söndag 8 juni 2014

VALFLÄSK OCH SANNINGAR

Det är ju val i höst och partiernas valkampanjer har kommit i gång. Väljarna matas med sanningar och osanningar från alla håll.
Från alliansens sida får man höra att de anser sig ha lyckats bra under åren vid makten. De rödgröna
hävdar att det mesta är fel och att landet vanskötts. Borg har lånat upp pengar för att kunna sänka skatterna, vilket har medfört stora ökningar av statsskulden. Arbetslösheten har blivit rekordhög under det borgerliga styret.

Det finns kanske anledning att titta på vad utländska bedömare anser om läget i Sverige efter snart åtta år av borgerligt regeringsinnehav.
När det gäller fotboll, om nu detta har med saken att göra, så ligger vi riktigt dåligt till. Vi kom inte till VM. Enligt Fifas senaste ranking ligger vårt landslag på 32:a plats i världen. Ett av våra bättre allsvenska lag, Elfsborg, återfinns först på 150:e plats!

Däremot har vi en rad andra topplaceringar att vara stolta över. Det fanns skäl att hissa flaggan på nationaldagen. Sverige är ett av världens bästa  länder att leva i och kommer att så förbli om man bara kan få ordning på det havererade utbildningssystemet.

När det är valår laddar oppositionen med eländesbeskrivningar av alla de slag och alliansen menar att undergången är nära om de rödgröna får makten vid valet.

Det globala konsultbolaget PWC har konstruerat ett index för att mäta utvecklingen i fyrtio av jordens största ekonomier. Indexet bygger på faktorer som ekonomisk stabilitet, tillväxt, social utveckling,lagstiftning, miljö och hållbarhet. Vem vinner då? Jo, Sverige!
Stefan Löfvén älskar att prata om behovet av en ny innovationspolitik. Men i EÚ´s ranking toppar vi redan innovationsligan!
Sverige har också EU´s mest konkurrenskraftiga ekonomi enligt schweiziska  IMD´s ranking. Av världens alla länder är vi 3:a.

Oppositionen pekar på att långtidsarbetslösheten har ökat. Men Sverige har fortfarande de bästa siffrorna härvidlag i hela EU.
Vågar Fridolin titta på Eurostats hemsida kan han där läsa ut att Sverige, med ca 80%,  har EU´s högsta sysselsättningsgrad i åldersgruppen 20-64 år.

En annan god nyhet är att vi svenskar inte är på väg att äta och supa ihjäl oss, som folkhälsoalarmisterna försöker få oss att tro. Av EU´s rapporter framgår att svenskarna röker minst i hela EU. Vi har också den näst lägsta alkoholkonsumtionen efter vinlandet Italien.
Men är vi då ett land befolkat av soppotatisar med chipspåsen på armlängds avstånd?
Nej, vi tränar mest i hela EU. 70 % av befolkningen tränar minst en gång per vecka enligt Europabarometern.

Det är ett bra land vi lever i. Tänk på detta och gå sedan ut och rösta i september.


Underlag: Ledarskribenter, främst i Expressen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar