måndag 5 september 2022

USA:S DEMOKRATI I FARA


 USA befinner sig vid en "avgörande punkt i historien". Donald Trump och hans rörelse - i dag i praktiken det Republikanska partiet - hotar demokratin i grunden.. "De bryr sig inte om konstitutionen, rättsstaten eller folkviljan" - tvärtom arbetar de systematiskt för att kapa resultatet i valet om två år.
I sitt stort upplagda linjetal natten till förra fredagen sa Joe Biden inget vi egentligen inte vet om den amerikanska demokratins tillstånd.. Ändå var det sannolikt det mest ödesmättade tal som en president hållit i modern tid. Där är vi nu.
Överbefälhavaren och ledaren för det ena stora partiet anklagar i direktsändning det andra stora partiet för att medvetet försöka förgöra demokratin.


Biden betonar visserligen att han inte räknar in alla republikaner, inte ens majoriteten.
Men han var solklar över att "det republikanska partiet numera domineras av Trumprörelsen" och att den amerikanska demokratin därmed lever på lånad tid om inget görs.
Han har helt rätt. Kongresskommittén som utreder Trumps försök att hindra maktskiftet 2021, har visat i detalj hur systematiskt, utdraget och brett förankrat kuppförsöket var. Republikanerna har svarat genom att bojkotta utredningen, och beskriver numera den koordinerade stormningen av Kapitolium som "ett legitimt politiskt uttryckssätt".

Republikaner som säger emot, som förra vicegruppledaren i representanthuset Liz Cheney, åker ut med huvudet föra. Mellanårsvalet i november domineras i stället av kandidater till kongressen, delstatsförsamlingar och guvernörshus som vidhåller att Trump vann valet 2020, enligt en genomgång av Washington Post i augusti.
Det är, som Biden underströk i sitt tal på fredagen, personer med konkret makt att påverka valresultatet i avgörande delstater, till exempel genom att helt enkelt inte godkänna dem.
Läget är oerhört allvarligt, lyckligtvis syns tecken på att allt fler amerikaner börjar inse det.. Demokraterna var tills nyligen helt uträknade inför mellanårsvalet. Nu vädrar man plötsligt morgonluft. Partiet har vunnit flera extraval som ses som värdemätare inför november, och i veckan åkte självaste Sarah Palin på förlust i tungt republikanska Alaska.
När Wall Street Journal frågar väljare vilket parti de skulle rösta på om det var kongressval i dag, svarar en majoritet just Demokraterna (1/9).
Högsta Domstolens abortbeslut i juni är en viktig förklaring; FBI-räden i augusti mot Trump för att konfiskera hemligstämplade dokument en annan. Flera mätningar visar att en majoritet av väljarna
anser att den federala polismyndigheten gjorde helt rätt.. 



Man glömmer lätt  att det Republikanska partiet har blivit mer extremt i takt med det har blivit mindre. Endast cirka 25 procent av väljarkåren identifierar sig i dag som republikaner. Den amerikanska demokratins kris beror inte på att hälften av väljarna har blivit auktoritära. Den beror på att ett av partierna har kapats av en extrem minoritet som inte möter tillräckligt motstånd. "Jag kommer att bekämpa den med varje fiber i min kropp och jag ber om er hjälp", vädjade Biden i sitt tal på fredagen.
Han förtjänar stor respekt.


Underlag: Ledare DN 4 september 2022 








































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar