onsdag 21 september 2022

PUTINS VÄRSTA VECKA



ÖPPNA HÅN MOT PUTIN. HAN BLEV FÖRNEDRAD PÅ TOPPMÖTET.

Den centralasiatiska samarbetsorganisationen SCO höll i torsdags och fredags sitt årliga toppmöte i Samarkand i Uzbekistan. Konferensen blev ett pärlband av offentliga förödmjukelser för Putin. På en presskonferens tvingades han bekräfta Ukrainas framgångar på slagfältet och han erkände att den ryska offensiven stannat av. Han blev också oväntat kritiserad av Indiens premiärminister Narendra Modi som inför smattrande kameror uppmanade honom att avsluta kriget. Dessutom struntade Modi i att krama Putin, något han brukar göra när det träffats tidigare.

                                   Modi uppmanar Putin att avsluta kriget i Ukraina

Putin avslöjade också en sällsynt spricka i fasaden i relationerna med Kina. När Putin talade till president XI Jingping inför kamerorna framkom tydliga meningsskiljaktligheter. - Vi förstår dina frågor och dina farhågor i den här frågan och under dagens möte kommer vi förstås att förklara vår position i detalj, även om vi har talat om den förut, sa Putin enligt Politicos översättning.


Putin hånas nu dessutom för bilder från toppmötet där han tvingas vänta på andra världsledare. Han blev lämnad ensam vid fåtöljerna inför sina möten med Turkiets president Erdogan, Azerbajdzjans Ilham Aliyev, Indiens Modi och Kinas XI. Att bli sen till möten har annars varit en mångårig paradgren för Putin själv. Påven, förre presidenten Barack Obama och Sveriges kung Carl-Gustaf är några som fått vänta. Internationella kommentatorer var inte sena att pika Putin för att han nu fick smaka på sin egen medicin. "Personen som brukar vara medvetet sena till sina möten dyker nu upp tidigare. Har något hänt?", twittrade BBC-journalisten Andrej Zakhrov.

The Guardians Östeuropakorrespondent Shaun Walker delade en film där Putin vänder papper i knät i väntan på lham Aliyev. "Pinsamt när man låtsas kolla telefonen när ens dejt är sen. Men du har ingen telefon och din dejt är Aliyev", skrev han. På Twitter sprids dessutom en film när Putin går i armkrok med Erdogan och ser ut att ledas genom lobbyn i mötesbyggnaden i Samarkand. Det har under helgen spätt på tidigare uppgifter om Putins sviktande hälsa. Pavel Beav, rysk-norsk statsvetare och professor vid Fredsforskningsinstitutet i Oslo, säger till Dagbladet att Putin "upplever sin värsta vecka" efter motgångarna i kriget och den internationella kritiken.

Mycket har förändrats den här veckan. Inte bara att Putin offentligt tvingade säga att Kina har frågor och farhågor när det gäller Ukraina-invasionen. Sedan gick Indien ut ännu hårdare.

Källor: Aftonbladet











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar