onsdag 8 maj 2019

KÖTTÄTANDET OCH MILJÖN


Debatten om våra matvanor är i dag svartvit, antingen är man köttätare eller så är man
vegetarian/vegan.  Men frågan är ju mera komplex än så. Allt köttätande är inte dåligt
och inte heller är allt veganskt bra för miljön.
Vad  vi vet är att djurindustrins samlade utsläpp utgör 14,5 % av de globala klimatut-
släppen. Vi äter mer kött än någonsin, globalt sett fyra gånger mera i dag än för 50 år
sedan. I Sverige har köttkonsumtionen fördubblats under samma tidsperiod. 2018 åt
svenskarna 83,5 kg kött per person.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cirka två tredjedelar av jordens yta är i dag "modifierad" av människan för att ge plats åt
animalieproduktionen. Regnskogen i Amazonas har främst avverkats för att skapa 
betesytor åt nötkreaturen eller för sojaodlingar som går till att utfordra  djur.
I Sverige gynnas den biologiska mångfalden av
att bönderna låter korna beta på ängar och betes-
marker, men tyvärr är det bara en liten del av djur-
uppfödningen som gynnar den biologiska mång-
falden. Den största delen av vårt moderna jordbruk
utarmar den biologiska mångfalden genom den
industrialiserade driften, bekämpningsmedel och
konstgödsling.Det blir inte längre lönsamt att låta
korna beta ute, de blir stående inne och deras nytta i 
ekosystemet utraderas på sikt. De betesmarker som används i dag utgör ca 250 000 
hektar. Kunde man utöka den arealen till ca 500 000 hektar och sedan bara konsumera 
köttet från de naturbetande djuren skulle det kunna ge 10 till 20 kg kött per person 
och år enligt WWF.
För andra året i rad minskar köttkonsumtionen i Sverige
och en fortsatt minskning ner till 10-20 kg per person 
och år verkar vara ett rimligt mål. Ca 10% av befolk-
ningen är vegetarianer eller veganer och den andelen
 tycks vara stigande. 
I dag importerar vi ca hälften av allt kött vi äter. 
Ett första steg i rätt riktning är att minska andelen kött
från länder med lägre krav på djurrätt och miljö. Vill vi
gynna svenskt jordbruk som har bland världens bästa
jordar och förutsättningar, och göra ett aktivt val i 
butiken och undvika kött från länder med frikostig användning av antibiotika. Vi måste 
låta kvalitet och medvetenhet om djurindustrins konsekvenser styra vårt konsumtionsval.
Det krävs ofta tuffa beslut för att ta ställning för djur och natur i stället för stora multi-
nationella bolag.

Vi bör gynna bönder som ägnar sig åt småskalighet och ett hållbart jordbruk.
I Sverige bör vi satsa på en hög självförsörjningsgrad och stötta det småskaliga
jordbruket och då kommer också den överdrivna köttkonsumtionen att minska.

Underlag: Rebecka La Moine och Magnus Manhammar,  riksdagsledamöter


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar