fredag 13 augusti 2021

STRAFFRABATTER


 Det svenska rättsväsendet har varit under debatt en längre tid. Många vill se hårdare tag, längre straff för grova brott och att straffrabatterna tas bort. Vi skall titta lite närmare på vad straffrabatter egentligen innebär.

Straffrabatten är en rättspraxis i Sverige som innebär att den som döms för ett brott får sitt straff minskat. 
En särskild lagstiftning för unga brottslingar, som olika former av straffrabatter, förekommer i flera andra länder, bland annat i övriga nordiska länder och i Tyskland. Utformningen av reglerna skiljer sig dock åt länderna emellan.


ÅLDERSRABATT
Som exempel kan nämnas den strafflindring, ungdomsrabatt, som i praktiken tillämpas i Sverige för gärningsmän under 21 år. Gärningsmän under 18 år får dömas till fängelse om det föreligger synnerliga skäl. En gärningsman under 15 år får aldrig dömas till fängelse.
Straffvärdet reduceras efter ålder enligt nedan:
21   100%
20    75%
19    67%
18    50%
17    33%
16    25%
15    20%

STATISTIK
I Sverige är straffrabatten i praktiken i genomsnitt 2,5 månader.
I den yngre gruppen återföll 34,7% i brott som upptäcktes, i den äldre 32,9% inom ett år. Forskningen är svårtolkad om straffrabatten påverkar benägenheten att begå nya brott.

SÄRSKILDA OMSTÄNDIGHETER
Det förekommer att domstolar vid utdömande av straff justerar ner straffvärdet med hänsyn till den åtalades omständigheter, så kallade billighetsskäl. Det kan vara att den åtalade mister jobbet, skadar sig vid brottet, har hög ålder, dålig hälsa eller har angivit sig själv frivilligt.

MÄNGDRABATT
Aspirationsprincipen innebär att när en gärningsman döms för flera brott samtidigt och får ett gemensamt straff, så bedöms det allvarligaste brottet till sitt fulla straffvärde medan straffvärdet för övriga brott reduceras i en fallande skala.


KRONVITTNEN
Straffrabatt kan också ges på andra sätt som när en person, till exempel ett kronvittne, lämnar information till en utredning som ger konkreta bevis och till exempel utpekar skyldiga i ett gangstergäng.

UTREDNINGAR OM STRAFFRABATTEN
I december 2017 tillsatte regeringen en utredning rörande straffrabatten mm. Utredningen föreslog i ett betänkande 2018 att straffrabatten skulle avskaffas för myndiga brottslingar i åldern 18 till 20 år. De föreslog också att det inte skulle behövas särskilda skäl för att döma dessa till fängelse och livstid. Riksdagsbeslut avvaktas.

KOMMUTATION
Med detta avses lindring av ett utdömt straff genom att domstolen tar hänsyn till förmildrande omständigheter. Det kan också handla om villkorlig frigivning efter gott uppförande, amnesti eller nåd.
Huvudregeln i Sverige är att den som avtjänat 2/3 av sitt fängelsestraff blir villkorligt frigiven.

Underlag: Wikipedia

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar