måndag 9 augusti 2021

PERSEIDERNA - ETT HIMLAFENOMEN


 PERSEIDERNA - ETT METEORREGN SOM MÅLAR HIMLEN

Den 26 kilometer breda kometen Swift - Tuttle är det största rymdobjekt som kommer nära jorden regelbundet. Och just nu rör sig vår planet rakt in i de rester som kometen har  lämnat i vår närhet. Resultatet är kanske årets mest spektakulära meteorregn, det så kallade Perseiderna.


Kometen Swift-Tuttles rester ligger som ett permanent band tvärs över hela solsystemet och när jorden rör sig in i bandet varje sommar förvandlas stoftet och småstenarna till ett fyrverkeri på himlen. De små kometdelarna störtar in i vår atmosfär och ger upphov till årets kanske häftigaste meteorregn.
När syns Perseiderna i Sverige?
Perseiderna dyker upp ovanför Sverige 17 juli och 24 augusti 2021. Meteorregnet har sin största aktivitet natten mellan den 12 augusti och 13 augusti 2021.

SWIFT - TUTTLE
Kometen upptäcktes oberoende av varandra av Lewis Swift 16 juli 1862 och av Horace Pamell Tuttle tre dagar senare. Man har dock hittat noteringar om kometen så tidigt som år 69 f.Kr.. Kometen återkom i det inre solsystemet 1992 och återupptäcktes då av en japansk astronom.
Perseiderna är kanske den mest kända meteorskuren på grund av dess pålitliga uppträdande.

                                          Rymdsonden Rosetta

Den svenske forskaren Björn Davidsson har tillsammans med en forskargrupp lagt fram ny kunskap om hur kometer i vårt solsystem har bildats. Kometen är uppbyggd av små rester från vårt solsystems bildande.
Under tre år har den europeiska rymdsonden Rosetta gått i omloppsbana och följt kometen från långt håll i vårt solsystem och hela vägen till den punkt nära solen för att sedan återvända ut i universum igen. Rosettas banor framgår av bilden nedan.


Studier visar att kometen har en porös struktur, den är uppbyggd av många lager av materia utan att vara hårt packad. Forskarna drar slutsatsen att kometen bildats under extremt kalla förhållanden, där den gradvis byggts upp av små isiga partiklar. Den långsamma uppbyggnaden innebär att kometen innehåller små fragment av flyktiga ämnen från tiden för vårt solsystems bildande för 4,6 miljarder år sedan.

Underlag: Populär vetenskap
















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar