onsdag 11 januari 2012

ANGÅENDE JAKT OCH JÄGARE

Är det något som vi här i Sherwoodskogen är experter på så är det jakt. Jakt kan bedrivas på många olika sätt. Det vi ägnar oss åt är husbehovsjakt. Vi jagar för att få något att äta och vi skjuter aldrig mera än vad vi just då behöver.
Dessvärre dyker det numera upp ute i världen en ny kategori jägare, som vi kan kalla för nöjesjägare. Dom skjuter inte djur till husbehov utan de skjuter för lusten att jaga, döda och för att få en trofé med sig hem.
Tittar man bakåt i historien så finner man att detta är ett gammalt fenomen. Vid Berlinkonferensen 1884-85 beslöt dåtidens stormakter att den belgiske kungen Leopold II skulle få Kongo (nuvarande Kongo-Kinshasa) som egen domän och jaktmark, för nöjesjakt i dess mest brutala form. I Kongo bedrevs under många år en ohämmad jakt på allt som rörde sig i naturen, människor eller djur, det var oväsentligt vilket.
Det var främst denna fullständigt galna så kallade nöjesjakt som gjorde att Leopold tvingades lämna ifrån sig landet till den belgiska staten.
I våra dagar dyker nöjesjägarna upp i en annan skepnad. Främst handlar det om nyrika män för vilka det egna landet blivit för litet. Nu handlar det om jakt på storvilt i Afrika och annorstädes. Det handlar inte om att
skaffa mat utan nu gäller det att skaffa troféer till väggarna hemma i herrgården.Köttet får den inhemska befolkningen ta hand om.
Man frågar sig onekligen vad det är som driver dessa herrar att ägna sig åt den här verksamheten. De jagade djuren är förvisso farliga i frihet, men när de skjuts är de mer eller mindre uppställda för slakt. Det handlar
då inte om jakt längre. Hela verksamheten är förkonstlad och förljugen. Att detta kan fortgå sammanhänger naturligtvis med att de så kallade
jägarna spenderar en hel del valuta på arrangörer, hotell och turistbutiker.
Dessa så kallade jägare är inte jägare mera än de människor som trängs
runt stånden på Gröna Lund och skjuter ballonger med luftgevär.

JÄGARNA

Somliga jagar till husbehov
lagligt och lätt att begripade
andra de jagar fast utan lov
då får polisen ingripa.
Nyrika söker sig villebråd
gärna långt bort uti världen
med jakt av det slaget de nog har råd
dyrbar och onyttig är den

Ute i bushen och på savann
storviltet då reduceras
så som det anstår en gentleman
nöjesjakt organiseras.
Husbehovsjägaren vill ha mat
bytet han fryser i boxen
storjägarfolket de önskar så klart
hornen från gnun och från oxen

Jakt för behov accepterar vi
skapar balans i naturen
nöjesjakt är som en industri
av kapitalet blott buren.
Därför vi borde besluta nu
husbehovsjakt är till nytta
nöjesjakt borde förbjudas ju
till skjutbanor borde dom flytta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar