onsdag 27 oktober 2021

HÖRT & HÄNT



Enligt tidningsuppgifter är landets fängelser fullbelagda. Det är kris, säger Kriminalvårdsstyrelsen. Styrelsen har gått ut med ett meddelande att man nu allvarligt måste överväga att dubbelbelägga,  internerna får dela rum med varandra.


Bloggredaktören påminner sig hur det var för länge sedan då man gjorde lumpen. Vi bodde i logement med dubbelsängar, åtta till tio i varje logement. Så bodde vi sedan i åtta månader. Nu gör Kriminalvårdsstyrelsen en stor affär av att två interner skall behöva dela rum. Det kan ju numera vara riktigt skönt för en gammal trött tjuv att få sitta inne en tid och vila upp sig, även om man nu måste dela rum med någon annan.

SPARKCYKLAR
Sparkcyklarna har skapat en mediastorm och främst handlar det om vårdslösa parkeringar av det här nya färdmedlet. Att man parkerar hur som helst och var som helst beror naturligtvis på att det saknas parkeringsplatser för den här typen av fordon. Nu kommer det an på kommunerna att hitta  lösningar, inledningsvis provisoriska. Att som vissa kommuner gå ut och föreslå förbud mot sparkcyklar i vissa områden, på vissa gator etc är naturligtvis korkat. Sparkcykeln är ju en bra lösning i tät stadstrafik. Det borde väl rimligen gå att samordna den med cykeltrafiken. Men trafiken med sparkcyklarna måste få sina fasta regler, till exempel hjälmtvång och krav på belysning i likhet med cyklar. 
Ålderskrav finns ju inga för cykelåkare såvitt känt och bör väl inte finnas för sparkcykelåkarna heller, men kampanjer i trafikvett och trafikregler behövs det mycket av samt regler för hur cyklister och sparkstöttingåkare skall samsas i trafiken. Härutöver behövs med det snaraste regler för parkering av sparkcyklarna.

OM ARBETSLÖSHET
Kan någon förklara hur det kan komma sig  att vissa branscher ropar efter arbetskraft samtidig som Arbetsförmedlingen redovisar stor arbetslöshet?
Är det LO:s krav på avtalsenliga löner som bromsar möjligheterna att få balans mellan tillgång och efterfrågan? Har LO rentav blivit ett hinder för att bekämpa arbetslösheten?

TIMMERHUS


Några svenska småhusbyggare har tagit fram en hustyp med bara timmer  i  väggarna. På bilder ser husen mycket trivsamma ut. Lättbyggda och billiga att uppföra lär de också vara.
När marknadsföringen skulle inledas kommer genast  Byggnadsstyrelsen med ett höjt pekfinger. Man säger att timmerväggarna har ett par enheter för lågt värmevärde i förhållande till de statliga normerna och får därför inte byggas som permanentbostäder utan tilläggsisolering ut- eller invändigt.
Hela idén med rustika timmerhus som bostäder faller direkt. De får inte byggas i Sverige.

DEN SVENSKA SKOGEN


Generaldirektören för Skogsvårdsstyrelsen Herman Sundqvist (ovan) har visat sig vara en stor skogsägare, enligt tidningsuppgifter har han skog för över 30 miljoner kronor. Hans omsorg om landets skogsbestånd ifrågasätts nu och torde påverkas av hans privata intressen när det gäller vård och brukningsmetoder. Bland annat förespråkar han stora avverkningar, kalhyggen, i strid med EU:s och miljöföreträdarnas åsikter.
Det torde bara finnas en lösning på detta problem, generaldirektören får lämna sitt jobb tillsammans med sina idéer om skogsavverkning. 

HSB. Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening


Ett exempel på hur man tjänar stora pengar som kooperativ tjänsteman på en förtroendebefattning  utan att anstränga sig särskilt mycket.

Mannen anställdes av HSB för ca 10 år sedan. När byggnationerna i Nya Hammarbyhamnen i Stockholm, stadens mest attraktiva bostadsområde, stod klara för några år sedan och när stadsplanerna var fastställda, passar många chefer i HSB - Stockholm på att för egen del teckna sig för de mest attraktiva lägenheterna i området. Kostnaderna för lägenheterna var måttliga, behov av banklån tillgodosågs lätt  genom HSB försorg. Tidigare i år såldes en av dessa lägenheter, en trerumslägenhet , för nio miljoner kronor, en vinst på närmare 500 procent!
Det är så man tjänar pengar utan att anstränga sig.


































 












 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar