måndag 27 februari 2023

MARS MÅNAD


I mars brukar de  som har bra hörsel höra lärkorna sjunga. Istapparna har börjat droppa. 20 mars infaller vårdagjämningen, äntligen är våren här. Den 26 mars är det våffeldan och den dagen skall vi ställa om klockorna till sommartid. Det innebär att vi skruvar fram timvisaren en timme och detta skall ske klockan 0200 natten till 26 mars. Klockan blir då 0300.

Dagarna blir nu lika långa i hela landet, tolv timmar. Klockan tolv på dagen pekar skuggan från alla kyrktorn rakt emot norr.

Inte sörjer vi över att månaden fått sitt namn efter den romerske krigsguden Mars.
Romarna dyrkade sin krigsgud genom att ett prästkollegium på tolv personer tågade genom Rom varje år i mars, utklädda i sällsamma kostymer med höga struthattar, trummande på heliga sköldar och sjungande på åldriga hymner som de inte själva begrep. De offrade även på hans altare på Marsfältet en gris, ett får och en tjur och offret kallades snovetaurilia. vilket betyder grisfårtjur.

Sista dagarna av mars och de första i april är av hävd  den tid tranorna skall komma tillbaka söderifrån. En av de viktigare landningsplatserna är Hornborgarsjön i Västergötland. Vissa år samlas här över 20 000 tranor vid den här tiden. Ankomstdagarna är naturligtvis i högsta grad väderberoende.



BONDEPRACTICAN


MAURITIUS
Mars månad säger:

Jag beskär mina träd i  Thor,
Plöjer då till min Åker och Jord.
Denna månad låt intet Blod.
Bad och Svett är för mig godt.

I mars månad skall man sig ofta tvätta och bada. Det är godt att bruka söt drick, som Mjöd och annat, men vakta dig för kall drick. Det är godt att åderlåta, dock inte på din Tummelfinger. Bruka Ruta och Poleja om morgonen bittiligen.



TÄNKVÄRT

--Andy Rooney
Datorer gör det enklare att göra en massa saker, men de flesta saker de förenklar behövs inte alls.

--Madonna
Bättre att leva ett år som en tiger än hundra år som ett får.

--Drottning Kristina
Den som håller sig god vän med alla är inte vän med någon.

--Henrik Bernhard Palmer
Somliga människor talar i sömnen, till och med när de sover.

--Greta Garbo
Du behöver inte vara gift för att ha en god vän som partner för livet.

--Birgit Bardot
Jag har gjort många dumheter och det tänker jag fortsätta med. Det är de som sätter färg på tillvaron.



Påsken kommer tidigt i år. Vi låter som avslutning Alf Henrikson skaldera över detta:

DEN FÖRUNDERLIGA PÅSKEN

Påsken bör firas i tankfull, historisk stämning,
jämlikt almanackan som säljs i varenda kiosk,
ty första söndag på första fullmåne efter vårdagjämning
är det årligen påsk.
Det sällsamma faktum som nära berör moder Svea
är ett påfund som gjorts i antiken av Gud vet vem
och ett påfund av kyrkomötet som hölls i Nicaea
anno 325.

Underlag: De äldste i Sherwoodskogen och Alf Henrikson
 





























 

lördag 25 februari 2023

KINAS FREDSPLAN FÖR UKRAINA



 ATT SKICKA VAPEN TILL MOSKVA LEDER INTE TILL FRED
Kina vill säkra freden i Ukraina. För det syftet lanserade regimen i Peking förra fredagen en tolv punkter lång plan för att få slut på kriget.
Den slår fast att nationsgränser måste respekteras, att små länder har samma rättigheter som stora, att kärnvapenkrig inte bör utkämpas och att "dubbla måttstockar" försvårar möjligheterna att nå en överenskommelse genom en dialog, gissningsvis i kinesisk regi.

Utspelet följer ett större, numera bekant mönster.
Kommunistpartiet talar vackert om vikten av internationell rätt, FN-stadgan, nedrustning samt behovet av  att skydda kvinnor och barn.
"Ett lands säkerhet kan inte uppnås på ett annat lands bekostnad", inskärper tolvpunktsplanen.  En värld uppdelad mellan stormaktsblock måste undvikas. Stora länder bör inte använda sitt ekonomiska inflytande för politiska syften. Fler borde göra som Kina och arbeta för fred.


Samtidigt backar regimen upp Ryssland i praktiken. Vänskapspakten som Xi Jinping slöt i Peking under olympiaden med Putin beredde väg för invasionen. 
Och man svarade blixtsnabbt på västs sanktioner genom att öka importen av rysk olja och mat.
Handelsstatistik som Financial Times relaterade till på fredagen visar att den kinesiska importen från Ryssland ökade med 43 procent under 2022. Exporten ökade med 13 procent. Den består delvis av halvledare som kan användas för vapentillverkning.

Nu överväger Peking, att döma av rapporter från flera internationella medier, att växla upp stödet ytterligare. Enligt tyska Der Spiegel (23/2) förhandlas om leveranser av 100 kinesiska kamikazedrönare, förmodligen i april.
Amerikanska Wall Street Journal (23/2) rapporterar att Vita huset kan vara på väg att offentliggöra underrättelser som bekräftar uppgörelsen. Det skulle ytterligare försämra den redan mycket spända relationen mellan Kina och väst.

                                                         Kamikzedrönare

Kriget, men också världspolitiken, skulle gå in i ett nytt farligare skede. Man kan fråga sig vilka bevekelsegrunder kineserna verkligen har.
Xi har ett realpolitiskt intresse av att visa sig stark  gentemot stormaktskonkurrenten USA. Då hjälper det att liera sig med den kärnvapenbestyckade grannen i norr.
Regimerna i Peking och i Moskva vilar dessutom på samma totalitära värdegrund, de för en gemensam ideologisk kamp mot liberalerna i väst.
Å andra sidan är Putins Ryssland ett land i förfall. Invånarna är 140 miljoner men den av korruption svårt härjade ekonomin är mindre än Nordens och inte ens en tiondel av USA:s.
Kina behöver sin handel för att fortsätta att växa, det förutsätter en fungerande relation med väst där marknaderna finns.
Fullföljer Kina leveranserna måste svaret från väst bli stenhårt, först och främst i form av ekonomiska sanktioner.
En regim som beväpnar en invasionsmakt i smyg arbetar inte för fred. Vill Xi göra allvar av alla vackra ord i tolvpunktsplanen bör han sluta stötta Putin ekonomiskt och i stället införa sanktioner.

Underlag: Ledare DN 25 februari 2023












































torsdag 23 februari 2023

HUSMODERNS SÅNG


 HUSMODERNS SÅNG

JAG ÄLSKAR MIN KONUNG OCH HELA HANS HUS
DE STÅR FÖR MIN SYN I FÖRKLARAT LJUS.

VICTORIA, DANIEL, OSCAR, ESTELLE,
OM DESSA JAG MYCKET LÄSER VAR KVÄLL.

CARL-PHILIP,  SOFIA OCH SÅ MADELEINE,
MEN FRÄMST AV DEM ALLA, VÅR DROTTNING, SÅ VÄN.

FRÅN ÄLVDALEN, OCKELBO KOM DET JU TVÅ,
ALLT VAD DE GÖR ÄR JAG NYFIKEN PÅ.

DE GÖR JU MIN TILLVARO MINDRE GRÅ.
MEN DET KAN MIN GUBBE ALDRIG FÖRSTÅ.

Modernisering av Alf Henriksons "Husmödrasång"



onsdag 22 februari 2023

PUTINS ÅRLIGA TAL


 PUTINS ÅRLIGA TAL EN KLETIG MIX AV HOT OCH LÖGNER

Putins tal till det ryska federationsrådet var en kletig blandning av hot, lögner och sårade känslor. Han anklagade gång på gång väst för exakt det han själv gör i  Ukraina - att ta livet av ukrainare.
När han kommit med många gamla lögner hittar han på nya. Några begränsningar tycks inte finnas.

I fjol höll Putin sin årliga mammutpresskonferens, i år blev det ingen, troligen för att kriget går så dåligt att han inte ville svara på några frågor. Eventuellt kan det vara en orsak till att tisdagens tal till federationsrådet pågick i cirka en timme och fyrtiofem minuter. Flera deltagare i salen nickade till, bland dem Leonid Slutskij som är ordförande för dumans utrikesutskott (mannen ovan). De flesta satt kappraka på sina stolar, många började nervöst vrida på huvudet när kameran fångade upp dem.


Församlingen bestod av dumans över- och underhus, guvernörer, religiösa ledare och flera personer i rullstolar med amputerade ben. Troligen skulle de föreställa krigsveteraner, man kan skriva så eftersom kriget är omgärdat av dimridåer i Ryssland beroende på de väldiga ryska förlusterna i människoliv vilket man gör allt för att dölja. När Putin till exempel drack kaffe med soldatmödrar visade det sig senare att inte en enda av kvinnorna hade en son vid fronten.

Putin inledde sitt tal med att rada upp ogenerade lögner, en efter en. Det är i sig inget nytt - att ljuga är Putins metod. Det nya är att lögnerna stegras efterhand som krigslyckan inte står honom bi.
- Redan innan vi inledde operationen talade västvärlden om att de rentav skulle leverera kärnvapen till Ukraina, sade Putin och fortsatte:
- Deras nästa mål var att slå mot Krim och Sevastopol. Ukraina och väst planerade  tillsammans ett blodigt anfall mot Donbass. Vi var tvungna att skydda vårt eget hus.
Att väst skulle leverera kärnvapen till Ukraina och sedan anfalla Sevastopol är  inte bara en dålig lögn, det är fullständigt nonsens. Vad det handlar om är att Putin hela tiden måste hitta på nya sätt att förklara för sitt folk varför kriget i Ukraina är nödvändigt.
Opinionsmätningar tyder på att en majoritet åtminstone utåt stöder kriget, så är det fortfarande oklart för de flesta ryssar varför man krigar i Ukraina överhuvudtaget. Samtidigt blir de ryska förlusterna bara större och större.

I Ryssland fanns stora förväntningar på att Putin skulle komma med något nytt i sitt tal.
Men den enda konkreta nyheten var att Ryssland pausar det så kallade Startavtalet om kärnvapen som ingicks med USA 2010.
- Vi lämnar inte avtalet - vi tar en paus. Om USA gör några experiment kommer vi att göra det också, sade Putin, utan att förklara vad han menade.
Tidigare har han hotat med att Ryssland är berett att använda sina kärnvapen, framhejad av sitt propagandamaskineri - sådan  var tongångarna för någon månad sen.


Nu har denna propagandavåg lagt sig och Putin måste hota med något nytt. Syftet är troligen att skrämma USA, eftersom kärnvapenavtalen är ett av mycket få områden där Ryssland och USA drar åt samma håll. 
Någon annan substans innehöll talet inte.
En gång i tiden var Putin väl påläst i sakfrågor. Numera handlar det bara om att producera ännu flera lögner på löpande band, många uppseendeväckande absurda.

Han passade också på att kritisera sina oligarkkompisar för att de haft egendom i väst.
- Ni kommer att få springa hos västerländska tjänstemän och böna och be  för att få era pengar och era titlar som grevar, och allt vad det är, tillbaka.
Applåderna ljöd högt i en sal där troligen minst hälften av åhörarna har fastigheter i väst och barn som studerar i London och Schweiz.

Underlag: Anna-Lena Laurén, DN korrespondent








































måndag 20 februari 2023

EN RESA MED VISSA BESVÄR



Bloggredaktionen hade länge planerat att åka ner till Höganäs efter nära två månader i Nysätter för bland annat jul- och nyårsfirande. Som avresedag hade vi bestämt lördagen den 18 februari. Lördagar brukar vara bra resdagar med få långtradare på vägarna.
På fredagen tankade och packade vi bilen för att vara klara att åka på lördagsmorgonen.
På fredagen kommer emellertid oroande rapporter från SMHI. Ovädret Otto beräknas dra in över västkusten på fredagskvällen och kulminera med vindar av orkanstyrka natten mot lördagen. Man varnade för trädfällningar, elavbrott och översvämningar i hela Sydsverige. Vi beslutade då att uppskjuta vår resa ett dygn till  söndagen, då Otto beräknades ha dragit bort.


På söndagen var det ett strålande väder. En och annan vindil kändes i bilen på vår resa söderut. Vi kommer fram till huset i Höganäs utan störningar på eftermiddagen.


Vi börjar genast bära in allt från bilen. Katten var lycklig över att komma ut ur sin bur. Hon skuttade iväg glad och lycklig som det syntes, ut på sitt väl inpinkade revir. Här har hon varit så många gånger och känner sig väl hemmastadd.
Vi kände oss belåtna med att ha kommit hit utan störningar. På radion hade vi hört om många tillbud med kvarliggande träd på körbanorna och nerrivna kontaktledningar efter Ottos härjningar.

När allting var inburet och katten fått mat började vi förbereda oss för natten.  Det var omkring  15 grader i huset när vi kom, elementen var avslagna och endast luftvärmepumpen var igång. När vi nu vrider upp elementen händer dessvärre ingenting, inte den minsta värme. Vi kollar alla säkringar men hittar inga fel. Det såg minst sagt bekymmersamt  ut. Temperaturen skulle säkert sjunka ännu mer. Det var sex grader ute. Att övernatta i det här kalla huset ville vi helst inte och övervägde att boka ett hotellrum. Men med katten skulle detta bli svårt så vi bestämde oss för att stanna.

Det blev en plågsam natt. Även om vi byltat på oss ordentligt blev det ordentligt kallt. Någon sömn  att tala om blev det inte. Fram på morgonen var det faktiskt riktigt kallt.
Vi var uppe tidigt och ringde vår lokala allround-firma och förklarade vårt bekymmersamma läge. Inom  en timme kommer en VVS-are och sätter igång med felsökning. Han inser strax att han behöver förstärkning med el-kunniga, och två sådana anländer inom en halvtimme.
Tillsammans hittar de tre felet efter en halvtimme, en brusten elkoppling. Lagningen gick tydligen 
snabbt, och bara efter en halvtimme kunde husägarna känna att värmen var på väg tillbaka.

 Men det tar tid att värma upp ett nerkylt hus igen, men fram emot  eftermiddagen var huset varmt och beboligt igen och de lyckliga husägarna kunde äta sin middag i ett varmt hus med ett tänt stearinljus på matbordet för att fira det lyckliga slutet på den för oss  så obehagliga tilldragelsen.





































































lördag 18 februari 2023

SLÄPPER PUTIN KRIM?




 Det finns inget alternativ till en seger över Ryssland, inget annat alternativ än ett Ukraina i EU och Nato, förklarade president Volodymyr Zelenskyj i sitt tal som öppnade säkerhetskonferensen i Munchen.

Att Zelenskyj fick bli inledningstalare i Munchen ligger i linje med att han varit bejublad hedersgäst vid praktiskt taget varje internationellt toppmöte det senaste året.
Det kan tolkas som att Zelenskyj  uppskattas som en stark och karismatisk figur, som aldrig har vacklat i att leda Ukrainas motstånd under 352 dagar av brutalt ryskt anfallskrig.
Det har Zelenskyj utnyttjat på ett drivet sätt , för att stegvis pressa fram mer och mer politiskt, ekonomiskt och militärt stöd från en västvärld där entusiasmen för Ukrainas försvarskrig har varierat.
"David och Goliat" kallades den första programpunkten, där analogin var Bibelns berättelse om hur herdepojken David (Ukraina) dräpte jättekrigaren Goliat (Ryssland) med en sten i en slunga. Här tackade Zelenskyj  för det internationella stödet, inklusive det militära. Den politiska och moraliska uppställningen från väst   kunde han inte klaga på. I salen satt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron, och någonstans i kulisserna fanns USA:s vicepresident Kamala Harris. Men Zelenskyj tillade:
Vi ukrainare har mod så det räcker, men vi har ännu inte fått den slunga som vi kan slå Goliat med.
Han menade alltså att för Ukraina är det livsviktigt att få mer effektiva vapen för att besegra den ryska invasionsarmén. Stridsvagnar och modernt artilleri och stridsflygplan, och det snabbt.


- Putin räknar med att han har tiden på sin sida, och större förmåga än vi att hålla ut. Men jag delar inte den uppfattningen. Ni är alla den fria världens "Davidar", och vi skall besegra tyrannen tillsammans.

På Olaf Scholz lät det som han var ense med Zelenskyj när han förklarade att det är klokt att förbereda sig på ett långt krig, och klokt att låta Putin förstå att väst är redo att stödja Ukraina så länge som det är nödvändigt.
- Putin trodde aldrig att Nato och den övriga världen skulle vara så enad mot hans aggression. Han ska veta att vi inte kommer att sluta stödja Ukraina.
Scholz underströk att stödet till Ukraina samordnas med USA som det exempelvis var med de tyska Leopard2-stridsvagnarna. Han kommenterade dock inte den laddade frågan om stridsflygplan till Ukraina. Inte heller Macron skrädde orden. Han sade att Ryssland inte bara skapar instabilitet i Ukraina och närområdet, utan med hjälp av legoarmén Wagner begår krigsförbrytelser  såväl i Ukraina som i ett antal länder i Afrika.
- Ryssland är en neokolonial makt, och det gör att landet inte lämpar sig för att lösa konflikter i Kaukasus eller på andra håll.


- Våldsanvändning får inte bli normaliserad, sade Macron.
Också Macron betonade att Ukraina måste vinna kriget, och han lovade öka det militära stödet så att Ukraina kan gå till motoffensiv, vinna kriget och på den grundvalen få en fredsuppgörelse. Han menade att det gäller att tvinga Ryssland till förhandlingsbordet.
- Men det handlar inte om dåliga kompromisser utan en hållbar fred, sade Macron.

Men vad är då en "trovärdig fred". Det är den svåra frågan som varken Macron, Scholz eller USA:s president Joe Biden har gett något svar på. För vad kan förena Putins imperiedröm med det ukrainska folkets mål att vara en fri och demokratisk rättsstat.
Putin har inte släppt sina krav på en kontroll över Ukraina, och enligt en färsk mätning anser 93 procent av ukrainarna att det enda acceptabla fredsvillkoret är ett fullständig tillbakadragande av ryska trupper, inklusive från det ockuperade Krim.
Det är främst på den sista punkten som signalerna från Washington inte har varit entydiga. New York Times rapporterade att Bidenadministrationen inte tror att Ukraina
 har tillräcklig militär kraft för att återta Krim.
Enligt USA-medier ska också Vita Husets säkerhetsrådgivare Jake Sullivan ha klargjort för Zelenskyj team att det är dags att börja tänka på "realistiska krav och prioriteringar för förhandlingar, vilket innefattar en omprövning av Ukrainas uttalade mål att återta Krim". Det återstår att se hur realistiska Ukrainas krav är.
Ryssland har startat en offensiv i sydöstra Ukraina. Putin vill ha något att visa upp till årsdagen av krigets inledning 24 februari. Han vill ha en framgång men det är inte alls säkert att han får någon.

Underlag: Michael Winiarski, utrikeskorrespondent DN.






















onsdag 15 februari 2023

SÄG NEJ TILL VINTER-OS


 IOK har ratat svenska ansökningar åtta gånger. Nu   är kommittén i knipa, ingen vill söka och då tänker de att "svenskarna, som varit så angelägna, nu ger vi dem chansen." 

Sju år i förväg utses olympiska tävlingsplatser. I år ska alltså beslutas om vem som ska arrangera vinterspelen 2030. Normalt brukar ett antal kandidater då stå klara sedan år tillbaka med färdiga koncept.
Nu vill man att Sverige ska inleda en förstudie, därför att någon, Gunilla Lindberg, IOK ledamot, SOK:stab eller Björn Ericsson i RF har smickrats över att IOK, i sin beklämda belägenhet, nu kommer med mössan i hand och vill ha hjälp.

Vi vill inte ha ett OS i Sverige eftersom det är alldeles för stort och omfattande och dyrt och fullkomligt fel i tiden. Vi har annat att tänka på än stora och vidlyftiga internationella arrangemang nu och kommande år, krig i vår  närhet, ingen vet när det tar slut och hur Europa kommer att se ut när det väl är slut. Vi har el-kris och inflation ännu en tid, kriminalitet,  flyktingproblem och klimatförändringarna.

Idrotten skall fortsättningsvis understödjas på alla sätt,  nationellt och internationellt.  Mästerskap som VM och EM genomföras som vanligt i alla sporter , även för handikappade. Sådana tävlingar ligger från arrangörssynpunkt på rimliga nivåer.

VARNINGSKLOCKOR RINGER
Det har blivit allt svårare att få fram kandidater som är villiga att risker de belopp det handlar om. De senaste vinterspelen i Peking kostade 73 miljarder kronor.
Japanska Sapporo, Vancouver och Salt Lake City och flera andra tänkbara nationer och städer har dragit sig ur. Spelen har vuxit och fått ohanterliga proportioner och blivit alldeles för dyra.
IOK borde ta sig en ordentlig funderare på hur vinterspelen ska se ut i framtiden, och om de överhuvudtaget ska vara kvar i ett allt snöfattigare vinterlandskap. I varje fall måste ett flertal "påhittade" grenar tas bort, grenar som saknar allmänintresse, till exempel Bob, Rodel, Puckelpist och alla dessa akrobatiska och spektakulära hoppgrenar. Varför finns Nordisk kombination kvar? Norge vill nog ha grenen kvar för den har gett dem säkra guldmedaljer i långliga tider eftersom de tycks vara de enda utövarna.

Men allvarligare är att tilltron till IOK som en ärlig och pålitlig organisation börjar vackla. Ett flertal ekonomiska oegentligheter har uppdagats liksom flera korruptionsskandaler. Ett exempel är Rysslands vinter-OS i Sotji 2014, som ryssarna skall ha köpt av  IOK för en okänd massa pengar. Dessutom ville Putin att Ryssland till varje pris skulle bli bästa nation.  Fusket florerade och uppdagades också vid ett flertal tillfällen. IOK:s reaktion på allt detta fusk uteblev.
Efter vinter-OS 2014 står Sotji som en spökstad större delen av året och kallas numera "Korruptionens muséum".

FRAMTIDEN FÖR OS
Sommar-OS torde överleva , men i en bantad skepnad, däremot är det mycket tveksamt om vinter-OS har någon framtid. Den offentliga insynen i IOK:s affärer måste förbättras. I dag är den i det närmaste obefintlig.
Från politiskt håll och även från idrottsrörelsen har det framförts tankar på att permanenta OS till ett par platser sommar och vinter. De alternativ som framförts är Aten för sommarspelen och Innsbruck för vinterspelen, om de nu blir kvar.

Underlag: Massmedia














tisdag 14 februari 2023

LUSASKEN - VAD ÄR DET?


 HUR MÅNGA HAR HÖRT TALAS OM LUSASKEN?
Vi skall reda ut detta.
Kristinehamn har i folkmun kommit att kallas för Lusasken, och naturligtvis undrar man varför.
På 1700-talet fanns ingen fattigvård i Sverige och i Kristinehamn ordnade man hjälp till fattiga genom att låta samla in pengar i tre sparbössor, varav en gick till stadens sjömän och deras änkor.
Sjömännens sparbössa var placerad vid Vågbron. Bössan tömdes på luciadagen den 13 december varje år eftersom Lucia var sjömännens skyddshelgon. På vintern betydde de här pengarna mycket för sjömännen som ju blev arbetslösa då de inte kunde frakta järnet till sjöss när isen lagt sig på Vänern.
Sjömännens sparbössa kallades Lusseasken, vilket förstås i folkmun blev Lusasken.
Än i dag finns sparbössan kvar, se ovan, men numera skänker man innehållet till Sjöräddningen.

Vi skall stanna till en stund i Kristinehamn och bekanta oss med ett ett par andra sevärdheter i staden, som för övrigt i dagarna fått tillbaka sitt regemente, som varit nerlagt flera år.



CHRISTINE AF BRO
Detta fartyg är av bojortstyp som har Kristinehamn som hemmahamn. Fartyget är avbildat i Kristinehamns stadsvapen.
Inga bojortar fanns tidigare kvar i Sverige varför den nuvarande bojorten i Kristinehamn är unik. Sjösättningen skedde den 4 maj 2002. Den 18 juni 2005 ägde jungfrufärden rum och därefter har "bojorten" gått enligt turlista och gör årligen mellan 80 och 100 turer. En del av dessa är charterkryssningar.
Christine af Bro väger 130 ton, är 29,5 meter lång (inklusive bogspröt) och har certifikat för 55 passagerare. Under 2006-2008 har riggen modifierats samt inredningen anpassats för att bättre spegla ett rustikt fartyg från 1600-talet. Vidare har fartyget 17 kojer för de gäster som önskar övernattning.


PICASSOSKULPTUREN
Många tillfälligheter gjorde att den här skulpturen hamnade just i Kristinehamn.
Kristinehamnskonstnären Bengt Olson sammanträffade av en slump med den norske konstnären Carl Nesjar i Paris, han arbetade åt Picasso. Picasso hade just färdigställt några monumentala verk, men de blev så dyra så man hittade inga köpare. Nesjar berättade att Picasso bestämt sig för att skänka bort ett av dessa. Bengt Olson bad att få ta med sig en modell till Sverige och nu blev det snabba ryck. Kvinnohuvud hette skulpturen. Det skulle kosta 150 000 att få den 15 meter höga skulpturen på plats och New York hade också visat intresse av att få skulpturen. Men stadsfullmäktige i Kristinehamn snabbinkallades två dagar före julafton. Ordförande Göte Berg frågade: "Om det nu är så att Picasso väljer Kristinehamn före New York, vem vill då säga nej?" Ingen var emot och Göte Berg drämmer klubban i bordet. Nu står skulpturen där!



Underlag: Kristinehamnsbladet och Wikipedia








































































söndag 12 februari 2023

KONSTEN ATT SLARVA BORT ANDRAS PENGAR


 De flesta svenskar vet ungefär värdet av sina ägodelar som bostad, bil och kontot på banken. Men vem har koll på värdet av sin andel i den gemensamma offentliga förmögenheten? Du behöver inte känna dig dum om du inte vet. Staten och kommunerna vet nämligen inte heller.

Det skiljer nära 4000 miljarder kronor (4000 000 000 000 ) mellan Ekonomistyrningsverkets  respektive SCB:s kalkyler av vår offentliga nettoförmögenhet.
En genomsnittlig tvåbarnsfamilj har lika stor förmögenhet i offentlig förvaltning som de äger i form av bostad - eller tre gånger så mycket.
Slarvig bokföring är inte den värsta försummelsen. Ren kapitalförstöring av offentliga tillgångar uppgår till tusentals miljarder, sett över en 25-års period. Bara värdet av de vinstdrivande statliga företagen har minskat med 500 miljarder kronor, jämfört med om pengarna hade investerats på börsen.
Politiken har ofta vurmat för offentliga investeringskalkoner som Göta kanal, Hallandsåstunneln, etanolfabriker eller höghastighetståg. Regeringar av alla kulörer har enligt flera studier flagrant struntat i infrastrukturinvesteringars samhällsvärde - klimatnytta inräknat. Hundratals miljarder har förlorats medan andra projekt som gör stor nytta blivit liggande. Samtidigt försummas viktigt underhåll, till exempel av elnätet, järnvägsnätet och vattenförsörjningen.


                                              VERONICA PALM

                                                   
Det handlar inte bara om pengarna. Det är också demokratiskt tvivelaktigt att en sittande regering, eller region - eller kommunstyrelse, på ett icke transparent sätt låser in framtida generationer i långsiktigt dyra utlägg till exempelvis avgående politiker. För en tid sedan kunde man läsa i  DN:
104 före detta politiker försörjs fortfarande helt eller delvis av riksdagen. En av dem är Socialdemokraternas Veronica Palm som hoppade av politiken för fyra år sedan och har levt på inkomstgarantin på nästan 47 000 kronor i månaden sedan dess.

Goda förebilder finns. Nya Zeeland offentliga finansiella system reformerades för över trettio år sedan och avkräver stat och kommun rätt värderingar av alla tillgångar. Detta är en självklarhet numera även för kommunerna.
Australien, Nya Zeeland och Norge har på olika sätt gjort infrastrukturinvesteringar mindre beroende av dagspolitiken. I deras anda borde Trafikverket delas upp i två av varandra oberoende delar. En analysdel bör omvandlas till Infrastruktur Sverige som underställs Riksdagen och som upprättar en prioriteringslista över investeringar. Den utförande delen av Trafikverket omvandlas till ett statligt bolag som i Norge, underställd ett statligt ägarbolag. Ett sådant offentligt ägarbolag kan även sälja och omstrukturera mer professionellt än ett departement någonsin förmår.
Två statliga utredningar har därför föreslagit holdingbolagsformen för professionell ägarstyrning av de statliga bolagen. Senast var det en borgerlig regering som ville, men socialdemokraterna som ville gjorde en kovändning.

En bättre förvaltning som ökade nyttan för samhället med en procentenhet av de offentliga tillgångarna, skulle innebära ett extra värde  av 76 miljarder kronor per år. Det motsvarar ungefär dubbla kostnaden för hela polisväsendet eller mer än tio gånger så mycket som allt ekonomiskt bistånd som betalas ut i Sverige.
Något att tänka på nästa gång någon kräver mer pengar till välfärden.

Underlag: Toröredaktionen och Stefan Fölster, docent i nationalekonomi.






















PUTINS SISTA STRID?


 KAPPLÖPNINGEN I UKRAINA
Ryssland uppges förbereda sig för en omfattande offensiv, menar Ukrainas president Zelenskyj. Samtidigt väntar Ukraina på flera tunga vapenleveranser från väst.
-Det är en kapplöpning  från båda sidor, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi(ovan).

Allt fler rapporter  antyder att en rysk offensiv kan ske den kommande tiden. Ukrainas president har vid flera tillfällen varnat för att de ryska trupperna gör sig redo för en större off6ensiv, efter en lång tid av statiska fronter.
 - Varje dag ser vi att de  skickar in mer trupper eller ökar antalet Wagneriter (legosoldater från Wagnergruppen), säger Zelenskyj enligt Reuters.
Ryssland vill verkligen ha sin stora hämnd.

Enligt tankesmedjan ISW pekar flera källor i väst på att en rysk offensiv kan komma att inledas. Uppgifterna har fått Zelenskyj att vädja om snabbare vapenleveranser.
 - Ryssland vill att kriget drar ut på tiden för att trötta ut våra styrkor, så vi måste göra tiden till vårt vapen. Allt  måste gå snabbare, få snabbare leveranser och öppna upp nya vapenalternativ för Ukraina.

Joakim Paasikivi säger att en rysk offensiv är möjlig och att ambitionen säkert finns där men han vill också betona att många uppgifter är osäkra. -  Det ligger ju i Ukrainas och Zelenskyjs intresse att lyfta upp de här frågorna, och han fortsätter: 
 - Osäkerheterna finns. Man befarade under en period att en invasion var att vänta från Belarus. Det hotet är nu nertonat.
Klart är emellertid att omkring 150 000 soldater tränas i Ryssland för insats i Ukraina och kan anlända under vintern och våren. Ett argument för ryssarna att starta offensiven snarast är de väntade stridsvagnsleveranserna från väst. Det tillskottet kommer att öka Ukrainas stridsförmåga i hög grad. Därför vill ryssarna starta sin offensiven innan de kommer. Men ryska beslutsvägar kan vara tröga. Uppenbarligen skall många beslut om krigföringen först godkännas av Putin själv. (Även i det avseendet påminner han om Hitler).

Zelenskyjs stora uppgift är nu att ingjuta mod och stridsvilja i sin armé. Soldaterna måste känna att de har ett mål att kämpa för. I närtid gäller att hålla ut tills de tunga vapenleveranserna kommer. Då kan styrkeförhållandena i kriget komma att ändras till Ukrainas fördel.


















lördag 11 februari 2023

THE MOUSETRAP- RÅTTFÄLLAN


VÄRLDENS ÄLDSTA OCH LÄNGSTA TEATERFÖRESTÄLLNING
 The Mousetrap eller Råttfällan är ett teaterstycke skrivet av Agatha Christie. Pjäsen är ett morddrama, känd för sitt överraskande slut.
Det innehar världsrekord som det teaterstycke som spelats längst sammanhängande tid.
Pjäsen hade premiär på Theatre Royal i Nottingham den 6 oktober 1952 och kom till New Ambassadors Theatre i London den 25 november samma år, där den spelades till och med lördagen den 23 mars 1974. Följande måndag flyttades den till grannteatern St Martin´s Theatre där den går än i dag.
Råttfällan har sedan premiären spelats kontinuerligt i snart 70 år. Den 18 september 2018 passerade den 27 500 föreställningar. På grund av covid-19 avbröts sviten av föreställningar den 16 mars 2020. Teatern återupptog föreställningarna den 17 maj 2021.


                                          St. Martin´s Theatre i London

HISTORIK
Råttfällan var ursprungligen en kort radiopjäs vid namn Three Blind Mice som sändes 30 maj 1947 och byggda på en verklig händelse. Agatha Christie arbetade om sin radiopjäs till en novell med samma namn, men begärde att novellen inte fick publiceras så länge teaterpjäsen spelades. Novellen har ännu inte publicerats i Storbritannien, men gavs ut i USA 1950 och har även publicerats i Sverige (Det Bästas Bokval, 1965).

Teaterpjäsen kunde inte ha namnet Three Blind Mice eftersom en pjäs med det namnet satts upp före andra världskriget. Förslaget att döpa pjäsen till The Mousetrap kom från Agatha Christies svärson Anthony Higgs.
I Shakespeares drama Hamlet svarar prins Hamlet "The Mousetrap" då Claudius frågar efter namnet på den teaterpjäs hovet just har sett.

I spelkontraktet för The Mousetrap står att pjäsen bara får spelas en gång per år utanför Londons West End och inte filmatiseras förrän tidigast sex månader efter att pjäsen slutat spelas i  West End.
Under alla år som stycket spelats har rollinnehavarna fått bytas ut kontinuerligt av åldersskäl. I någon roll medverkar i dag barnbarn till den ursprungliga rollinnehavaren.
Ett par ur bloggredaktionen såg föreställningen någon gång strax efter sekelskiftet och kan garantera att dramats upplösning verkligen är överraskande.

HANDLINGEN
Pjäsen handlar om ett mordfall på en herrgård i södra England, och det hela får ett mycket överraskande slut. Efter pjäsens slut ombeds publiken att inte avslöja mördarens identitet.

Underlag: Wikipedia





















fredag 10 februari 2023

ZELENSKYJ TILL EU


 HELA EUROPA ÄR HOTAT AV RYSSLAND
I två känslomässiga tal tackade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för  pengar, vapen och för politiskt stöd, när han på torsdagen besökte EU-ledarna i Bryssel. Han bad samtidigt EU-ledarna att leverera stridsflyg och att öppna förhandlingar om EU-medlemskap.

Den ukrainske presidenten landade i Bryssel strax före 10 på torsdagsmorgonen. Säkerhetspådraget var påtagligt större än under vanliga toppmöten. Många förvånas över att det överhuvudtaget är möjligt för honom att resa ut ur Ukraina. Putin har säkert satt ett mycket högt pris på hans huvud.
Första stoppet för Volodymyr var EU-parlamentet, där han möttes av stående ovationer.
Inför en fullsatt sal tackade Zelenskyj för att EU-parlamentet givit politisk backning till att Ukraina så småningom kan bli EU-medlem.
- Detta har hjälpt oss hålla ut och hålla kursen, sade han.
- Ukraina vill påbörja förhandlingar om medlemskap i år, sade han på en presskonferens senare under dagen.
- Vi måste motivera vår armé, vi behöver något att kämpa för, EU-medlemskap är en av de sakerna.


I rådsbyggnaden, ett par kvarter bort, träffade Zelenskyj de 27  EU-ledarna. Han tackade dem för leveransen av vapen och pengar.

- Hela Europa hotas i dag av Ryssland, från direkta anfall till diffusare hybridkrigföring, sade han.
- Vi har fångat upp underrättelser som visar Rysslands plan att ta över Moldavien och förstöra dess demokrati. Jag varnade omedelbart Moldaviens president Maia Sandu. Vi vet inte om Moskva har gett order om att sätta igång sin plan, sade Zelenskyj.
- Ryska flyganfall eller desinformationsanfall, smutsiga pengar, cyberattacker - Ryssland har en stor verktygslåda. Frågan är om vi hinner försvara oss, om Moskva bestämmer sig för en ny plan. Vi måste garantera självständigheten för Moldavien, Georgien, Baltikum, alla länder som är en del av vår europeiska familj.


Brysselbesöket var det tredje stoppet på Zelenskyjs Europaresa, efter London och Paris. I mötet med Storbritanniens Rishi Sunak, Frankrikes Emmanuel Macron och Tysklands Olaf Scholz har Zelenskyj särskilt bett om leverans av stridsplan.
Storbritannien har nu lovat att utbilda ukrainska stridspiloter. På väg till EU-toppmötet duckade den franske presidenten på frågan om flygplanleveranser.
- Vi är sedan starten redo att hjälpa Ukraina stå emot och vinna. I går kväll hade vi en fördjupad diskussion för att definiera behoven och strategierna, sade Macron.

Efter mötet med EU-ledarna upprepade Zelenskyj att Ukraina behöver stridsflygplan.
- Jag har inte rätt att komma tillbaka hem utan resultat. Alla samtal måste leda till något.

Underlag: Sigrid Melchior, DN:s korrespondent












































tisdag 7 februari 2023

VINTERSPORT


 VINTERSPORT

När man hänförd kollar sporten
från fåtöljen mår man fint.
Fotstöd ordnas för komforten,
skönt beskådande alpint.
Skidor med och utan bössa,
curling, hockey likaså,
avnjuts utan vintermössa
helst i hemmets lugna vrå.

Ulf Morberg, Norberg