onsdag 20 juli 2022

DEN SVENSKA VARGSTAMMEN


 DE FLESTA SKRÄCKHISTORIER OM BLODTÖRSTIGA VARGAR SOM ANFALLER MÄNNISKOR ÄR OSANNA.
Riksdagens beslut nyligen att halvera den svenska vargstammen till 170 individer är alarmerande. Det visar på en politisk arrogans när världens samlade forskare varnar för en klimatkris som är sammanvävd med förlusten av en biologisk mångfald.
Vargstammen i Sverige är med vetenskapliga metoder fastställd till minst 300 individer, förutsatt en fri och regelbunden invandring österifrån. Flera forskare anser dock att stammen bör vara betydligt större.
2016 kom Högsta förvaltningsdomstolen med en prejudicerande dom som slog fast att miniminivån på 300 individer inte kan ifrågasättas.


Det svenska beslutet att halvera vargstammen kommer sannolikt inte att godkännas av EU. Riksdagens beslut och regeringens målsättning saknar sålunda helt vetenskaplig  och politisk förankring. Det kan inte uteslutas att EU ställer Sverige inför EU-domstolen, med kraftiga böter, betalda av skattemedel, som följd.
Genom sina representanter, Daniel Ekblom och Magnus Orrebrandt, kan Svenska naturskyddsföreningen respektive Svenska rovdjursföreningen gå ut med krav som måste ställas för att bibehålla en livskraftig vargstam i Sverige.


¤   Säkerställ en naturlig invandring och genetisk tillförsel genom norra Sverige. Vi måste skapa skyddade nationalparker i norr tillsammans med rennäringen där rovdjuren får finnas. Förutom att det underlättar invandring och genetisk tillförsel ger det betydande turistintäkter för samerna.

¤   Regeringen måste slopa alla planer på inplantering av vargindivider. Förflyttning av vargar är olämpligt, det är svårt och skapar konflikter i vargstammen.

¤   Naturskyddsverket måste ta fram objektiva förvaltningsplaner där inte jakt är universalmetoden.

¤   Sverige måste förankra politiken i vetenskapliga rön och förankra beslut enligt EU:s habitatsdirektiv och inte i ett godtyckligt tyckande hos vissa beslutsfattare.


¤   De stora rovdjuren är här för att stanna.





   

































1 kommentar:

  1. Jag håller med! Intressant blogg om vargen. Den är här för att stanna, nu får vi komma på ett sätt att sam-existera. Förstås framförallt de som har betesdjur. Jag och mamma såg högst troligt en varg här i Sörmland under förra hösten. Det var en häftig upplevelse. Hoppas ni har det gott i Skåne. Kram från Elin med familj

    SvaraRadera