måndag 12 september 2022

VALRÖRELSER



 UNDER EN VALRÖRELSE ÄR DET LÄTT ATT TRO ATT MAN BOR I VÄRLDENS SÄMSTA LAND

Under en valrörelse utsätts den styrande regeringen för grova beskyllningar om bristande förmåga att lösa alla svåra samhällsproblem den beskylls att vara ansvarig för. Man tror nästan att man bor i världens sämsta land när man hör om allt elände som råder.
Först finns det vanliga nyheter om skenade elpriser, intervjuer med utsatta och beskedet att 47 personer avlidit i skjutningar under årets första åtta månader - flera än under hela 2021.


Till det kommer partiernas utspel och debattinlägg, svartmålning är en del av taktiken för att understryka behovet av regimskifte.
Där och då låter det som att Sverige står på randen till systemkollaps. Att vi har sämst skola, sjukvård, äldreomsorg, rättsväsende och krisberedskap - om inte globalt, så i alla fall i Europa.

Därför gäller det, inte minst under en valrörelse, att se den större bilden. Den visar att vi lever i en av världens 34 liberala demokratier, vilket bara är förbehållet 13 % av befolkningen i världen.
Dessutom har vi förmånen att bo i en av de bästa. Det klargörs i journalistikprofessor Jesper Strömbäcks genomgång av nästan 50 internationella index och rankingar.


Där placeras Sverige regelmässigt bland de tio främsta. I sex rankingar ligger vi etta. Och mätningarna handlar om allt från pressfrihet, jämställdhet och social rättvisa till företagsklimat, konkurrenskraft och hållbarhet.

De fina siffrorna är ingen slump. Tvärtom är de resultatet av den samlade politiken under åtskilliga decennier. För den förtjänar alla partier - både till höger och vänster - som suttit i regering, haft inflytande och tagit ansvar ett erkännande. Det är alltså många som kan sträcka sig lite extra  de här dagarna. För även om det inte råder någon tvekan om att Sverige precis som alla andra länder har problem, finns det all anledning att zooma ut och beundra det land som skapats genom demokratiska politiska beslut. Det är för att bygga vidare på det samhället som vi röstade i går och det är inte fel att påminna sig om vad vi hittills åstadkommit tillsammans.
Och det är inte ett fuskbygge vi ser, även om delar behöver målas och renoveras.
Utan faktiskt ett av världens bästa länder.

Underlag: Susanne Nyström, ledarskribent DN.





















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar