måndag 18 december 2023

JULBOCKEN I GÄVLE


GÄVLE MÅSTE ACCEPTERA BOCKENS ÖDE

Det har varit krismöte i Gävle. Det gäller den karaktär som den lokala turistbyrån deppigt nog dubbat till "Gävles största kändis". Ni vet hur det är: Lagom till jul byggs en stor halmbock som ställs ut på stadens torg till allmän beskådan och båtnad. Och allt  sedan traditionen tog sin början 1966 har det spelat noll roll om denna bock så omgärdats av dubbla stängsel, dränkts i vatten, impregnerats med specialmedel, vaktats och videoövervakats.
Nästan alltid ger sig olika upptågsmakare på den och bränner ner den. 


Eller så demoleras den på annat sätt - 1976 blev den exempelvis ihjälkörd av ett gäng bilburna raggare (äkta Gävle-kultur ändå!). 2010 avslöjades kidnappningsplaner som involverade en helikopter.

Och i år, när bocken i skrivande stund inte utsatts för mänskligt våld? Ja, då blir den i stället sönderhackad av fåglar och "uppäten in till skelettet", som P4 Gävleborg dramatiskt uttryckte det (13/12).
Nu när till och med naturen går till attack kan man inte låta bli att undra: Är det inte bara dags för Gävle att acceptera julbockens oundvikliga öde? Hittills har man tagit saken på gravaste allvar; förrförra årets bockbrännare greps sotig och dömdes till 6 månaders fängelse (!) och 100 000 kronor i böter. Men kanske borde kommunen i stället börja betrakta bockbränningen som en tradition i traditionen, med anor dessutom  - julbocken är nära släkt med galten Särimner, som åts upp varje dag  av asarna i den nordiska mytologin. Eller så kunde man göra ett performanceverk av det, med inspiration från konstnären Marina Abramovics klassiska Rythm 0, och lägga fram olika verktyg att skada bocken med?
Fast det är klart. Om det inte längre är förbjudet att skada bocken så lär hela nöjet försvinna för pojkstreckspyromanerna.
Kvar blir människor med mycket mörkare motiv.

Underlag: Lisa Magnusson, ledarskribent DN.






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar