Överst finns de vackraste rummet, al rafradi, där männen brukar damlas på eftermidda lunettfönstren som sittergarna för att tugga kaki och röka vattenpipa. Husen kan också få sin unika prägel genom de lunettfönster som sitter ovanför de vanliga, ofta luckförsedda fönstren. Glaset till dessa stora fönster gjordes förr av hårt pressad alabaster. Numera utnyttjas olikfärgade glasbitar till detta.
I Shibam "Öknens Manhattan", står de cirka fem hundra husen tätt. och många är omkring fem hundra år gamla. Trots att de är byggda bara av lera, har de stått och klarat åren bra tack vare den årliga kalkningen av tak och övervåningar.
Underlag: Ingrid Börge, DN.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar