lördag 10 juli 2021

VAD ÄR EN HOYA?


                                     HOYA - PORSLINSBLOMMAN
I dag, den 10 juli, är det Hoya-Porslinsblommans dag. Därför finns det ju  anledning att titta lite närmare på den blomman.
Bloggredaktören är dessvärre dåligt bevandrad i blommornas värld, han kan kanske namnen på de allra vanligaste blommorna ute och inne, men Toya-Porslinsblomman hade han inte hört talas om, så det blev genast läge för diverse källforskning.
Det visade sig att hoyan är en alldeles speciell blomma. Den är tropisk men har blivit mycket populär i Sverige som krukväxt inomhus.
Orsakerna till populariteten är många. Till skillnad från de flesta tropiska växter är den mycket lättodlad i svensk rumsmiljö, den är vacker och varierar mycket i färg och form, den blommar ofta och gärna och den doftar gott, ibland starkt vilket kan vara ett problem för allergiker. Men det finns också arter som inte doftar alls.
Det finns i landet många entusiaster som ägnar sig åt att odla hoyor. Dessa har gått samman och bildat Svenska Hoya-sällskapet för ömsesidig information om växten, byte av sticklingar, odlingsråd osv.

EN KORT PRESENTATION


Hoya är ett blomsläkte uppkallat efter Thomas Hoy. chefsträdgårdsmästare hos hertigen av Northumberland i England. I Sverige brukar vi kalla hoyorna för porslinsblommor. De är mycket populära krukväxter hos oss och än populärare tycks de bli.
Totalt finns över 200 olika toya-arter namngivna. De är städsegröna buskar eller klätterväxter hemmahörande i tropikerna. De växer vilt i Australien och i Sydostasien.



Innan man skaffar en hoya bör man veta att växten kan bli mycket långvuxen. Vissa arter stannar vid cirka en meter, men det finns arter som kan bli upp till 50 meter långa. När man håller dem som krukväxter är det klokt om man låter dem klättra runt i en ställning så att plantan snarare blir tät än hög. För den som har plats går det också bra att spänna upp trådar och låta porslinsblomman klättra runt väggarna, Hyorna kan bli ett mycket vackert inslag i heminredningen.
Ute i naturen klättrar hoyan längs trädstammar och liknande.
Växten har enkla motsatta blad som kan samla stora mängder vatten. Denna egenskap gör att hoyan kan överleva långa torrperioder (t ex om man glömmer att vattna dem).


Hoyan är känd för in blomprakt. Vissa arter producerar mycket väldoftande blommor. Dofterna kan liknas vid allt från citrus och gardenia till smörkola och tuggummi. Blommorna växer på sporrar som kan vara en till 20 centimeter långa.
Bli inte förvånad, står det i en av Svenska Hoya-sällskapets skrifter, om krukväxten producerar så mycket nektar att det börjar droppa om den, men det finns också arter som knappast producerar någon nektar alls.
Det finns kanske anledning att prova denna alldeles speciella blomma och se hur man trivs tillsammans.

Underlag: Svenska Hoya-sällskapets skrifter och Wikipedia.











































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar