söndag 3 december 2023

OHYRAN DONALD TRUMP


 DONALD TRUMPS TAL OM OHYRA KAN BANA VÄG FÖR VÅLD
Många tvivlade på att det var möjligt - men den tidigare presidenten Donald Trump har höjt tonläget i höst. Han utmålar nu sina motståndare som ohyra som ska utrotas. Retoriken får konsekvenser på flera sätt.

Nu åker Donald Trump till Cedar Rapids i östra Iowa och detta är några tänkbara stolpar för kvällens tal: Migranter förgiftar blodet i USA. Rånare bör skjutas utan rättegång. Domaren i målet om Trumps fastighetsaffärer är ett kriminellt psykfall. De politiska motståndarna är ohyra som ska fördrivas.
Exemplen är hämtade från några av Trumps attacker i talarstolar, rättssalar, intervjuer och sociala medier under hösten 2023.
Liknelsen med skadedjuren kom vid ett valmöte i Claremont, New Hampshire, i mitten av november. Då talade Trump om att utrota "kommunisterna, marxisterna, fascisterna och den radikala vänsterns banditer som lever som ohyra inom gränserna för vårt land". Han syftar på Demokraterna. Någon vecka senare lade han ut ett meddelande på Truth Social där han i ödesmättade ordalag utmålade valet 2024 som det slutliga slaget om USA.
Ordval kan ha stor betydelse i amerikansk politik. I valrörelsen 2016 lyckades presidentkandidaten Hillary Clinton kraschlanda när hon placerade hälften av Donald Trumps anhängare i " en korg av ömkliga personer" ( för säkerhets skull förtydligade hon att dessa väljare även var rasistiska, sexistiska, homofobiska, främlingsfientliga och islamofobiska).
Hon försökte senare be om ursäkt för generaliseringen, men skadan var skedd. Trumplägret var redan i full färd med att utmåla Clinton som en del av en korrupt elit.
Uppmärksamheten i amerikanska medier blev enorm. På en enda vecka citerades kommentaren om "ömkliga" 1 162 gånger av tv-kanalerna CNN, Fox News och MSNBC. Det visar en sammanställning från den progressiva mediegranskaren Media Matters. Trumps uttalande om "ohyra" har inte fått alls lika stor uppmärksamhet. Hans kommentar citerades 191 gånger i tv-kanalernas sändningar under den första veckan efter talet i Claremont.


Det är förvisso ingen överraskning att Trump säger kontroversiella saker och det är också långt kvar till nästa val. Men medierna vacklar fortfarande om hur de ska hålla sig till den förre presidenten och nuvarande presidentkandidaten. När Trump klev in på den politiska arenan regerade anhängare och motståndare på olika sätt. Kritikerna citerade honom ordagrant men hade svårt att ta hans kandidatur på allvar. Anhängarna såg seriöst på Trump, men tog honom sällan på orden.

I dag är dilemmat snarare detta: Samhällsproblemen hamnar i skymundan av att Trump tar allt utrymme i debatten. Men hotet mot demokratin förringas när han kan säga vad som helst utan att omgivningen reagerar. Skadedjur i det politiska språket är inget nytt fenomen. Nazisterna liknade judarna vid råttor, Röda khmererna utmålade fiender som maskar och blodiglar och hutuledarna utmålade tutsifolket som kackerlackor före folkmordet i Rwanda.
  -- Att kalla din motståndare för ohyra och att avhumanisera dem är inte bara att öppna dörren utan att gå in genom dörren till de mest kusliga brott, säger författaren och historikern Jon Meacham till MSNBC.

Historikern Ruth Ben-Giath, verksam vid New York University, uppger att det avhumaniserade språkbruket fyller dubbla syften för auktoritära ledare.
  - De vill ändra på hur folk ser på våld, och göra våldet till något som är nödvändigt och patriotiskt och moraliskt rätt. Och de vill ändra på hur folk ser på sina måltavlor, säger han till service-kanalen PBS. Trumps grova retorik är inte bara tomma ord. Den kan få betydelse på flera sätt.

För det första säger utspelen mycket om vad Trump faktiskt planerar att göra efter en valseger. Han drivs av ett helt annat hämndbegär än vid kampanjen mot Clinton 2016. Och han har till exempel öppnat för att använda justitiedepartementet och den federala polisen FBI för att straffa politiska motståndare.
För det andra får  Trumps språkbruk konsekvenser för partiet. Det senaste årets kaos i representanthuset visar hur kompromisslösa bråkmakare håller på att ta kommando över republikanerna. Det blir bara stökigare och stökigare. Härom veckan påstod en kongressledamot att den avsatte talmannen Kevin McCarthy attackerat honom med armbågen. Samma dag försökte en republikansk senator ge sig in i ett slagsmål vid en utfrågning.
För det tredje kan Trumps ord - som historikern Ben-Giath är inne på - bana väg för våld bland väljarna. När Hillary Clinton beskrev hängivna Trumpanhängare som "ömkliga", så talade hon som en politisk strateg om en väljargrupp som hon aldrig kunde nå. Det betyder inte att väljargruppen på högerkanten är opåverkbara. Om det är något som åren med Trump har visat, så är det hur ord får konsekvenser.


Propagandan om det stulna valet ledde till stormningen av Kapitolium och försöken att förhindra ett fredligt maktskifte i januari 2021. I dag säger fler amerikaner att det kan bli nödvändigt att ta till politiskt våld för att rädda landet. Och stödet för fysiska strider är kraftigast bland dem som tror att valet blev stulet av demokraterna 2020.
Nu säger deras ledare att valet 2024 är sista striden. Anhängarna lyssnar.

Underlag: Karin Eriksson DN:s korrespondent.















































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar