torsdag 21 oktober 2021

FACEBOOK HOTAR DEMOKRATIN



 FREDSPRISTAGAREN MARIA MESSA KRITISERAR FACEBOOK.
FACEBOK ÄR SOM GÖDSEL FÖR DEMOKRATINS KOLLAPS, säger hon.

Hon menar att hotet  mot demokratin från auktoritära regimer underblåses och förstärks av Facebook. Hon tar exempel från sitt hemland Filippinerna.
Demokratin i Filippinerna har två fiender. -  Jag har under de senaste åren fått utkämpa slag på två fronter. Dels mot president Duterte och den statliga propagandan på sociala medier, dels mot Facebook, som inte har tagit ansvar för hatet och lögnerna som sprids från deras plattform. De har ingen kontroll. De sitter där borta i Silicon Valley och ser inte att deras  verksamhet gör att människor mister livet

                                                                Maria Ressa
Efter att Maria Ressa fått fredspriset fortsätter hon konsekvent att sprida sitt  budskap från sin  växande plattform. I en intervju med BBC upprepar hon att just nu kommer hotet mot det fria ordet och demokratin från dels auktoritära regimer, och dels från Facebook. Detta gäller inte   minst i asiatiska och latinamerikanska länder, som ofta faller utanför debatterna som förs i USA  och Europa.

I en rapport från Oxford Universitys Internet Institute konstaterades att Facebook erbjudit en unik chans för auktoritära regimer att sprida lögner, skadlig information och inspirera invånarna till våld och trakasserier. Det mest kända fallet är Myanmar, där Facebook bidrog till fördrivningen och våldskampanjen mot minst 700 000 rohingyamuslimer med 30 000 döda 2017, enligt internetforskaren Zeynep Tufekci det "första fallet av etnisk rensning som drivits av sociala medier". I Vietnam har medborgargarden samlats i Facebookgrupper för att spåra upp, trakassera och tortera politiska dissidenter. Liknande aktioner har förekommit i en lång rad länder, en snarlik i Washington DC under ledning av en viss Donald  Trump, som vid tillfället fortfarande var president.
                                                                  Sophie Zhang
I september i fjol avgick Sophie Zhang från Facebook, där hon i ledande  befattningar arbetat med sociala frågor. I sitt avskedsbrev säger Zhang att hon inte kunde fortsätta jobba för ett företag som försvagar demokratin och förvärrar våldsamma globala konflikter: under tre  års tid har jag sett otaliga försök av utländska regimer som försöker missbruka plattformen för att vilseleda den egna befolkningen. Jag vet att nu har jag  blod på mina händer, skrev Zhang. 
Allt fler vittnesbörd från företaget självt vittnar om att man är medveten om detta.

I en intervju med journalisten Kara Swisher 2018 sade  Ressa att hon under en period
fick mer än 90 hotfulla mejl i timmen, där Dutertes trollarmé lovade att våldta och mörda henne. I intervjun beskrev hon Facebook som "ett gödsel för demokratins kollaps".

Sedan dess har pressfriheten och demokratins roll försvagats i ett femtiotal länder.
Enligt Freedom House, som kartlägger demokratins globala hälsotillstånd, är det i dag bara 8,4 % av världens befolkning som lever i fullvärdiga demokratier. Detta är den lägsta siffran sedan detta index infördes 2006.

Underlag: Martin Gelin, korrespondent DN.
























.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar