måndag 4 december 2023

TRUMPS LÄRJUNGE


 MÅNGA AV SANTOS LÖGNER VAR ÅTMINSTONE ROLIGA.
Ledamoten George Santos kastas ut från kongressen.
Nu vet vi var gränsen går för åtskilliga republikaner i representanthuset. Ledamoten George Santos kastas ut efter omröstningar. Men ---- många av hans skämt var åtminstone roliga.

I fredags beslöt representanthuset att avsätta den republikanske kongressledamoten George Santos från Long Island efter en omröstning som slutade med siffrorna 311 för och 114 emot.
105 av de 217 republikanerna i kongressen ställde sig alltså bakom entledigandet. Två demokrater röstade emot och två röstade blankt som "närvarande".
George Santos elva månader i amerikansk toppolitik är över. Det har varit en osannolik härva av skryt och lögner. Santos har bland annat skarvat om sin fina utbildning och jobb inom finansbranschen. Han har skrävlat om att han var stjärna i volleyboll i laget på Baruch college där han inte satt sin fot, och än mindre kommit i närheten av något nät.
Han har också diktat ihop historier om hur han och hans familj drabbats av Förintelsen, terrorattentatet den 11 september och masskjutningen på nattklubben Pulse i Orlando.
Som tidningen New York Times påpekar får han skriva historia på ett helt annat sätt: genom att bli den första ledamot som kastas ut från representanthuset i kongressen, utan att först ha fällts för brott eller ha stöttat sydstaternas utbrytningsförsök under inbördeskriget på 1800-talet. 
Sammantaget är han den sjätte ledamoten som avsätts.

I maj åtalades han för en rad federala brott - däribland bedrägeri, pengatvätt, stöld av offentliga medel och falska uttalanden. Då gjorde demokraterna i kongressen ett första misslyckat  försök att avsätta honom.
I november hölls en andra omröstning, där kravet på avsättning stöttades av en mindre grupp republikaner.
Det blev tredje gången gillt, sedan representanthusets etiska kommitté offentliggjort en 56 sidor lång och förödande rapport om ledamotens öden och äventyr. Granskningen visade bland annat att Santos använt kampanjmedel för kasinobesök, botoxbehandlingar, spabesök, smink och mindre inköp på Onlyfans, en plattform som förknippas med sexuellt innehåll.
När rapporten publicerades för ett par veckor sedan meddelade Santos att han inte skulle kandidera för omval 2024. Han uppmanade kongressen att invänta den rättsliga prövningen i bedrägerimålet i september nästa år innan de tog beslut om han skulle avsättas.

                                                                     George Santos

Men tålamodet var slut.
För Santos del är förstås fredagens beslut en tragedi. Han har levt i en mycket speciell föreställningsvärld, ungefär som sin läromästare Donald Trump. När han pressades av New York Times om sin judiska bakgrund i december i fjol gav han en lite svåröversatt men talande förklaring: Han var inte "jewish" utan "jew-ish" - alltså inte judisk utan bara lite åt det judiska hållet.
Samtidigt är det svårt att betrakta hans karriär som rena slumpen, ett parti och en partigrupp som fastnade i Trump-propagandan om det stulna presidentvalet 2020. En stor del av republikanerna i representanthuset röstade nej till att godkänna resultatet i alla delstater - timmarna efter stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Den nye talmannen Mike Johnson var pådrivande i försöken att undergräva Bidens seger.
Nu slipper republikanerna alla pinsamheter runt Santos. I stället väntar ett känsligt fyllnadsval i ett riktigt vågmästardistrikt i Long Island. Republikanernas majoritet i representanthuset står och faller med några få röster.
För underhållningsprogrammet Saturday Night Live är Santos sorti från kongressen ett stort problem.

                                             Komikern Bowen Yang imiterar Santos

Komikern Bowen Yangs gestaltningar av kongressmannen George Santos har räddat åtskilliga program. Mycket av humorn ligger i imitatörens förmåga att leverera släpiga sarkasmer. Men vissa repliker sätter också fingret exakt på samtiden. Som sketchen när kongressledamoten skall förklara varför han fick flera förtroendeuppdrag från partitoppen:
  - Jag är lagspelare och sporten är lögner. Mina är åtminstone roliga.


Underlag: Frida Bergkvist DN.












































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar