måndag 14 oktober 2013

TANKAR OM MAT

EN GOD MIDDAG

Livsmedelsfrågan skall du icke ta kallt
den är förvisso viktigast av allt.
Ty befolkningstillväxten är en skrämmande fråga,
men var dag lär snart få nog av sin egen plåga.
Då vankas aldrig biff och burgundervin,
nej, vi lever på idel syntetiskt protein.
Det framställs skickligt ur stenkolstjära,
även protein skall vi lära oss förtära.
Sen känns mänsklighetens framtid nog inte så svår,
det gör nära nog detsamma hur det går.
Vi får spisa petroleum undergivet
och sätta vårt hopp till det andliga livet.

GREVENS BORD

Magnus Gabriel De la Gardie
levde ständigt på grevlig nivå.
Dock var det mycket han fick vara utan,
åtskilligt fick han försaka ändå.
Aldrig en liten potatis till sillen
eller till köttbullen kunde han få.
Aldrig till frukost och aldrig till middag
bjöds en kopp kaffe, än mindre två.
Längtansfullt åt han om vintern sin orre
fjärran från grönsallad, daggfrisk och rå.
Aldrig en Ramlösa, aldrig en Porla
tronade bland hans bourgogne och bordeaux.
Gula bananer och röda tomater
saknades även vid hans table d´hôte.
Magnus Gabriel De la Gardie
tårtor och villebråd levde han på.
Upp till en råraka, fram till en fika
kunde han aldrig nå.

BALLAD

Det var en rundhyllt kvinna
som hade konditori.
En charketurist stod att finna
som gjorde pastej och stod i.
De tu kände lustarna locka,
varandras ville de bli.
Men de var för tjocka, för tjocka.
Det var en stor tragedi.

Källor: Stångkorv och Bordeaux av Alf Henrikson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar