I dessa tider av påtvingad isolering ägnar vi oss i Sherwoodskogen allt mer åt att äta,
ofta och gott. Det är vårt recept i orostider. Vi stannar hemma och äter, ägnar avsevärd
tid åt att komma överens om menyn och åt att laga maten. Oftast blir det svensk husmans-
kost med en del små finesser till. Vi har inga vegetarianer att ta hänsyn till. Ibland blir det
mat från länder som vi inte längre kan besöka. Spansk paella av olika slag blev tidigt
favoriter liksom italienska pastavarianter. Det senaste vi provat på var fransk fisksoppa
Bouillabaise med några fiskfiléer, räkor och musslor.
Bouillabaise med några fiskfiléer, räkor och musslor.
Detta med mat tar tid och det var ju detta som var och är meningen.
Alf Henrikson har hjälpt oss leta fram en del "bilder" ur sina skrifter med anknytning till
mat och dryck:
RÄKAN
mat och dryck:
RÄKAN
Räkorna sitter i havets beskärm
och låter precis som en gräshoppssvärm.
Genom världshavets strömmar de simmar och glider
under det att på benen de filar och gnider.
Det är likafullt endast till mindre del
som folk kan få njuta av räkornas spel.
Ty långt från att lyssna tyst till konserten
biter människan räkan i stjärten.
MJÖLKEN
Närande, smaklig och billig i pris,
är mjölken en dryck för män.
Endast en alkoholistisk kirgis
blir oregerlig av den.
ANSJOVIS
Portugisen i Lissabons fiskehamn
tycker att svenskar är skurkar
ty de kallar sin skarpsill vid felaktigt namn
på sina ansjovisburkar.
SVAMPAR
Bäst som man hjärteglad traskar
att plocka sig svamp till supé
så visar det sig att maskar
kommit på samma idé.
SVINET
Grisen
kan uppskatta människospisen
men svinet
begriper sig aldrig på vinet.
CHAMPAGNEN
Tänk om champagnen var blå
som de druvor som ger den?
Skulle det gå att få ner den då?
Åjo, det skulle väl gå.
BURKÖLET
Vinet besjunger i evighet
mången gentil fyllerist.
Men ingen av burköl har blivit poet,
det är sant och visst.
MJÖLKEN
Närande, smaklig och billig i pris,
är mjölken en dryck för män.
Endast en alkoholistisk kirgis
blir oregerlig av den.
ANSJOVIS
Portugisen i Lissabons fiskehamn
tycker att svenskar är skurkar
ty de kallar sin skarpsill vid felaktigt namn
på sina ansjovisburkar.
SVAMPAR
Bäst som man hjärteglad traskar
att plocka sig svamp till supé
så visar det sig att maskar
kommit på samma idé.
SVINET
Grisen
kan uppskatta människospisen
men svinet
begriper sig aldrig på vinet.
CHAMPAGNEN
Tänk om champagnen var blå
som de druvor som ger den?
Skulle det gå att få ner den då?
Åjo, det skulle väl gå.
BURKÖLET
Vinet besjunger i evighet
mången gentil fyllerist.
Men ingen av burköl har blivit poet,
det är sant och visst.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar