tisdag 23 januari 2024

BEVARE OSS FÖR TRUMP


 Ukrainakriget tvingar Europa och Nato till helt nya säkerhets - och försvarstankar. Till detta kommer sedan eventualiteten att Trump blir president på nytt och vilka konsekvenser det kan få, inte minst för Sverige.
Vid ett möte med Europa- kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Davos 2020 säger Trump, enligt EU- kommissionären Thierry Breton som var närvarande: "Du måste förstå att om Europa attackeras kommer vi aldrig att hjälpa och stötta er, och förresten är Nato nästan dött och vi kommer att lämna Nato". Yttrandet kom som en tydlig varning: - Det var USA:s president som sade det - och han kan snart vara tillbaka, sade Brenton nyligen.
Europa och Nato följer nu spänt utvecklingen i den amerikanska valrörelsen. Om Trump skulle bli vald och genomföra det han tidigare sagt förändras i ett slag hela den säkerhetspolitiska situationen i Europa som gällt sedan andra världskriget.


Majda Ruge, statsvetare på tankesmedjan European Council of Foreign Relations, ECFR, konstaterar att Trump den här gången knappast kommer att omge sig med rådgivare och experter som håller honom tillbaka.
 - Han kommer att omge sig med lojalister som delar hans principer när det gäller Nato, säkerhet och Ukraina. Vi kan antagligen vänta oss att antingen blir det de som vill prioritera om till Kina och Taiwan som kommer att höras mest eller de som tycker att man ska dra tillbaka fullständigt och fokusera på frågor på hemmaplan, säger Ruge till TT.
Att helt lämna Nato blir visserligen svårt för Trump, med tanke på de nya krav som nyligen drivits igenom om att sådant måste godkännas av minst två tredjedelar av senaten.

Men USA kan göra mycket mer för att underminera sin roll i Nato utan att lämna organisationen officiellt. Man kan ta bort sina konventionella styrkor från Europa och låta européerna själva utse Saceur (Natobefälhavare i Europa) och ta hand om ledningen, säger Ruge. Trots det oklara läget saknar hon en verklig planering i Europa för ett Nato-liv med Trump. Ett motmedel som hon ser är att de europeiska länderna på allvar ökar sina försvarssatsningar till två procent av BNP eller mer. Det skulle tysta kritiken att européerna åker snålskjuts, säger Ruge.

Potentiellt finns också särskilda konsekvenser för Sveriges väg in i Nato om Trump hinner ta över innan vår ansökan är ratificerad av Turkiet och Ungern.
 - Jag tror i så fall att Trump skulle försöka få ut något för egen del, och vem vet vad han i så fall skulle kräva i utbyte? säger Majda Ruge på ECFR.

Underlag: Wiktor Nummelin, TT.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar