söndag 22 augusti 2021

UTFLYKT TILL ODENSJÖN



 I dag är det den 21 augusti och lördag. Sommaren börjar närma sig sitt slut. Men det är en vacker dag i dag, himlen är molnfri och temperaturen i skuggan har arbetat sig upp till 22-23 grader, i solen är det riktigt varmt.
Redaktionen i Höganäs har bestämt sig för att göra en utflykt. Målet den här gången är Odensjön i Söderåsens nationalpark.
Till sjön kommer man lättast från Röstånga. Därifrån går det en väl upptrampad stig genom bokskogen till sjön, en promenad på omkring 800 meter. 


ODENSJÖN
Sjön tillhör Söderåsens nationalpark. Den är helt rund till formen och har en diameter på 150 meter och är 19 meter djup. Namnet ska Odensjö ha fått på grund av den cirkelrunda formen som liknas vid asagudens Odens öga.

ODEN
Oden var den förnämste bland asagudarna. Han bor i Valhall. Hans häst är den åttafotade Sleipner och hans spanare är korparna Hugin och Munin.
Som kamp- och dödsgud sänder han ut valkyriorna till krigsskådeplatser för att utse dem som skall falla och sedan hämta dem till Valhall.


Sin vishet har Oden sökt och förvärvat genom att offra sitt ena öga i Mimers brunn, på det att han skulle kunna skåda in i framtiden.

SÄGNER
Omgiven av 30 meter höga branter har Odensjön gett upphov till olika sägner. Länge trodde man att sjön var bottenlös och hade en egen förbindelse till en krypta i Lunds domkyrka. Två jättar, Blink och Börta, ska ha bosatt sig under sjön så pass långt ner att de inte längre kunde höra kyrkklockorna. En annan sägen säger att i forna tider ska ha funnits ett slott där Odensjön ligger i dag och slottets torn ska synas när vattnet är som klarats.

ODENSJÖN I DAG
Tack vare inplanterad fisk som regnbåge, öring, gädda, abborre och mört kan man i dag fiska i Odensjön om man har fiskekort.


KULTUR
Sedan 1993 anordnas årliga konserter på Odensjön där artisterna framträder på en flotte ute på sjön. Konserterna som anordnas av Röstånga Turist- och Hembygdsförening i augusti med välkända artister. De är mycket välbesökta, De senaste årens gäster har varit Robert Wells, Sofia Kellgren, Peter Jöback och Malena Ernman. Många konserter har genomförts på kvällstid.


Vid vårt besök framträdde ingen. Vädret hade varit ovanligt uselt under en tid med regn och starka vindar så inga artister hade engagerats.

På hemvägen passerade vi Ingelsträde, den lilla byn utanför Höganäs. Vi kom dit vid 19-tiden och man hade just inlett en jazz-konsert med Gunnel Carling och hennes familj, mor, två bröder, syster, barn och barnbarn.
Inför ett hundratal ortsbor spelade de upp en strålande konsert i den svala augustikvällen, det var ca 15 grader bara, i trädgården bakom den gamla skolan där i dag Sveriges Cirkusmuséum huserar.


Detta är egentligen fantastiskt. Hon är numera en världsartist som framträder på världens stora scener. Ändå kommer hon då och då hit till Ingelsträde, hennes bror med flera bor här, och håller konserter för ett hundratal ortsbor en kylig augustikväll och hon gör det med spelglädje. Och hennes musik uppskattar vi mycket. Om ett par veckor är det skördefest och medeltidsvecka i Ingelsträde. Hon har lovat att komma då också. En fantastisk människa och musiker.

Vid 21-tiden är vi hemma igen efter en dag fylld av nya intryck.














































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar