söndag 4 december 2022

6 DECEMBER


 Nikolaus är ett ursprungligen grekiskt namn som är sammansatt av nike "seger" och laos "folk". Niklas är en form av Nikolaus som uppstått på germanskt språkområde.
Nikolaus är dagens namn i hela den kristna världen till minne av ett av de viktigaste helgonen, biskopen Nikolaus som levde på 300-talet i Myra i nuvarande sydvästra Turkiet.
Det finns få historiska fakta om honom men desto fler legender. I dem hjälper han sjöfarare i nöd och återuppväcker döda barn, vilket har gjort honom till sjömännens skyddspatron och barnens speciella vän. Hans kult förekom tidigast i den bysantiska kyrkan och ledde till att han senare blev Rysslands skyddshelgon, på den tiden man i Ryssland dyrkade något annat än sina diktatorer. Kulten spreds till Västeuropa sedan hans reliker på 1000-talet förts till staden Bari i södra Italien. Kyrkor som bär hans namn uppfördes i hela Europa, bl a Storkyrkan i Stockholm och Nikolaikyrkan i Nyköping.
I flera västeuropeiska länder förekom mot slutet av medeltiden seden att fira "barnbiskopen" Nikolaus med en fest på hans dag. Barnen fick Nikolausgåvor, som kunde bestå av mynt med hans bild på. Holländarna kallade honom Sinterklaas och ger än i dag barnen deras julpresenter på kvällen före Nikolausdagen. Holländska emigranter tog med  sig seden till USA, där hans namn bevarades i formen Santa Claus men där tidpunkten för gåvorna flyttades till juldagens morgon.

I Sverige finner vi hans namn på en runsten från 1100-talet. Ännu inpå 1900-talet var namnet Nikolaus inte ovanligt, särskilt i norra Sverige. I vår tid är det mest kortformer av namnet som lever kvar. Vid millennieskiftet hette ca 1000  svenskar Nikolaus. Kortformer som Niklas, Klas och Nils bars vid millennieskiftet av ca 51 000 svenskar.

Underlag: "Namnen i almanackan" av Bengt af Klintberg



6 DECEMBER ÄR OCKSÅ FINLANDS NATIONALDAG
Finlands självständighetsdag firas den 6 december. Dagen räknas också som Finlands nationaldag och är allmän flaggdag. Detta datum 1917 förklarade sig Finland självständigt från Ryssland efter en månadslång process.

Vi sänder de allra bästa lyckönskningar till vårt broderfolk på er stora dag.
Från Bloggredaktionen genom
Robin och Marion























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar