fredag 22 juli 2022

LÖGNENS RIKE


 Medan bevisen för krigsbrott begångna av  Ryssland i Ukraina tornar upp sig, medan civila dödas i dagliga attacker mot fredliga städer,  får 140 miljoner ryssar en annan bild av kriget. 

- Till exempel att USA " dopar ukrainska soldater med droger som förvandlar dem till  mördarmaskiner och grymma monster". Detta hävdas -  på fullt allvar - av en ledande politiker i  det ryska parlamentet.
Varje dag publicerar ryska medier enorma mängder uttalanden och nyheter kopplade till det som i Ryssland inte får kallas krig. Det handlar  om välbekanta teman: avhumanisering av ukrainare, anklagelser om "folkmord" och påståenden att USA och väst ligger bakom allt ont i världen - inklusive kriget i Ukraina. Politiker, tv-personligheter och så kallade experter  för ofta fram åsikter och verklighetstolkningar som är flera snäpp mer aggressiva än de som mästerlögnaren Putin själv uttalar. Alla intar lägen för fortsatta karriärer i det "nya" Ryssland som Putin skapade när han startade anfallskriget 24 februari. Det handlar om att visa sin lojalitet genom att till och med övertrumfa ledaren i utfall mot Ukraina och väst.


Ett slags rekord i desinformation kom på tisdagen när en parlamentarisk kommission för att utreda "amerikanska laboratorier för biologiska vapen i Ukraina" presenterade sina första resultat. En av de två som leder kommissionen, vice talman Irina Jarovaja, hävdade då att blodprov tagna från tillfångatagna ukrainska soldater visar att många av dem har blivit "dopade".
-Detta bekräftar att det finns ett system för att skapa de mest brutala mördarmaskiner, som har tagits fram under ledning av USA. Den här dopingen syftar till att radera ut de sista spåren av mänsklighet och förvandla dem till grymma monster, sa hon vid presentationen. Inga bevis lades fram för den påstådda dopningen.


                                                      Irina Jarovaja rådgör med Putin

Påståendena om amerikanska biovapen i Ukraina behöver uttalas regelbundet i den ryska offentligheten eftersom de är en del av motiv för kriget som Putin och andra har upprepat sedan det inleddes:  att Ryssland var tvunget att inleda "specialoperationen" annars skulle de ha attackerats med massförstörelsevapen. I själva verket finns inga laboratorier för biologiska vapen i Ukraina, varken USA-styrda eller andra. USA har genom åren lagt ner miljontals dollar på att säkerställa  att de gamla sovjetiska massförstörelsevapnen som militären lämnade efter sig blir förstörda och att forskarna som arbetade med dem får fredliga jobb. Samtidigt har USA och andra länder samarbetat med Ukraina med att hitta botemedel mot smittsamma sjukdomar, bland andra covid genom vaccin och andra åtgärder. Men enligt rysk propaganda är allt detta förberedelser för en attack mot Ryssland. Den ryska allmänhet har hört detta så många gånger att de sannolikt börjar tro på det.
Och när Irina Jarovaja målar upp bilden av fienden som drogade "monster" lyckas hon kombinera två av Putins favoritteman, nämligen att ukrainarna egentligen inte är människor och att det är USA:s fel. Över huvud taget har ryska medier och förståsigpåare på sistone fokuserat på USA - samtidigt som ukrainare liknas vid maskar och råttor. 
Ett vanligt tema är att USA och presidenten Joe Biden till varje pris vill ha krig. 


Dumans ordförande Vjatjeslav Volodin (ovan) skrev på torsdagen på appen Telegram att Biden använder konflikten för att klamra sig fast vid makten, "han har ingen annan väg än att fortsätta till den siste ukrainaren".
Budskapet är helt enkelt att omvärlden helt enkelt borde låta Ryssland annektera Ukraina. När USA och andra länder inte låter detta ske är det deras ansvar att människor dör - inte Rysslands. Många tyckare i ryska tv-program efterlyser i själva verket ännu hårdare tag i "specialoperationen". Så här sa  den så kallade statsvetaren Michael  Markelov i ryska tv-kanalen Rossija 1 häromdagen:
- Zelenskyj kommer aldrig att kapitulera. Därför borde vi likvidera hela det nazistiska ledarskapet i Ukraina. Inte bara Zelenskyj och hans närmaste, utan även parlamentet och hela regeringen. Det borde vara mål nummer ett för oss, precis som Israel brukar likvidera terrorister över hela världen.

Underlag: Ingmar Nevéus, DN.













































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar