söndag 15 augusti 2021

TALIBANER


I skrivande stund är huvudstaden i Afganistan, Kabul, omringad av talibanstyrkor. Uppgifter om fredsförhandlingar cirkulerar, USA sänder trupp för att skydda evakueringen av amerikaner, flera andra länder vidtar liknande åtgärder.

Frågan är högaktuell, vilka är talibanerna och vilken är deras målsättning?
Afganistan har varit ett land i krig och kaos under många år. Sovjet invaderade 1979 och drog sig tillbaka vid sovjetimperiets fall 1989. Kriget skördade nära två miljoner offer på afgansk sida, civila och militära och på sovjetisk sida ca 20 000 stupade.

11 september-attackerna 2001 föranledde USA att kräva Usama bin Ladens utlämnande. Afganerna  vägrade och landet anfölls då av USA och Storbritannien i dec 2001. USA med Natos hjälp blir kvar i landet till 2020. 775 000 amerikanska och allierade soldater tjänsgjorde i Afganistan i omgångar, 2300 dödades och ca 20 000 sårades. På afgansk sida dödades ca 100 000 människor, militära och civila.

Talibanerna är en politisk-religiös rörelse som bildades i Kandahar 1994. Ordet taliban betyder bland annat "student". Symbolerna ovan är det tryck som finns på talibanernas flaggor. Talibaner finns både i Afganistan och Pakistan.


Talibanerna har sitt ursprung i de karga pakistanska flyktingläger som afganer flydde till efter Sovjets anfall 1979. I dag har de stort inflytande även i Pakistan. De är klassade som terrorister i stort sett i hela världen.
Talibanrörelsen har sin bakgrund i de religiösa krigare, mujaheddin, som bekämpade republiken Afganistans regering och de sovjetiska styrkorna i landet från 1979 till kalla krigets slut.
Talibanernas målsättning är att med våld införa stränga islamska lagar, sharialagar, vilka är tagna direkt ur koranen. Män måste bära skägg, flickor får ej gå i skolan, västerländsk television och musik är totalförbjudet. Strikt  alkoholförbud gäller liksom en lång rad medeltida lagar, som till exempel offentliga avrättningar, stympningar, tortyr, avrättningar utan rättegångar mm.


Talibanrörelsen är en i huvudsak pashtunsk organisation som följer en fundamentalistisk form av islam som påminner om pashtunernas traditionella livsstil. De försöker nå sina mål via bomber, mord och terrorism. Två av ledarna för rörelsen är Akhtar Mansour och Muhammad Rasul.


Namnet "Afganistan" betyder Rashtunernas land, och landets kungar och presidenter har med mycket få undantag varit pashtuner. Ahmad Shah Durrani (ovan) grundade den afganska staten 1747.

PASHTUNER
Pashtuner eller Pathaner är den största folkgruppen i Afganistan och den näst största i Pakistan. De är drygt 30 miljoner, talar traditionellt pashto och är mestadels sunnitiska muslimer. Ordet afgan är det persiska ordet för pathan.

Pashtunerna är uppdelade i ett sextiotal stammar, som i sin tur består av olika klaner och subklaner. De pashtunska stammarna har traditionellt bott i olika områden och oftast krigat mot varandra. Samtidigt har de motsatt sig allt centralstyre.

Den pashtunska kulturen på landsbygden präglas av de normer och levnadsregler som kallas pashtunwali, som betyder "pashtuernas sätt att leva" och bygger mycket på förhållandet mellan heder och skam. Några grundregler:

- Ära och rykte är kopplat till hela familjen och klanens ära
- Gästfrihet garanteras alla oavsett religion
- Fristad ges åt den som behöver skydd
- Bytesäktenskap tillämpas för att ena familjer
- Tvister kan lösas genom att en kvinna eller flicka skänks bort för giftermål för att sluta fred och undvika blodshämnd

Underlag: Sverige&Brott, Wikipedia




























 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar