måndag 4 oktober 2021

LARS VILKS


Lars Vilks omkom i en trafikolycka på E4 vid Markaryd 3 oktober 2021. Han färdades i en civil polisbil tillsammans med två poliser som likaså omkom när deras fordon frontalkrockade med en lastbil. Närmare omständigheter är inte kända i skrivande stund.

Lars Endel Roger Vilks föddes 20 juni 1946 i Helsingborg. Han var konstnär, konstvetare, författare och debattör.
Han blev bland annat känd för sitt kontroversiella konstverk Nimis i Kullabergs naturreservat där han skapade fristaten Ladonien, och där han byggt konstverket Arx.
Annan kontroversiell konst som han skapat är bland annat teckningar av profeten Muhammed som rondellhund och den så kallade judesuggan.

KONSTNÄRLIG VERKSAMHET
Lars Vilks, som hade lettisk-svenska föräldrar, var självlärd som konstnär men akademiskt utbildad som konstteoretiker med en filosofie doktorsexamen i konstvetenskap vid Lunds universitet 1987. Han var därefter tillförordnad professor i konstteori vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han undervisade vid Oslo Konstakademi 1988 till 1997 och var sedan professor i konstteori vid Bergens Konstakademi fram till 2003.

Inledningsvis ägnade han sig åt måleri men han fann sin egen skicklighet som måttlig och övergick till konceptuella konstprojekt som "Engångsuniversitetet" och tillsammans med Leif Eriksson, "Time Fuse Attitudes" 1979. 1980 påbörjades Nimisis på Kullaberg och den fiktiva staten Ladonia utropades där som självständig stat 2 juni 1996, statens yta blev 1 kvadratkilometer. Vid denna tid lämnade postmodernisten Lars Vilks in sig själv till vårsalongen på Vikingsberg i Helsingborg och sin egen bil omvandlade han till ett konstverk som han lämnade till höstutställningen vid Skånes konstförening.
Hans betongskulptur Omfalos, 1,6 meter hög och väger 1 ton, ingår sedan 2003 i Moderna muséets samlingar, sedan den donerats av Ernst Billgren, som hade köpt den för 10 000 kronor.
Vilks långvariga kontroverser med myndigheterna om hans verksamhet i naturreservatet på Kullaberg fick stor uppmärksamhet i svenska medier, vilket har gjort hans konstverk till turistattraktioner.


Nimis, vilket är latin och betyder "för mycket" är ett skulpturalt konstverk av Vilks som påbörjades 1980. Det är byggt av drivved och spillved. Skulpturen har växt efterhand, den var som högst 25 meter och som längst 100 meter. Den har skadats av bränder. Nimis såldes 1984 till den tyske konstnären Joseph Beuys och efter dennes död såldes det vidare till konstnärsparet Jeanne-Claude och Christo 1986.


Arx är latin och betyder "fäste". Denna skulptur består av 150 ton sten och betong och påbörjades 1991. Stenarna är märkta med sidnummer och bildar den så kallade boken "Arx: "en bok om det outsägliga", vilken fått numret ISBN 91-88248-47-X och finns katalogiserad i bibliotekskatalogen Libris xxxxx osv.
Eftersom Arx är byggt i ett naturreservat utan bygglov dömdes Vilks 1994 av tingsrätten till 100 dagsböter á 100 kronor.

HOT OCH ATTACKER
Efter publiceringen av Muhammedbilderna i Nerikes Allehanda 2007 har Lars Vilks varit utsatt för flera hot och attacker.
9 mars 2010 offentliggjordes ett åtal mot amerikanskan Colleen LaRose, även känd som Jihad Jane, där hon anklagades för försök att rekrytera islamska terrorister att mörda Vilks. Samma dag arresterades 7 personer på Irland för att ha organiserat en komplott för att mörda Vilks. Fyra av de åtalade släpptes efter fyra dagar. LaRose dömdes 2013 till 10 års fängelse. En kvinna, Ramirez, utlämnades till USA och dömdes till 8 års fängelse.
En amerikansk man som greps 2011 dömdes till 5 års fängelse för att ha stöttat terroristerna.
I maj 2010 gav Vilks en föreläsning om konst och yttrandefrihet vid Uppsala universitet. Han visade filmen "Allah ho gaybar" av den iranske konstnären Sooreh Hera. I filmen visas homosexuella män i ansiktsmasker föreställande profeten Muhammed.
Den slutade med tumult och slagsmål och ett flertal personer greps. Vilks gjorde om föreläsningen 7 oktober 2010 och då gick det bra.

15 maj 2010 utsattes Vilks för mordbrand i hemmet men han var inte hemma. Två bröder anhölls för branden. De dömdes till 2 resp 3 års fängelse.

11 dec 2010 inträffade ett bombdåd. Målet var Vilks men man lade ut laddningarna på fel plats. Efter detta bombdåd fick Vilks polisbevakning för sitt skydd.

21 febr 2012 vid en föreläsning i Karlstad började vissa högljudda åhörare kasta snöbollar och ägg. Tumult uppstod, polis ingrep, men Vilks slutförde föreläsningen sedan de högljudda kastats ut.

I nummer 10/2013 av al-Qaidas nättidning är tio personer listade som skall eftersökas döda eller levande för brott mot islam, en av dem är Lars Vilks.

Vilks var förmodligen måltavlan vid attentatet i Köpenhamn febr 2015.



MEDIEDEBATT OM VILKS OCH HANS KONST
Stundtals har debatten varit intensiv om Vilks sätt att hantera den ilska från islamiskt håll
som rörts upp. Han anklagas för sin hatpropaganda mot muslimer. Somliga menar att hans konst är religionsmobbning. Själv hävdar han att yttrandefrihet jämväl skall gälla inom religionen. Själv menar han att hans provokationer inte enbart är riktade mot islam, utan i lika hög grad mot judendomen och tillägger att konst många gånger måste handla om kränkningar.

Underlag: Massmedia och Wikipedia














 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar