tisdag 1 oktober 2024

SVENNIS, VÄRMLÄNNINGEN

I kretsen av de sina-- barnen Johan och Lina, pappa Sven, brodern Lars-Erik och flickvännen Yaniseth-- avled som meddelats Sven-Erik "Svennis" Eriksson, 76 år gammal, i sin vackra Björkefors herrgård vid Frykens strand.

Svennis lyfte alltid fram Värmland. En fotbollens egen "Gösta Berlings saga", där Svennis var mer lik  någon av kavaljererna på Ekeby (Rottneros herrgård i verkligheten) än den försupne prästen Gösta Berling. Trots att det heter om den vackre Gösta att han satte många kvinnohjärtan i brand så brann han själv för kärleken och kvinnorna.

Två av Värmlands i dessa dagar mest omtalade personligheter är Selma Lagerlöf och Sven-Göran Eriksson, de rörde sig dessutom på samma platser med Sunne som centrum.



Från Björkefors herrgård (ovan) slukas blicken av Fryken (Lövens långa sjö i "Gösta Berings saga") där Svennis har sina rötter. Det är nämligen där som pappa Sven, i dag 95 år, är född.

Sven, 18 år gammal, var konduktör på sträckan Sunne-Torsby. Där åkte även den tre år äldre Sunneflickan Ulla till sitt jobb i textilaffären, Hon hade haft lätt för studier men fick inte studera för sin ensamstående mamma som hade fyra barn. Snart var Ulla gravid med Sven.

De två första åren i vår levnadssaga om värmlänningen bodde Sven och mamma Ulla i en enrummare i Torsby. "Hon offrade allt för mig och ingenting skulle få komma emellan oss, jag skulle bli hennes revansch i livet", berättar Svennis i boken "Min historia", nerskriven av Stefan Löfgren.


Efter Uefa cuptiteln med IFK Göteborg (laget ovan) 1992 följde en guldskimrande karriär i europeiska storklubbar  som Benfica, Roma och Lazio. Med Svennis kom ett lysande situationsledarskap in i fotbollen. Piskan och rytandet lades åt sidan. I Lazios spelartrupp, som han ledde tillsammans med Tord Grip under åren 1997-2000, 
har många, under Svennis ledning, blivit duktiga tränare. Lazio blev italienska mästare under Svennis och Grips ledning. Den svenska ledarskolan når fortfarande framgångar inom europeisk toppfotboll. Italiens EM-segrande förbundskapten Roberto Mancini (2021) är tillsammans med Atletico Madrids Diego Simeone (tränare sedan 2011) de mest framgångsrika.

Svennis har varit förbundskapten i fyra länder: England, Mexico, Filippinerna och Elfenbenskusten och varit fotbollsverksam i fem världsdelar.

En riktigt stor fotbollsledare som fick sitt verkliga erkännande i Sverige först efter cancerbeskedet. En av Värmlands största söner har han varit länge.

Underlag: Curt Einarsson


                                                       Yaniseth, Svennis flickvän























 




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar