onsdag 1 november 2023

THORVALD GAHLIN / SALON GAHLIN


Vi breddade nyligen vårt bloggskrivande med en presentation av professorn och skämttecknaren Albert Engström. Vi fortsätter på den vägen med att berätta något om Thorvald Gahlin, en av de stora svenskarna inom det här gebitet.

Thorvald Gahlin (1910 - 2006) föddes i Göteborg. Han var under en 40 - årsperiod på 1900-talet en av de ledande och mest produktiva skämttecknarna i vårt land. Hans inledningsvis något stereotypiska streckgubbar kom med tiden att utvecklas mycket. Som tecknare medverkade han i Söndagsnisses - Strix, Morgontidningen i Göteborg och i Vårt Hem.

Gahlin medverkade med sina karakteristiska skämtteckningar dagligen i Dagens Nyheter 1932 -  1975, 43 år, under vinjetten Salon Gahlin på sidan Namn och Nytt. Hans alster finns bland annat samlade i 15 album. Gahlin var nästan lika produktiv som sin kollega under många år på DN, Alf Henrikson.




PS. Dessvärre behövs ett förstoringsglas här för att tyda de här texterna (även originalen dessvärre).

Den korkade blondinen och något kufiske enstöringen var hans favoritoffer. Han gisslade särskilt byråkratiska småpåvar, översitteri, hyckleri och förkonstling.
Gahlins skämtteckningar har ofta ett begränsat samspel mellan bilden och den torroliga och gärna den lätt filosofiska texten.
Gahlins aforismer citeras ofta men en hel del har levt vidare av egen kraft.



Underlag: Sköna Skämt. Insamlade av Sten Möllerström. Bra Böckers bokförlag.























































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar