lördag 25 februari 2023

KINAS FREDSPLAN FÖR UKRAINA



 ATT SKICKA VAPEN TILL MOSKVA LEDER INTE TILL FRED
Kina vill säkra freden i Ukraina. För det syftet lanserade regimen i Peking förra fredagen en tolv punkter lång plan för att få slut på kriget.
Den slår fast att nationsgränser måste respekteras, att små länder har samma rättigheter som stora, att kärnvapenkrig inte bör utkämpas och att "dubbla måttstockar" försvårar möjligheterna att nå en överenskommelse genom en dialog, gissningsvis i kinesisk regi.

Utspelet följer ett större, numera bekant mönster.
Kommunistpartiet talar vackert om vikten av internationell rätt, FN-stadgan, nedrustning samt behovet av  att skydda kvinnor och barn.
"Ett lands säkerhet kan inte uppnås på ett annat lands bekostnad", inskärper tolvpunktsplanen.  En värld uppdelad mellan stormaktsblock måste undvikas. Stora länder bör inte använda sitt ekonomiska inflytande för politiska syften. Fler borde göra som Kina och arbeta för fred.


Samtidigt backar regimen upp Ryssland i praktiken. Vänskapspakten som Xi Jinping slöt i Peking under olympiaden med Putin beredde väg för invasionen. 
Och man svarade blixtsnabbt på västs sanktioner genom att öka importen av rysk olja och mat.
Handelsstatistik som Financial Times relaterade till på fredagen visar att den kinesiska importen från Ryssland ökade med 43 procent under 2022. Exporten ökade med 13 procent. Den består delvis av halvledare som kan användas för vapentillverkning.

Nu överväger Peking, att döma av rapporter från flera internationella medier, att växla upp stödet ytterligare. Enligt tyska Der Spiegel (23/2) förhandlas om leveranser av 100 kinesiska kamikazedrönare, förmodligen i april.
Amerikanska Wall Street Journal (23/2) rapporterar att Vita huset kan vara på väg att offentliggöra underrättelser som bekräftar uppgörelsen. Det skulle ytterligare försämra den redan mycket spända relationen mellan Kina och väst.

                                                         Kamikzedrönare

Kriget, men också världspolitiken, skulle gå in i ett nytt farligare skede. Man kan fråga sig vilka bevekelsegrunder kineserna verkligen har.
Xi har ett realpolitiskt intresse av att visa sig stark  gentemot stormaktskonkurrenten USA. Då hjälper det att liera sig med den kärnvapenbestyckade grannen i norr.
Regimerna i Peking och i Moskva vilar dessutom på samma totalitära värdegrund, de för en gemensam ideologisk kamp mot liberalerna i väst.
Å andra sidan är Putins Ryssland ett land i förfall. Invånarna är 140 miljoner men den av korruption svårt härjade ekonomin är mindre än Nordens och inte ens en tiondel av USA:s.
Kina behöver sin handel för att fortsätta att växa, det förutsätter en fungerande relation med väst där marknaderna finns.
Fullföljer Kina leveranserna måste svaret från väst bli stenhårt, först och främst i form av ekonomiska sanktioner.
En regim som beväpnar en invasionsmakt i smyg arbetar inte för fred. Vill Xi göra allvar av alla vackra ord i tolvpunktsplanen bör han sluta stötta Putin ekonomiskt och i stället införa sanktioner.

Underlag: Ledare DN 25 februari 2023












































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar