tisdag 7 november 2023

TESLASTREJKEN


LILLA SVERIGE MOT MÄKTIGA ELON MUSK

Den svenska Tesla-strejken har blivit en nyhet över hela världen. Ett tema är att "lilla" Sverige tar den första stora striden mot "fackföreningshataren" Elon Musk, världens rikaste med en förmögenhet på runt 185 miljarder dollar.

Teslas grundare besökte sin stora bilfabrik utanför Berlin på måndagen - det är där man tillverkar sin modell Y, som är den mest sålda elbilen i Sverige.


Från och med tisdag blockerar dock Transport importen av den i fyra hamnar, i dagarna utökat till samtliga hamnar i sympati med IF Metalls strejk. Och konflikten tycks vara på väg att trappas upp ytterligare.
Vid besöket berättade Elon Musk, enligt nyhetsbyrån Reuters, dels att Tesla ska bygga en bil som ska kosta under 300 000 kronor, dels att arbetarna ska få 18% löneökning det närmaste året.
 
Det senare tog IF Metalls tyska systerorganisation IG Metall som bevis för att dess lönekamp mot elbilsjätten har burit frukt. Tesla förnekar alla sådana samband.
För när utländska medier rapporterar om den svenska strejken ett bärande tema just att konflikten kan sprida sig.
Italienska tekniksajten Auto Everyeye undrar om detta är början på en "bredare aktion". Amerikanska Quartz, som rapporterar om affärsnyheter har rubriken: "Efter strejken i Sverige är USA nästa på tur".

DN har tidigare skrivit om att det amerikanska bilarbetarfacket UAW nådde framgång efter fem veckors strejk hos Ford, General Motors och Stellanis.. Facket vill nu rikta in sig mot Tesla, som har
mer än hälften av den växande amerikanska elbilsmarknaden, och fyra stora fabriker i USA.

Grundaren Elon Musk har ofta demonstrerat mot strejkande arbetare. Ingenstans i världen finns det något kollektivavtal. Affärsnättidningen Business Insider konstaterar kort " att han hatar fackföreningar". Samma tema, men mera lågmält, tas upp av ansedda New York Times i en längre artikel om strejken. Tidningen konstaterar att Sverige visserligen är en ganska liten marknad, men att vi ligger i världstopp när det gäller försäljning av elbilar.

DN hittar artiklar om strejken i bland annat Uruguay, Österrike, Tyskland, Nigeria. Ett genomgående tema är att lilla Sverige mopsar upp sig mot världens mäktigaste bildirektör.

Det finns dock undantag i Teslas egen sajt som skriver om Elon Musk och hans företag Tesla och Spacex. Här konstaterar man att strejken misslyckats, arbetarna vägrar att gå hem.

Underlag: Hans Strandberg DN.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar