lördag 27 januari 2024

MÅNGA INGENJÖRER - DÅLIG INTERNET?


 HUR KAN ETT LAND MED SÅ MÅNGA INGENJÖRER MISSLYCKAS MED INTERNET?

I Tyskland vill inflationen inte ge sig. Kineserna utmanar bilindustrin, det råder allvarlig brist på arbetskraft - och så den där rädslan för digitalisering.
I Tyskland går det snabbt på motorvägen men väldigt långsamt i internetkablarna.

"Krisenmodus" utnämndes till årets ord i Tyskland 2023. Ordet behöver knappast någon översättning. Krisläge är det onekligen i Tyskland och tysk debatt vältrar sig i hur knackigt den tyska ekonomin går.
Vi lever i dag i ett Europa där Frankrike har dragit in mer än dubbelt så mycket investeringar som Tyskland (de senaste två åren). Frankrike klarade sig förvånansvärt bra genom den stora pandemin och den efterföljande energikrisen.
I stället var det Tyskland som snubblade - och inte riktigt reste sig.


                                         Krisläge råder för förbundskansler Olaf Scholz

I Paris har Emanuel Macron tryckt igenom stora reformer av både pensionssystemet och arbetsmarknaden. I Berlin är det samtidigt oklart om regeringen ens kommer att lyckas enas om någon budget för 2024. Så mycket för den tyska national-schablonen om att kunna få saker gjorda. Landet styrs av tre partier som alla drar åt olika håll.
Tyskland undvek visserligen en officiell lågkonjunktur 2023. Men inflationen verkar inte ge sig, energipriserna är höga och det är svårt att se hur nya marknader ska öppna sig för den tyska industrin. Kina är Tysklands största handelspartner och när den kinesiska ekonomin går dåligt (som den har gjort det senaste året) drabbar det tysk ekonomi hårt. Den tyska bilindustrin har sannolikt strukturella problem.
Å ena sidan har den svårt klara konkurrensen från billiga kinesiska elbilar. Å andra sidan har Joe Biden tryckt igenom stora gröna subventioner i USA vilka drar investeringar över Atlanten. Om Biden bokstavligen betalar dig för att öppna din fabrik i USA, varför ska du då göra det i Tyskland?
Dessutom råder det arbetskraftsbrist i Tyskland. Landet kämpar med det delikata politiska problemet av att runt 20 procent av väljarna stöder det främlingsfientliga partiet AfD samtidigt som officiella beräkningar visar att det om tio år kommer att saknas sju miljoner arbetare i ekonomin. Var ska alla dessa människor komma ifrån?
Och förutom att det saknas folk saknas det också bredband. I Tyskland går det som bekant snabbt på motorvägarna och långsamt i internetkablarna. Den tyska rädslan för ny teknik har diskuterats som ett problem i så många decennier att tekniken som rädslan berör knappast längre kan betraktas som "ny". Hur är det ens möjligt att ett land med så många ingenjörer inte lyckats digitalisera sig självt?

Under den stora pandemin blev problemet akut: skolorna saknade teknik för distansundervisning, sjukvårdssystemet lutade sig mot sina faxmaskiner och folk satt hemma och försökte jobba med svajig uppkoppling.
Den tyska regeringen efterlyste 2022 "ett digitalt uppvaknande" i landet. Och det säger sig självt att en ekonomi som har ett digitalt "uppvaknande" 2022 står inför vissa problem.
Tyskland har även drabbats ekonomiskt av sina utrikespolitiska felkalkyler. I februari 2022 när de ryska stridsvagnarna började rulla mot Kiev kom 34 procent av Tysklands olja och 55 procent av Tysklands gas från Ryssland. På 18 månader lyckades Tyskland ställa om. Detta var en stor seger. Men dyrt blev det. Och många anser att det var ett misstag av Angela Merkel att så snabbt avveckla den tyska kärnkraften efter olyckan i  Fukushima år 2011. Andra debattörer hävdar att Tyskland hade kunnat kompensera för sin nedstängda kärnkraft genom att i stället investera i vindkraft.

Tyskland måste nu hur som helst hitta en ny väg. Under de senare decennierna satsade landet på att bygga nära band med Ryssland och Kina. Nu är Ryssland stängt och Kina har ekonomiska problem.
Framför allt lever vi i en värld där affärer inte längre bara är affärer. Geopolitiken är tillbaka. Europas största ekonomi måste på något sätt anpassa sig.
Och samtidigt skaffa sig en internetuppkoppling.

Underlag: Katrine Kielos - Marcal
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar