Weird står för: Underlig, kuslig, konstig.
Harriskampanjens sista trumfkort är att kalla Trump för fascist .Historikern Robert Paxton var länge skeptisk till den benämningen. Det är han inte längre.
Det har hettat till under valrörelsens sista vecka i USA. Trumps hatiska retorik mot invandrare och woke-medier har skruvats upp. Gamla häpnadsväckande uttalanden om att Hitler inte bara gjorde dåliga saker valsar dessutom runt i sociala medier. Tidigare medarbetare säger att han förtjänar att kallas "fascist". Och alltså skulle bli en djupt olustig och destruktiv kraft om han fick en andra chans i Vita huset.
Mcket talar för att fascistkortet blir Harriskampanjens sista trumf. Kanske i ren desperation för att alla säger att hennes röstsiffror dalar något. Trump tycks ha ett litet övertag i racet. Det finns skeptiker mot fasciststämpeln i alla läger. Republikanernas tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton har sagt att fascism är en sammansatt ideologi Trump är inte kapabel att tänka så långt, men han är livsfarlig ändå. Missa inte Elisabeth Zerofskys idérika dokument om Donald Trumps extremism i New York Times. Hon har träffat nestorn bland USA:s fascistforskare, den i dag 92-årige Robert Paxton. Han ansåg länge att man ska vara försiktig med politiska etiketter, även när det gäller Donald Trump. Alla man ogillar behöver inte nödvändigtvis vara fascister. Paxton såg många likheter i den politiska retoriken, men inte i synen på den starka staten. Trumps politik gick snarare ut på att sänka skatter och försvaga statsmakten. Individernas kamp på marknaden borde få större spelrum. Stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 blev en vändpunkt. Trump vägrade att acceptera valförlusten mot Joe Biden och eggade en högerextremistisk mobb att storma landets parlament. Det krävde flera dödsoffer -- en helt unik händelse i USA:s politiska historia. "Trumps öppna stöd för civilt våld i protest mot ett rättvist valresultat gick över en röd linje", skrev histori kern Robert Paxton i Newsweek. "Nu förtjänar han att kallas fascist. Paxton säger i New York Times att medierna borde ägna större utrymme åt varför folk är så missnöjda med den moderna staten och det liberala etablissemanget. Utan ett utbrett missnöje som kan utnyttjas av demagoger finns ingen grogrund för fascism.
Paxton blev världskändis då han 1973 publicerade "Vichy France", en banbrytande bok om fascismen, som valutgångenupp med den förskönande franska självbilden. Han sammanfattade ett livs forskning i "The anatomy of fascism" (2014).
Vad tror den tidigare professorn vid Columbiauniversitetet om valutgången? Det sociala missnöjet är så utbrett i USA att det inte finns några enkla lösningar. Det är hemskt om Trump vinner, säger Robert Paxton, men det lär bli hemskt även om han föriorar.
Underlag: Jan Eklund, DN.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar