måndag 16 januari 2012

MELLANÖSTERN

Skall det någonsin bli en varaktig  fred i Mellanöstern så krävs att Jerusalemfrågan löses. Både judar och
araber kräver att få ha staden som sin huvudstad. Vad är det då som är så speciellt med Jerusalem, förutom
att det är en mycket gammal stad som ständigt har varit föremål för stridigheter? Enligt Bibeln (1:a Mosebok) ligger det till så här:
Abraham var son till Noa i 9:e led. Han gifte sig med Sara, som födde deras gemensamma son Isak vid 90 års ålder!!  Det var ju en lång väntetid för Abraham. Han kunde inte styra sig utan gjorde under tiden tjänstekvinnan Hagar med barn. Hon födde en son som hette Ismael. När Isak föddes fick han den allra bästa omvårdnad i hemmet. Hagar med sonen Ismael drevs däremot ut i öknen och fick klara sig bäst de kunde. Det är ju därför inte så förvånande att Ismael kom att hata sin far. Ismael har senare kommit att räknas som arabernas stamfader.
Nu föll det sig så att Gud ville pröva Abrahams gudstro. Som ett bevis  krävde Gud att Abraham skulle offra sin favoritson Isak till honom, och det skulle han göra på en berghäll i Jerusalem, den kallades Moriaklippan. Abraham var redo att göra detta, och Gud ansåg då att Abraham bestått provet. Isak fick leva.  Abraham och Isak har sedermera kommit att betraktas som judarnas stamfäder. Judarna byggde ett tempel på platsen. Detta har sedan rivits och byggts upp igen i flera omgångar. Det som finns kvar i dag är en mur från templet, den så kallade Klagomuren. Den är en av judarnas allra heligaste platser.

Men så kompliceras det hela rejält. Mohammed, grundaren av den islamska läran, far till himmelen till sin gud, Allah, år 632 e Kr. Olyckligtvis valde han som startplats just Moriaklippan, samma plats som Abrahams gud valde som offerplats för Isak. Där byggde muslimer senare en moské, den så kallade Klippmoskén. Al Aqsa heter den på arabiska. Denna plats räknas som en av muslimernas allra heligaste. Runt Moriaklippan råder sålunda en intressekonflikt av allvarligaste slag. Idag kräver araberna att få disponera östra Jerusalem som sin huvudstad. Judarna kräver ensamrätt till hela staden.

JERUSALEM

Abraham, sade vår herre,
till Moria res nu i kväll,
och uppgiften den var dessvärre
att offra sin son på en häll

Men Isak han skonas, och platsen
blev helig i judarnas land
på Moriaklippan man byggt se´n
ett tempel av tegel och sand

Kung Salomo var arkitekten
för tre tusen år se´n, så där
det revs, men man byggde direkt en
ny kyrka som ersättning här

Den revs, kan historien berätta,
en klagomur lämnades kvar
för judar är numera detta
det heligaste som man har

Mohammed nu allt komplicerar
till himlen från Moria han for
Al Aqsa man nu där placerar
en Klippmoské, guldtäckt och stor

Så staden Jerusalem blivit
en vallfartsort helig som få
och judar araber bortdrivit
araberna judar också

Nu Israels huvudstad är den
muslimerna hindras att be
så skapas bekymmer i världen
som nya konflikter kan ge

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar