lördag 30 december 2023

GOTT NYTT ÅR 2024


 KÄRA VÄNNER!
Året går mot sitt slut. Bloggredaktionen vill rikta ett varmt tack till alla som hjälpt oss i vår resa via mängden av ämnesområden och till er alla som följt med i våra skriverier.
Totalt har vi fram till det här årssslutet haft omkring 230 000 besökare. Inte undra på att gräset i Sherwoodskogen börjar bli ganska nedtrampat vid det här laget.
Varifrån kommer då alla våra läsare? Vår Tio-i topplista ser ut så här för närvarande:
¤   Sverige
¤   USA
¤   Kambodja
¤   Tyskland
¤   Kanada
¤   Finland
¤   Storbritannien
¤   Sydkorea
¤   Danmark
¤   Övriga länder


Vi vill tacka alla som hjälpt oss komma så här långt. I synnerhet vill vi tacka Torö-redaktionen för alla fina bidrag.

Vi önskar er alla, nära och fjärran, ett mycket GOTT NYTT ÅR 2024.
Med hälsningar

Robin och Marion
















fredag 29 december 2023

HUR BLIR 2024, DRAKENS ÅR?


 HUR BLIR ÅR 2024?

Ute i världen omkring oss finns förvisso mycket som vi har anledning att oroa oss för. Klimatkrisen berör oss alla. 2023 var det varmaste år som någonsin noterats. Klimatrelaterade naturkatastrofer kommer oftare än tidigare och de drabbar oss med allt ökande kraft, som torka, värme, översvämningar och orkanvindar. Isarna vid polerna smälter allt snabbare och havsvattennivån stiger.   

Kriget i  Ukraina fortsätter in på det nya året och har i februari pågått i två år. Ytterligare ett krig blossade upp i oktober mellan Israel och Hamas. Ännu kan inget slut skönjas på denna konflikt. Israel har för sin del deklarerat att kriget är slut när Hamas är helt utplånat. Spänningsläget är mycket högt mellan huvudmotståndarna i området, Israel och Iran.

2024 är valår både i USA och Ryssland. Det ryska torde redan vara klart. Putin vill ha ett nytt förordnande till 2030 och har säkert redan sett till att det blir så. I USA blir det knepigare. Trump syns och hörs fortfarande mest av kandidaterna på den republikanska sidan. Demokrater världen över fasar för en situation där både Trump och Putin får makten samtidigt.

Året 2023 närmar sig sitt slut. Trots mörkret och vinterkylan finns ändå anledning att känna viss tillförsikt inför framtiden här hemma. Vid en återblick på året 2023 domineras nyhetsrapporteringen av krig, gängkriminalitet och annat elände. Men mitt i mörkret finns en annan parallell verklighet som inte rönt lika stor uppmärksamhet. Det handlar om en utveckling som faktiskt ger hopp om att ljusare tider stundar.

Det har varit tuffa tider för hushåll och företag. Med pandemi och krig utlöstes en inflationsvåg som västvärlden inte skådat på 50 år. Räntorna började stiga brant. Men nu syns tydliga tecken på att vi lämnat det värsta bakom oss. Börsen har fått ny energi, de ekonomiska vindarna blåser åt rätt håll.   --Sedan flyktingkrisen 2015 har invandringen till Sverige alltmer kommit att betraktas som en belastning. Gängbrottsligheten och terrorhot har satt dessa värden under ytterligare press. Men i den svenska vardagen pågår samtidigt en annan utveckling. Sysselsättningen bland invandrare har ökat kraftigt. Statistiska centralbyrån säger att utvecklingen är påfallande stark.

Det har länge talats om hur artificiell intelligens ska påverka våra liv. Men nu är det mycket mer än bara prat. Under 2023 har Chat GPT döpt om tillvaron på ett sätt som påminner om när internet kom på 1990-talet. Snart betraktar vi digitala assistenter som lika självklara i vår tillvaro som mobilen.

Varje år tar malarian ca 470 000 liv bara i Afrika söder om Sahara. Två nya vacciner väntas göra stor skillnad. Framstegen med läkemedel ger skäl för optimism, inte minst här hemma,  när det gäller det nya banbrytande läkemedlet för Alzheimer-sjukan, ett stort forskningsgenombrott för läkaren Lars Lannfelt. Hans framgång har gett eko över hela världen.

När högernationalisterna vann det polska valet 2015 inleddes en period av systematiska attacker på landets demokratiska institutioner, domstolar, media och polackerna syntes ha inlett en vandring på den "ungerska vägen". Men i valet 2023 blev det regimskifte, den polska demokratin återhämtar sig. "Polen har ännu inte försvunnit", så inleds den polska nationalsången. I år blev orden mer sanna än på länge.

Inom idrotten har 2023 varit ett kvinnoår, inom fotboll, handboll, innebandy, curling och i längdskidåkning, orientering, simning med flera grenar. Vem kan glömma Sandra Näslunds 19 toppplaceringar i rad i skicross? Damerna silvermedalj i VM-fotbollen var formidabel. 1,8 miljoner tv-tittare kunde till exempel se straffdramatiken mot USA. Intresset för damfotboll har aldrig varit så stort. Man kunde också se den samlade reaktionen då den spanske fotbollsordföranden kysste sina spelare efter finalen. Rubiales fick sparken -- och rätt så.

Trots mörkret och vinterkylan, så kan vi med tillförsikt invänta det nya året 2024.

Underlag: Visst underlag från Peter Wolodarski, DN.























onsdag 27 december 2023

DYRT MED HUSDJUR


SNART ÄR DET FÖR DYRT ATT HA HUSDJUR.
Snart kommer många i Sverige inte längre att ha råd med husdjur på grund av skenande kostnader för veterinär och försäkringar. Men det finns ett sätt att ändra på detta säger företrädare för tre försäkringsbolag.

Sverige erbjuder avancerad veterinärvård och våra djur är bland de mest välförsäkrade i hela världen. Många länder tittar på oss när de sätter ramarna för sin djursjukvård. Men kostnaderna   för veterinärvård har skjutit i höjden. Enligt SCB har priserna ökat med 25 % det senaste året  och fortsätter utvecklingen i samma takt kommer många svenskar inte längre ha råd med husdjur. Därför är det av största vikt att vi nu sätter stopp för den ohållbara priskarrusell som snurrar fortare och fortare utan att någon i branschen säger stopp. Det här är ingen nyhet. De ökade kostnaderna har länge varit ett problem, vilket bland annat Konkurrensverket uppmärksammat.
Att priserna stiger beror på flera olika orsaker, dels har Sveriges husdjur hög status och vi är beredda att betala mycket för våra sjuka djur.

Som vi ser det finns i prisökningarna  ett systemfel. I dag drivs de flesta djursjukhus av riskkapitalister med höga vinstmarginaler och ingen pristransparens. Utan tillgängliga och allmänna prislistor är det omöjligt för en djurägare att jämföra veterinärkliniker och priser. Konkurrensen är härmed satt ur spel. Djurägaren famlar i blindo när han söker vård för sitt djur och kan drabbas av mycket höga kostnader för vård och försäkringar. När priserna stiger kraftigt måste också försäkringsbolagen höja sina avgifter. Det blir allt dyrare att försäkra djuren och karusellen snurrar vidare uppåt.


För att situationen ska förändras behöver veterinärbolag, djurägare och försäkringsbolag lyfta blicken och börja samarbeta. Genom större transparens och dialog kan vi se till att dagens och framtidens djurägare har råd att hålla ett husdjur, och till syvende och sist uppnå en bättre djurvälfärd.
Det allra viktigaste i ledet att skapa ändring är att veterinärbolag, såväl privata som offentliga, är pristransparenta. Det finns en tradition att inte dela med sig av priser där många kliniker döljer sig bakom argumentet att det kan uppstå komplikationer. Veterinärbolag och privata vårdbolag borde rimligtvis ge prisindikationer så att kunden kan ta ställning. 
Genom publika prislistor kan djurägare både få en inblick i vad ett ingrepp kommer att kosta och möjligheter att jämföra kliniker innan man söker vård för sitt djur.
De svåra och laddade samtalen om pris parterna emellan blir enklare och argumentationer och potentiella konflikter förebyggs.

HUNDAR OCH KATTER I SVERIGE
-  I Jordbruksverkets register finns 1 089 000 hundar inregistrerade och 787 000 ägare
-  Enligt uppgifter från NOVUS finns i Sverige 1 440 000 katter, varav 100 000 vildkatter 


Underlag från: Odd-Einar Bruem, chef Svedea djurförsäkring
                           Linda Kreutz, vd Sveland Djurförsäkringar
                           Anita Moliis Larsson, produktansvarig SUW djur

























söndag 24 december 2023

F- 16 MOT NATOMEDLEMSSKAP


 ERDOGAN: USA:S PRESIDENT FÖRESLÅR ETT BYTE

USA:s president Joe Biden verkade föreslå ett byte för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan: F16-plan mot ett svenskt Nato-medlemskap, i varje fall beskriver Erdogan de två världsledarnas samtal så för turkiska medier. Då  skulle saker se ljusare ut, konstaterar han.

Erdogan har fört frågan om Sveriges Natoansökan vidare till den turkiska nationalförsamlingen, där det är tänkt att den förr eller senare slutgiltigt skall ratificeras.  -- Vi diskuterade också frågan om F-16 mellan oss och USA i detta sammanhang. Under mötet sade han (Biden): "Om du godkänner detta i parlamentet så kommer jag att skicka det (F-16) till Kongressen på samma sätt", säger Erdogan enligt flera turkiska medier, bland dem TRT. Enligt Erdogan föreslog Biden att de skulle samordna dessa två parlamentariska processer för att det "ska gå igenom mycket enklare".

Turkiets president pekar på andra hinder i processen, bland annat att Kanada länge har motsatt sig vapenexport till Turkiet. Men där säger han sig vara optimistisk.

- Positiv utveckling i frågan om F-16, där både USA och Kanada uppfyller sina löften, kommer att snabba på vårt parlaments positiva syn på saken, säger Erdogan. -  Å andra finns det de löften som Sverige gav oss i Vilnius. Vi förväntar oss att de hålls och vi följer den utvecklingen noga.

Erdogan talade inför en samling journalister som följt med honom på ett besök i Ungern, där han har träffat premiärministern Viktor Orbán.

Turkiet har sedan länge en önskan att få köpa stridsflygplan F-16, men då stött på patrull. Frågan har återkommande rapporterats ha koppling till Sveriges Natoprocess, då den svenska ansökan ännu inte har ratificerats av Turkiet och Ungern. I sina uttalanden inför pressuppbådet hyllar Erdogan sin ungerska kollega Viktor Orbán som en viktig brobyggare.

Underlag: Martin Mederyd Hårdh, TT.











fredag 22 december 2023

OM PUTIN TILLÅTS SEGRA



 VLADIMIR PUTIN KAN SLÅ HELA DEN INTERNATIONELLA RÄTTSORDNINGEN I SPILLROR.

"Hur mörkt det än kan se ut just nu, så är det ingenting mot hur mörkt det kommer att bli 
den morgon vi vaknar upp i en värld där Putin har segrat". Detta sade Göran Rosengren vid en manifestation för Ukraina i Stockholm den 20 december 2023. Det är huvuddelen av det talet vi återger här nedan.

Det kan inte råda någon tvekan om vad som står på spel för oss alla i kriget i Ukraina.
På sin välregisserade presskonferens häromdagen gjorde Putin det klart än en gång, det kommer att bli fred först när Ryssland uppnår sina mål. Och målen gjorde han än en gång lika tydliga som när hans pansarkolonner rullade mot Kiev på morgonen för snart två år sedan: Ukrainas "avnazifiering, demilitarisering och neutralisering", det vill säga Ukrainas utplåning som fri och självständig stat och inrättandet av en lydregim under Moskva.
Putin visade också från första stund vilka medel han var beredd att använda för att uppnå sina mål, massakrer på civila, terrorbombningar av byar och städer, kidnappningar och tvångsförflyttningar, mord på kritiker och oppositionella, inrättandet av en totalitär polisstat.

Det kan inte heller råda någon tvekan om vad det skulle innebära för oss alla om Putin tillåts uppnå sina mål. Om han kan visa att kärnvapen utpressning fungerar, att  anfallskrig och terror lönar sig, att makt är rätt, att de starka har rätt att härska över de svaga. Putin har heller inte gjort någon hemlighet av att kriget mot Ukraina också är ett krig för en ny världsordning.
Om Putin tillåts segra kommer vi alla att leva i en osäkrad värld.
I en värld där en Putin eller en Xi Jinping tillåts göra vad deras makt, ja också deras kärnvapenmakt, tillåter dem att göra.
Vilka brister vår nuvarande världsordning än kan sägas ha, och de är många, så är den byggd på ett system med internationell lag och rätt. Också de som bryter mot systemet vet att de gör det och kan i princip ställas till svars för vad de gjort.
Om Putin tillåts segra är den internationella rättsordningen slagen i spillror: inte därför att Putin har brutit mot den, det har han onekligen gjort med besked, utan därför att hans mål med kriget är att slå sönder den och ersätta den med en ordning - eller oordning - som tillåter honom att göra vad han vill med Ukraina.

De som tror att det skulle bli fred i Ukraina och säkerhet i Europa om Putin tilläts segra, det vill säga om han tilläts bevisa att ett brottsligt anfallskrig under kärnvapenhot mot ett fredligt grannland lönar sig, tar miste.


Ingenting annat än en seger för Ukraina, det vill säga att Ryssland ger upp sitt uttalade krigsmål, kan bevisa att det lönar sig. Vilket i sin tur kräver att de demokratier som Putin hoppas kunna splittra och försvaga tar sig samman och förstår vad som står på spel och ger Ukraina det stöd landet behöver.

Det är sant att det just nu kan se mörkt ut. Ukraina kämpar efter snart två år av förödande krig fortfarande för sin existens, mot ett Ryssland som fortfarande vägrar erkänna den. De krafter i Europa och USA som vill gå Putin till mötes växer sig just nu allt starkare. Varken EU eller USA tycks nu kunna ena sig om att ge Ukraina det stöd som krävs för att inte Putin skall vinna det krig han har startat.

Men hur mörkt det än kan se ut just nu, så är det ingenting mot hur mörkt det kommer att vara den morgon vi vaknar upp och Putin har tagit makten.

Det är den hemska morgonen vi måste kunna föreställa oss i dag.


 

onsdag 20 december 2023

20 DECEMBER



 I vår almanack avslutas december med en rad bibliska personers namn. Abraham, den förste av de tre judiska patriarkerna Abraham, Isak och Jakob, har fått sin dag den 18 december. Abraham och hans hustru Sara fick, enligt Bibeln, sonen Isak när hon var 90 år. Isaks dag infaller den 19 december.

                                                                            Isak föds

Abraham hade en son sedan tidigare med tjänstekvinnan Hagar. Denna son fick namnet Ismael och anses vara arabernas stamfader.
Dagen 20 december delas mellan Israel och Moses. Israel är ett hebreiskt mansnamn som betyder "Gud må härska" eller" Gud strider".
Namnet Moses är svårare att härleda men anses vara den grekiska formen av  ett bibliskt mansnamn av egyptiskt ursprung och som betyder "son". Denna tolkning verkar sannolik med hänsyn till vad man tror sig veta om  Moses. Han räddades från slaveri i Egypten, där han föddes av hebreiska föräldrar för cirka 3 200 år sedan. Han räddades undan Faraos förföljelser av systern Mirjam som lade honom i en vassbåt i Nilen undan Faraos soldater. Vassbåten med Moses påträffades och togs omhand av Faraos dotter. Barnet adopterades så småningom av dottern och på så sätt blev Moses en del av Faraos familj.


I Bibeln förekommer namnet Israel i många betydelser. Det är ett personnamn som Jahve gav patriarken Jakob men även det israeliska folket och på israelernas land. Mansnamnet har funnits i Sverige sedan 1269 och bars av flera medeltida stormän i Uppland, bland annat av en brorson till heliga Birgitta. Namnet har emellertid varit på kraftig retur länge. Vid millennieskiftet bars det bara av cirka 300 svenskar.

Moses är namnet på judendomens främste fadersgestalt, profeten och folkledaren som förde det judiska folket ut ur den egyptiska fångenskapen och mottog de tio budorden av Jahve på berget Sinai. Han har givit sitt namn åt de fem Moseböckerna i Gamla testamentet och hans betydelse för judendomen framgår av att "mosaisk trosbekännelse" används som synonym till bekännare av den judiska religionen.
Namnet Moses nådde Sverige 1573.
I dagens Sverige är Moses ännu sällsyntare än Israel och bärs bara av cirka 200 personer.

Underlag: "Namnen i almanackan" av Bengt af Klintberg samt Wikipedia.













tisdag 19 december 2023

ORBÁN SKJUTER SIG I FOTEN


 EU-LEDARNA HAR TRÖTTNAT PÅ ORBÁNS UTPRESSNINGSFÖRSÖK

Frankrike och Tyskland har långtgående planer på hur EU skall förändras, och uppgörelsen när Viktor Orbán lämnade rummet var bara ett första steg. Vetorätten i EU håller på att bli historia - och både Ungern och Sverige får se upp. Det skulle innebära att den av Sverige så omhuldade vetorätten inom skattepolitiken försvinner.
Förra veckans EU-toppmöte innebar en mindre revolution för unionens sätt att fungera. När Viktor Orbán lämnade rummet för att övriga EU-ledare skulle kunna fatta ett beslut om att inleda förhandlingar om EU-medlemskap med Ukraina och Moldavien visade han att vetorätten inte längre betraktas som helig av unionens stats- och regeringschefer.
Efter mötet berättade Frankrikes president Emmanuel Macron att det var han som, tillsammans med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och ytterligare några EU-ledare (Italiens Meloni och Nederländernas Rutte), hade utarbetat planen för hur de skulle kunna komma runt Ungerns veto. Sedan lyckades Olaf Scholz övertala Orbán, som är en skamlös utpressare.
"Det här är inget vi skall göra varje gång. Vi bör för det första försöka komma överens", förklarade Scholz när toppmötet var över.

Att EU-ledarna skickade ut Ungerns premiärminister var framför allt ett tecken på att EU-ledarna till slut (och äntligen) har börjat tröttna på Viktor Orbán, men också ett prov på att  EU håller på att förändras.
Hittills har vetorätten varit en grundbult när EU:s stats- och regeringschefer träffas för att anta så kallade slutsatser (som inte är bindande lagar). När ministerrådet klubbar nya EU-lagar kan ett medlemsland köras över av majoriteten, men vetorätten finns kvar när rådet fattar beslut om till exempel unionens budget samt skatter, utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik. Men kan ett växande EU fungera med en sådan ordning? Det finns förstås en uppenbar risk risk för att en större union innebär fler nej-sägande premiärministrar á la Orbán.

Under toppmötet förra veckan slog flera EU-ledare fast att det behövs fler reformer innan EU kan utökas.
För att förhindra att en kommande utvidgning förvandlar EU till ett snackande, kraftlöst europeiskt stormöte föreslår forskare bland annat att vetorätten tas bort, utom när det gäller frågor om försvar, säkerhet och ren utrikespolitik. Det skulle innebära att den av Sverige så omhuldade vetorätten inom skattepolitiken försvinner. De franska och tyska forskarna föreslår också en rad andra reformer som inte blir så lätta att få gehör för i den svenska regeringen.
Forskarna anser till exempel att EU-kommissionen ska krympa, vilket innebär att inte alla länder har rätt till en "egen" kommissionär. De vill också låta EU:s budget öka och tillåta mer gemensam upplåning. Forskarna förespråkar att det ska bli lättare att straffa ett land som bryter mot unionens värderingar. De vill också införa så kallad konditionalitet, krav på att rättsstatens principer följs för alla former av EU-stöd.

Mest omvälvande är idéerna om att EU i framtiden bör byggas i olika "lager" eller "cirklar". Detta har diskuterats tidigare, men förväntade utvidgningar har aktualiserat frågan igen. De franska och tyska forskarna tecknar en union med fyra lager, där euroländerna skulle bilda den innersta kärnan
Både Frankrike och Tyskland står bakom sådana tankar. De fruktar att den kommande utvidgningen ska försvaga EU och vill därför ha ett hårt sammanhållet inre lager i EU. Dessa länder ska EU:s yttre lager inte få bestämma över. EU växer och det innebär också en sanningens minut för Sverige. Om vårt land vill tillhöra den innersta gruppen av länder krävs en omprövning av den tveksamma svenska EU-politiken, att vi deltar i valutasamarbetet och accepterar majoritetsbeslut inom skattepolitiken

I januari 2024 görs nästa försök att komma överens om stödet till Ukraina på 50 miljarder, med eller utan Orbán. Bättre vore med eniga beslut än att få fram pengarna i svajiga beslut och i bilaterala överenskommelser mellan 26 EU-länder och Ukraina.
Orbans utpressningspolitik har drivits så långt att han har bitit sig själv i svansen, Vetorätten håller på att bli historia inom EU.

Underlag: Annika Ström Melin, fristående kolumnist.











måndag 18 december 2023

JULBOCKEN I GÄVLE


GÄVLE MÅSTE ACCEPTERA BOCKENS ÖDE

Det har varit krismöte i Gävle. Det gäller den karaktär som den lokala turistbyrån deppigt nog dubbat till "Gävles största kändis". Ni vet hur det är: Lagom till jul byggs en stor halmbock som ställs ut på stadens torg till allmän beskådan och båtnad. Och allt  sedan traditionen tog sin början 1966 har det spelat noll roll om denna bock så omgärdats av dubbla stängsel, dränkts i vatten, impregnerats med specialmedel, vaktats och videoövervakats.
Nästan alltid ger sig olika upptågsmakare på den och bränner ner den. 


Eller så demoleras den på annat sätt - 1976 blev den exempelvis ihjälkörd av ett gäng bilburna raggare (äkta Gävle-kultur ändå!). 2010 avslöjades kidnappningsplaner som involverade en helikopter.

Och i år, när bocken i skrivande stund inte utsatts för mänskligt våld? Ja, då blir den i stället sönderhackad av fåglar och "uppäten in till skelettet", som P4 Gävleborg dramatiskt uttryckte det (13/12).
Nu när till och med naturen går till attack kan man inte låta bli att undra: Är det inte bara dags för Gävle att acceptera julbockens oundvikliga öde? Hittills har man tagit saken på gravaste allvar; förrförra årets bockbrännare greps sotig och dömdes till 6 månaders fängelse (!) och 100 000 kronor i böter. Men kanske borde kommunen i stället börja betrakta bockbränningen som en tradition i traditionen, med anor dessutom  - julbocken är nära släkt med galten Särimner, som åts upp varje dag  av asarna i den nordiska mytologin. Eller så kunde man göra ett performanceverk av det, med inspiration från konstnären Marina Abramovics klassiska Rythm 0, och lägga fram olika verktyg att skada bocken med?
Fast det är klart. Om det inte längre är förbjudet att skada bocken så lär hela nöjet försvinna för pojkstreckspyromanerna.
Kvar blir människor med mycket mörkare motiv.

Underlag: Lisa Magnusson, ledarskribent DN.






















söndag 17 december 2023

GAMLA SAGOR


 Vi har tidigare i denna blogg presenterat sagor och myter från olika länder, tidsepoker och källor, tusenåriga och yngre. Till de äldre hör Snorres isländska sagor och berättelser som skrevs på 1100-1200-talet. Av yngre datum är bröderna Grimms sagor, som skrevs ner i början av 1800-talet.
Mycket gammal är sagoserien "Tusen och en natt". Dessa sagor är av indiskt eller persiskt ursprung och kan spåras tillbaka till 900-talet e. Kr. Ordet "tusen" skall inte tolkas bokstavligen utan betyder  bara "ett stort antal". Sagorna översattes först till arabiska men fick sin nuvarande form i Egypten på 1400-talet. De översattes till franska, engelska och sedan svenska på 1800-talet.
Exempel på dessa är Aladdin, Ali Baba och Sheherazade.

Av sagoförfattarna av yngre datum torde H C Andersen vara den mest framstående. Ett besök i hans nyrestaurerade muséum i Odense på Fyn kan rekommenderas.


Vi ska nu presentera en förkortad version av en mindre känd saga ur Tusen och en natt. Kung Agip (eller Adschid) heter den.

Här berättas om en ö med ett magnetiskt svart berg som obönhörligen drog till sig allt järn och drog ur alla spikar ur skroven på förbiseglande fartyg så att de sjönk.
Agip var en vetgirig kung som ville besöka alla öar som ingick  i hans rike. Han hamnade då i magnetfältet och hans fartyg förliste. Själv spolades han upp på en öde sandstrand. Efter en tid fick han höra en röst som befallde honom gräva i sanden. Han skulle då hitta en pilbåge och två pilar. Han grävde och fann detta. Rösten uppmanade honom sedan att skjuta pilarna mot en ryttare av koppar som stod på en kulle. Han gjorde så och ryttaren föll ner i havet och hästen hamnade på stranden intill honom. Han beordrades sedan gräva ner hästen och när detta var gjort skulle ett fartyg komma och hämta honom hem. Hemresan skulle ske med förbehållet att han inte vände sig om och tittade bakåt under seglatsen. Fartyget kom och de seglade i väg. Under resan skulle de passera några av hans öar, Lyckoöarna. Dessa hade han inte besökt tidigare och var därför mycket nyfiken på, så när de passerat dessa tittade han ofrivilligt bakåt varvid rorsman omgående kastade honom i havet. Han spolades efter en tid upp på en obebodd ö. Bäst som han låg där kommer att annat fartyg och lägger till vid ön. Från båten kommer en grupp slavar med en ung man ibland sig. Gruppen begav sig till mitten av den lilla ön. Där öppnade de en lucka och släppte ner den unge mannen. Sedan gick de tillbaka till sitt fartyg och seglade iväg.
Nyfiken gick Agip upp till luckan, öppnade den och tittade ner. Där låg den unge mannen bekvämt på en divan. Och denne berättade. Hans far, som var en rik juvelhandlare, hade blivi spådd att hans sons  öde under 50 dagar var nära förknippat med kopparryttaren som störtat ner i havet och med den som sköt honom. Han hade därför skickat sonen till ett gömställe han ställt i ordning. Agip blev förbryllad, han tänkte inte göra ynglingen något ont. Men när ynglingen skulle visa Agip en vacker kniv som hängde på väggen och när Agip skulle ta emot den, gled den ur hans hand och föll ner och trängde in i ynglingens hjärta.
Vad Allah bestämt kunde ingen människa ändra.
 Agip gömde sig när fadern kom för att hämta sin nu döde son.

Agips vidare öden, bland annat på en bevingad häst genom himmelens skyar, lärde honom att ett liv utan lidande är möjligt endast för den som försakat allt. Han avsade sig därför kronan för att utfattig, men med frid i själen, leva i Bagdads slumkvarter.

Källor: "Stora Mytologiska Uppslagsboken" av Alf Henrikson, Lars Hansson och Disa Törngren.












































lördag 16 december 2023

LÄMNA ORBÁN UTE I KYLAN


 ORBAN LÄMNADE EU-MÖTET MED REGERINGSCHEFERNA. DERAS REAKTION BLEV: LÄMNA HONOM KVAR UTE I KYLAN!

"Det enskilt mest ödesmättade möte vi haft sedan kriget i Ukraina bröt ut". Så beskrev statsminister Ulf Kristersson EU-ledarnas sammanträde i Bryssel innan det började på torsdagen.
"Surrealistiska", sammanfattade en anonym deltagare överläggningarna sedan de avslutats på fredagsmorgonen.
Däremellan hände en hel del:
Ungerns premiärminister Viktor Orbán lade veto mot ett ekonomiskt stödpaket till Ukraina.
Och Orbán lämnade hastigt och oväntat rummet så att de andra 26 regeringscheferna kunde rösta för att inleda förhandlingar om EU-medlemskap med Ukraina och Moldavien.

En skrupelfri femtekolonnare i Kremls tjänst eller en smådesperat skojare som plötsligt insåg att han överspelat sin hand? En mästerförhandlare eller en klåpare utan plan? Kanske både och.
Vad gäller pengarna kan det inte nog understrykas hur självsvåldigt den ungerske premiärministern nu agerar.
Stödpaketet motsvarande 560 miljarder kronor, som alla de andra 26 länderna står bakom, syftar rätt och slätt till att förhindra att den ukrainska staten gör bankrutt och därmed sannolikt förlorar kriget mot Ryssland.
Orbán sätter stopp för det samtidigt som Republikanerna i USA blockerar Joe Bidens hjälppaket i kongressen, vilket höjer insatserna än mer.

Och det är knappast första gången Ungern har rest hinder för stödet till Ukraina i stort sett från början, och aktivt motsatt sig sanktioner mot Ryssland som unionen i övrigt varit ense om. När vetot stått till buds har man använt det för att utverka så stora eftergifter från Bryssel som möjligt, mest i form av bidragspengar som EU fryst för att den ungerska regeringen på hemmaplan inte respekterar grundläggande rättsprinciper.



Härom månaden strålade Orbán ikapp med Putin framför kamerorna under ett möte i Peking.

Så varför gick den hårdföre halvautokraten plötsligt med på att lämna förhandlingsrummet och därmed öppna för ukrainskt EU-medlemsskap - ett historiskt steg som han inför mötet svurit att blockera?
Kanske tycker han att det är ett pris värt att betala. Torsdagens möte är trots allt bara en början på en komplicerad process som det går att sätta käppar i hjulet för längre fram.
Men man bör inte utesluta att Orbán faktiskt inser att hans makt inte är lika stor som han vill ge sken av.
Sedan flera år tillbaka har EU satt hårt mot hårt mot Budapest ekonomiskt. Och sedan Putin inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina för snart två år sedan, har EU radat upp stödpaket till Kiev. Trots Orbäns intrigerande.

På ett eller annat sätt kommer EU att göra likadant denna gång, förmodligen redan i januari - förmodligen genom att slussa pengar genom andra fonder än de vanliga, eller för att Orbán till slut ändå ger med sig. Det har hänt förr och hans förhandlingssits har knappast stärkts sedan dess. Hans viktigaste bundsförvant, högerregeringen i Polen, är borta. Hans nya, främst i Slovakien och Italien, hakar inte på honom  utan sällar sig i stället till majoriteten.
Tänker man bort honom för en stund skickade 26 regeringar en historiskt tydlig signal till omvärlden att man backar upp Ukraina - som hör till Europa.

Orbán för sin del vandrade ut ur rummet. Det bästa vore om han blev kvar därute i kylan för gott.

Underlag: Ledare DN 16 december 2023.

































fredag 15 december 2023

OM VÄST STÅR FAST FÖRLORAR PUTIN

                                                          Bilden: Putin bygger luftslott

 OM VÄST BARA STÅR FAST ÄR PUTINS FRAMGÅNGAR EN HÄGRING

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj är fortfarande försvunnen. Det är nu mer än en vecka sedan hans advokater var i kontakt med honom. Kanske är han "under förflyttning" mellan två ryska straffkolonier, i så all utsätts han för "en av de grymmaste och mest inhumana behandlingar som ryska myndigheter har reserverat för fångar", som Amnesty formulerar det. 
Samtidigt inleds nu en rättegång i Moskva mot Oleg Orlov, ordförande för människorättsorganisationen Memorial som i fjol fick Nobels fredspris. Han anklagas för att ha talat illa om den ryska armén och för "politiskt och ideologiskt hat mot Ryssland".

Båda tva löper stor risk för att dö i fångenskap. Båda är offer för skenprocesser, lika falska som den årliga charad av tal, "presskonferens och folkets frågor", som Putin bjöd på under torsdagen. Nästan årlig, ska tilläggas, i fjol ställdes spektaklet in på grund av pågående klusterfiasko i Ukraina.
Putin hade sin dag i ljuset av vad som ser ut som framgångar på den internationella scenen.
Invasionen har stelnat i vad som mest liknar ett ömsesidigt ställningskrig där den ukrainska motoffensiven stelnar, samtidigt som ryssarna ägnar sig åt terrorbekämpning av civila mål som i veckans raketangrepp mot Kiev.
Samtidigt är den ryska ekonomin långt ifrån knäckt, tvärt om ser den ut att växa, med 1,8 procent enligt banken J P Morgan Chase, Putin påstår med 3,5 %. En viktig anledning är Rysslands övergång till krigsekonomi, nästa år kommer 6% av Rysslands BNP att gå till försvaret.

Vid torsdagens mediejippo var det den till synes självsäkre Putin själv som satt vid mikrofonen. Han stod fast vid de bisarra kraven på att Ukraina måste "avnazifieras" och skröt om militära framgångar - där Ryssland efter  två års strider sitter fast i en operation som skulle vara avklarad på ett par veckor.
På ett sätt kan man se spektaklet som ett "fejkat" valtal inför nästa års fejkade presidentval då Putin ska väljas igen, fram till 2030. Om han sitter presidentperioden ut passerar han Stalin, som lett landet sedan revolutionen 1917.
Han har redan tystat oppositionen även om den nu försvunne Alexej Navalnyjs organisation planerar en motkampanj. Dessvärre kan det bli en jubelfest om Donald Trump vinner 2024.

Pessimismen får inte segra. Men då krävs att väst skakar av sig sin krigströtthet, slutar önsketänka att kriget tar slut av sig självt,  att man blåser nytt liv i sammanhållningen mot rysk imperialism.
Om USA och Europa står sammanhållet bakom Ukraina kommer Ryssland att förlora kriget.
Ryska pojkar och män dör i en förfärande takt, en stor rysk mobilisering kan bli nödvändig och det kan underminera stödet för Putin.
Men det som mest talar för Putins fall är att han ser situationen inte som ett anfallskrig utan som en existentiell kamp mot väst. En sådan kamp kan han inte vinna, inte om USA och Europa kan erbjuda frihet, öppenhet och demokrati och mänskliga rättigheter som motvikt mot Putins strypande av allt som får människor att växa.

Underlag: Ledare DN 15 december 2023.






torsdag 14 december 2023

ÄR VINDKRAFTEN EN FÖRLUSTAFFÄR?

***++++++

ÄR VINDKRAFTEN EN GARANTERAD FÖRLUSTAFFÄR?

Åtta professorer påstår på SvD Debatt den 16 november att vindkraften är billigare än kärnkraften.

Fyra "före detta" har en annan uppfattning. Dessa fyra är:
-  Per-Olof Eriksson, tidigare vd Sandvik AB, tidigare ordförande Svenska Kraftnät
-  Peter Mellberg, civilingenjör elsystem
-  Karl-David Sundberg, tidigare vd SKF Steel AB
-  Leif Östling, tidigare vd Scania AB, ordförande i Kommissionen för skattenytta

Vi har jämfört investeringskostnaden för kärnkraft med kostnaden för havsbaserad vindkraft baserat på genomförda projekt med jämförbar effekt och funnit att den havsbaserade vindkraften är tio gånger dyrare än kärnkraften.
För något år sedan kostade ett nytt sydkoreanskt, 1400 MW, kärnkraftverk byggt i Förenade Arabemiraten 60 miljarder kronor.
Ungefär vid samma tid kostade motsvarande effekt i havsbaserad vindkraft i Storbritannien 70 miljarder kronor.
Eftersom kärnkraftverket har minst tre gånger så lång livslängd som vindkraftverket får man under kärnkraftverkets livstid bygga tre nya generationer vindkraft, det vill säga 3 gånger 70 = 210 miljarder kronor (grovt räknat, fasta priser, ingen ränta, ingen inflation).

Kärnkraftverket producerar ungefär dubbelt så mycket el per installerad megawatt som vindkraftverket, eftersom kärnkraftverket går på full effekt hela tiden, medan vindkraften till havs producerar på ungefär halv maximal effekt, eftersom det inte blåser hela tiden. För jämförbar elproduktion behövs därför dubbel installerad effekt i vindkraften, det vill säga 2 gånger 210 = 420 miljarder kronor.

Det krävs alltså 420 /60 = 7 gånger så höga investeringar i vindkraft som i kärnkraft före systemkostnader.
Systemkostnaderna är högre för vindkraft än för kärnkraft så en rimlig proportion är att vindkraften kräver 8-10 gånger så stora investeringar som kärnkraften.
Kärnkraftverket har med sina intäkter från elförsäljningen betalat tillbaka investeringen på mindre än 10 år. Med samma matematik tar det minst 120 år för vindkraftprojektet att betala tillbaka investeringen, och då är ju vindkraftverken  efter 15-20 års drift för länge sedan skrotade och skattebetalarna har fått betala för avveckling och återställning, alternativt står vindkraftverken kvar som havsbaserade kyrkogårdar med stängda vindkraftverk.

Slutligen tillkommer att när det blåser kan alla vindsnurror leverera el, och då går priset ner till bottennivå. När det inte blåser går priset upp, men då kan vindkraften inte leverera. Vindkraften är med andra ord en garanterad förlustaffär, som blir mer och mer garanterad ju mer vindkraft vi bygger, och konkursen är en garanterad utgång.










lördag 9 december 2023

EN DROTTNING I TIDEN


 Drottning Silvia är drottningen som gjort mer skillnad än någon av alla våra 54 drottningar före henne. Ingen som var där kan glömma bröllopet den 19 juni 1976. Allt var historiskt, unikt och för första gången.


Prakten, skönheten och romantiken i bröllopet fick även de mest hårdnackade republikaner att kapitulera. Carl XVI Gustaf var den förste kungen som gifte sig sedan 1797, kungarna brukar vara gifta då de sätter sig på tronen.
Silvia var den första drottningen på 408 år som inte hade vare sig kunglig eller adlig bakgrund. Den senaste gången var då Erik X IV  gifte sig med bondflickan Karin Månsdotter 1568. Silvia var dessutom den första drottningen vars ena förälder kom från ett utomeuropeiskt land.


Det fanns ytterligare två saker som skiljer Silvia från alla  andra drottningar Sverige haft sedan Sigrid Storråda på 990-talet. Det första är att hon hade ett eget, helt normalt liv och yrkesliv innan hon gifte sig. Hon var fast anställd, hade arbetskamrater, semester, hade rätt till sjukskrivning, deklarerade och levde precis som alla andra kontorsanställda i Tyskland i början av 1970-talet, utan en tanke på att hon en gång skulle bli drottning i ett land i norra Europa.
Den andra skillnaden är att hon och Carl Gustaf gifte sig av kärlek och att de fick gott om tid att lära känna varandra innan bröllopet.


Det var något inga tidigare brudpar fick uppleva.
Sivia var redan från början en drottning i tiden. Det hade inte funnits en drottning de senaste elva åren då hon kom. Snabbt organiserade hon en egen hovstat. Bara professionella kvinnor anställdes, utan hänsyn till adelskalendern eller annan liknande bakgrund, som förr var så viktigt vid hovet. Hon lät också installera den första datorn på sitt kontor.
Ingen drottning före henne har tagit så många egna initiativ och drivit på i sociala och medicinska frågor som demensvård, dyslexi, handikappidrott och kamp för barns rättigheter runt om i världen. Hon gör detta av  genuint personligt intresse.



En sak till som gör drottning Silvia unik - ingen annan före henne har setat så länge på tronen - 47 år. Allt detta gör att Silvia verkligen är en drottning i tiden.
Våra bästa hälsningar på födelsedagen om ett par veckor.

Underlag: Hälsningar och omdömen kommer från  folket i Sherwoodskogen. Text kommer från Herman Lindqvist.











































































torsdag 7 december 2023

IRANS REGIM - ETT PARADIS FÖR SADISTER

      Hon hette Jina Mahsa Amini, och bad aldrig om att få bli galjonsfigur för Irans frihetskamp. Hon bad aldrig om miljoner demonstranter som skriker: "Säg hennes namn! Jina Masha Amini!"
Hon bad aldrig om den enorma iranska medborgarrättsrörelse som kallas Kvinna, liv, frihet, eller om sitt ansikte på en billboard på Times Square i New York och på husväggar i Europas huvudstäder.

Hon var en 22-årig tjej som försökte leva sitt liv i fred, hon åtlydde regeringens krav på att kvinnorna skulle beslöja sig. Bara det att hon inte gjorde det tillräckligt, bestämde sig några moralpoliser, som anhöll henne och släpade in henne i en skåpbil. Hon dog bara några dagar senare, fortfarande i myndigheternas förvar.
Iran hör till de värsta diktaturerna i världen, det är ett paradis för sadister. Den enda bundsförvanten är Putins Ryssland. Ett klaustrofobiskt samhälle, där det är omöjligt att sänka axlarna och leva ett normalt liv, ens i den lilla bemärkelsen. Det är förbjudet att titta på film, att lyssna på musik, sjunga, dansa. Förbjudet för kvinnor att röra sig fritt ute, cykla, gå utan slöja. Om tyget glider bakåt några centimeter kan det vara livsfarligt.
Och det säger något om modet hos det iranska folket och om deras desperation, att Jima Masha Aminis död lett till stora folkliga protester, fastän det är så farligt: Många hundratals människor har mördats i samband med protesterna, sju personer har avrättats, tusentals fängslats eller försvunnit
(New York Times 16/9).

Myndigheterna har försökt stävja upproret med överslätande löften om att moralpolisen ska försvinna.
Men i praktiken har det blivit värre, inte minst runt minnesdagen av Jina Masha Aminis död den 16 september.Men även om Irans regim har fått ångra vad de gjorde med henne, och även om det berett många befattningshavare sömnlösa nätter, så har de inte tagit någon lärdom.


Det senaste dödsoffret , Armita Garavand, en 16-årig student som barhuvad gick in i en tunnelbanevagn i Teheran, på väg till skolan den 1 oktober i år. Minuter senare släpades hon medvetslös ut på perrongen och fördes till sjukhus där hon låg i koma omringad av säkerhetsagenter ända tills hon avled 27 dagar senare (New York Times 28/10).
Myndigheterna vägrar släppa filmerna från övervakningskamerorna. De säger att hon svimmade på grund av lågt blodsocker, hon hade hoppat över frukosten. Men det här är en medvetet dålig förklaring. Man vill att alla skall förstå att orsaken var misshandel och därför böja sina nackar i fruktan. Men det går aldrig att tysta människor, de är alltid närvarande även i sin frånvaro.

2023 års Grammis i kategorin "samhällsförändring" tilldelades "Baraye", som blivit den inofficiella protestsången för Kvinna, liv, frihet.


Artisten Shervin Hajipour kunde inte vara med eftersom han sitter fängslad av regimen.

Nobels fredspris på söndag går till kvinnorättsaktivisten Narges Mohammadi. Inte heller hon kommer att kunna delta. Hon sitter inspärrad i det ökända Evin-fängelset - varifrån hon sänder en hälsning: "Segern är nära!"

Och nästa vecka utdelas Sacharov-priset för tankefrihet, till en man som satte mänsklighetens bästa före förtryckarstaten Sovjet, och före sig själv. I år tas det emot av  rörelsen Kvinna, liv, frihet. huvudpersonen kan inte komma, för hon är död.
Säg hennes namn: Jina Masha Amini.

Underlag: Ledare, DN 6 december 2023.





















































tisdag 5 december 2023

APORNAS PLANET


 SKRIKET FRÅN EN FÖRSVUNNEN CIVILISATION:  NI FÖRSTÖRDE ALLT, ERA JÄVLAR!

I "Apornas Planet" från 1968 kraschlandade astronauter på en främmande planet där aporna styr. Samhället är diktatoriskt och primitivt. De ociviliserade och icke-talande människorna är förslavade.
Alltså knappast ett ställe där man vill leva sitt liv.
Därför är slutscenen så effektfull. En av astronauterna ger sig av till häst. Plötsligt ser han något som han känner igen, som får honom förstå hur allt hänger ihop.  Förtvivlat faller han på knä och skriker ut sin förbannelse. I bild syns ruinerna efter Frihetsgudinnan - beviset för att planeten som ingen vill bo på är jorden i framtiden. Och så ett krasst konstaterande:  Ni förstörde allt...era jävlar! 

Skräckscenariot är inte så avlägset som man kan tro. Om någon slungas ut i rymden i dag och landar på jorden om ett par hundra eller tusen år kan klimatförändringarna mycket väl ha gjort att han kommer tillbaka till en otrevlig planet. För som Naturskyddsföreningen skriver skulle 3-4 graders uppvärmning innebära en förändrad värld och kanske slutet för den mänskliga civilisationen.
Konkret handlar det bland annat om att havsnivån kan stiga så mycket att stora landområden dränks. Andra ställen blir så varma att det inte går att bo där. Det blir fler stormar och skyfall, återkommande missväxt och vattenbrist. Sjukdomar och pandemier frodas. Kostnader för klimatanpassning blir enorma. Och antalet klimatflyktingar exploderar.



"Den rekordartade globala uppvärmningen borde ge rysningar längs ryggraden på världens ledare", som FN:s generalsekreterare António Guerres sa när klimatmötet i Dubai inleddes.

Men framtiden behöver inte bli som "Apornas Planet". Om mötesdeltagarna lyssnar på FN-chefen och agerar, kan utvecklingen fortfarande vändas och mänskligheten gå en hygglig framtid till mötes.
Men just nu är det inte dit vi är på väg. Därför är risken stor att någon i framtiden bryter ihop och faller på knä i spillrorna av en svunnen civilisation: "Ni förstörde allt, era jävlar!"

Underlag: Susanne Nyström, ledarskribent DN.

PS
En reaktion från en läsare:
Att låta en sultan från oljelandet Dubai leda FN:s miljökonferens är som att låta Dracula bli chef för blodbanken.






















måndag 4 december 2023

TRUMPS LÄRJUNGE


 MÅNGA AV SANTOS LÖGNER VAR ÅTMINSTONE ROLIGA.
Ledamoten George Santos kastas ut från kongressen.
Nu vet vi var gränsen går för åtskilliga republikaner i representanthuset. Ledamoten George Santos kastas ut efter omröstningar. Men ---- många av hans skämt var åtminstone roliga.

I fredags beslöt representanthuset att avsätta den republikanske kongressledamoten George Santos från Long Island efter en omröstning som slutade med siffrorna 311 för och 114 emot.
105 av de 217 republikanerna i kongressen ställde sig alltså bakom entledigandet. Två demokrater röstade emot och två röstade blankt som "närvarande".
George Santos elva månader i amerikansk toppolitik är över. Det har varit en osannolik härva av skryt och lögner. Santos har bland annat skarvat om sin fina utbildning och jobb inom finansbranschen. Han har skrävlat om att han var stjärna i volleyboll i laget på Baruch college där han inte satt sin fot, och än mindre kommit i närheten av något nät.
Han har också diktat ihop historier om hur han och hans familj drabbats av Förintelsen, terrorattentatet den 11 september och masskjutningen på nattklubben Pulse i Orlando.
Som tidningen New York Times påpekar får han skriva historia på ett helt annat sätt: genom att bli den första ledamot som kastas ut från representanthuset i kongressen, utan att först ha fällts för brott eller ha stöttat sydstaternas utbrytningsförsök under inbördeskriget på 1800-talet. 
Sammantaget är han den sjätte ledamoten som avsätts.

I maj åtalades han för en rad federala brott - däribland bedrägeri, pengatvätt, stöld av offentliga medel och falska uttalanden. Då gjorde demokraterna i kongressen ett första misslyckat  försök att avsätta honom.
I november hölls en andra omröstning, där kravet på avsättning stöttades av en mindre grupp republikaner.
Det blev tredje gången gillt, sedan representanthusets etiska kommitté offentliggjort en 56 sidor lång och förödande rapport om ledamotens öden och äventyr. Granskningen visade bland annat att Santos använt kampanjmedel för kasinobesök, botoxbehandlingar, spabesök, smink och mindre inköp på Onlyfans, en plattform som förknippas med sexuellt innehåll.
När rapporten publicerades för ett par veckor sedan meddelade Santos att han inte skulle kandidera för omval 2024. Han uppmanade kongressen att invänta den rättsliga prövningen i bedrägerimålet i september nästa år innan de tog beslut om han skulle avsättas.

                                                                     George Santos

Men tålamodet var slut.
För Santos del är förstås fredagens beslut en tragedi. Han har levt i en mycket speciell föreställningsvärld, ungefär som sin läromästare Donald Trump. När han pressades av New York Times om sin judiska bakgrund i december i fjol gav han en lite svåröversatt men talande förklaring: Han var inte "jewish" utan "jew-ish" - alltså inte judisk utan bara lite åt det judiska hållet.
Samtidigt är det svårt att betrakta hans karriär som rena slumpen, ett parti och en partigrupp som fastnade i Trump-propagandan om det stulna presidentvalet 2020. En stor del av republikanerna i representanthuset röstade nej till att godkänna resultatet i alla delstater - timmarna efter stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Den nye talmannen Mike Johnson var pådrivande i försöken att undergräva Bidens seger.
Nu slipper republikanerna alla pinsamheter runt Santos. I stället väntar ett känsligt fyllnadsval i ett riktigt vågmästardistrikt i Long Island. Republikanernas majoritet i representanthuset står och faller med några få röster.
För underhållningsprogrammet Saturday Night Live är Santos sorti från kongressen ett stort problem.

                                             Komikern Bowen Yang imiterar Santos

Komikern Bowen Yangs gestaltningar av kongressmannen George Santos har räddat åtskilliga program. Mycket av humorn ligger i imitatörens förmåga att leverera släpiga sarkasmer. Men vissa repliker sätter också fingret exakt på samtiden. Som sketchen när kongressledamoten skall förklara varför han fick flera förtroendeuppdrag från partitoppen:
  - Jag är lagspelare och sporten är lögner. Mina är åtminstone roliga.


Underlag: Frida Bergkvist DN.