torsdag 14 december 2023

ÄR VINDKRAFTEN EN FÖRLUSTAFFÄR?

***++++++

ÄR VINDKRAFTEN EN GARANTERAD FÖRLUSTAFFÄR?

Åtta professorer påstår på SvD Debatt den 16 november att vindkraften är billigare än kärnkraften.

Fyra "före detta" har en annan uppfattning. Dessa fyra är:
-  Per-Olof Eriksson, tidigare vd Sandvik AB, tidigare ordförande Svenska Kraftnät
-  Peter Mellberg, civilingenjör elsystem
-  Karl-David Sundberg, tidigare vd SKF Steel AB
-  Leif Östling, tidigare vd Scania AB, ordförande i Kommissionen för skattenytta

Vi har jämfört investeringskostnaden för kärnkraft med kostnaden för havsbaserad vindkraft baserat på genomförda projekt med jämförbar effekt och funnit att den havsbaserade vindkraften är tio gånger dyrare än kärnkraften.
För något år sedan kostade ett nytt sydkoreanskt, 1400 MW, kärnkraftverk byggt i Förenade Arabemiraten 60 miljarder kronor.
Ungefär vid samma tid kostade motsvarande effekt i havsbaserad vindkraft i Storbritannien 70 miljarder kronor.
Eftersom kärnkraftverket har minst tre gånger så lång livslängd som vindkraftverket får man under kärnkraftverkets livstid bygga tre nya generationer vindkraft, det vill säga 3 gånger 70 = 210 miljarder kronor (grovt räknat, fasta priser, ingen ränta, ingen inflation).

Kärnkraftverket producerar ungefär dubbelt så mycket el per installerad megawatt som vindkraftverket, eftersom kärnkraftverket går på full effekt hela tiden, medan vindkraften till havs producerar på ungefär halv maximal effekt, eftersom det inte blåser hela tiden. För jämförbar elproduktion behövs därför dubbel installerad effekt i vindkraften, det vill säga 2 gånger 210 = 420 miljarder kronor.

Det krävs alltså 420 /60 = 7 gånger så höga investeringar i vindkraft som i kärnkraft före systemkostnader.
Systemkostnaderna är högre för vindkraft än för kärnkraft så en rimlig proportion är att vindkraften kräver 8-10 gånger så stora investeringar som kärnkraften.
Kärnkraftverket har med sina intäkter från elförsäljningen betalat tillbaka investeringen på mindre än 10 år. Med samma matematik tar det minst 120 år för vindkraftprojektet att betala tillbaka investeringen, och då är ju vindkraftverken  efter 15-20 års drift för länge sedan skrotade och skattebetalarna har fått betala för avveckling och återställning, alternativt står vindkraftverken kvar som havsbaserade kyrkogårdar med stängda vindkraftverk.

Slutligen tillkommer att när det blåser kan alla vindsnurror leverera el, och då går priset ner till bottennivå. När det inte blåser går priset upp, men då kan vindkraften inte leverera. Vindkraften är med andra ord en garanterad förlustaffär, som blir mer och mer garanterad ju mer vindkraft vi bygger, och konkursen är en garanterad utgång.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar