onsdag 22 februari 2023

PUTINS ÅRLIGA TAL


 PUTINS ÅRLIGA TAL EN KLETIG MIX AV HOT OCH LÖGNER

Putins tal till det ryska federationsrådet var en kletig blandning av hot, lögner och sårade känslor. Han anklagade gång på gång väst för exakt det han själv gör i  Ukraina - att ta livet av ukrainare.
När han kommit med många gamla lögner hittar han på nya. Några begränsningar tycks inte finnas.

I fjol höll Putin sin årliga mammutpresskonferens, i år blev det ingen, troligen för att kriget går så dåligt att han inte ville svara på några frågor. Eventuellt kan det vara en orsak till att tisdagens tal till federationsrådet pågick i cirka en timme och fyrtiofem minuter. Flera deltagare i salen nickade till, bland dem Leonid Slutskij som är ordförande för dumans utrikesutskott (mannen ovan). De flesta satt kappraka på sina stolar, många började nervöst vrida på huvudet när kameran fångade upp dem.


Församlingen bestod av dumans över- och underhus, guvernörer, religiösa ledare och flera personer i rullstolar med amputerade ben. Troligen skulle de föreställa krigsveteraner, man kan skriva så eftersom kriget är omgärdat av dimridåer i Ryssland beroende på de väldiga ryska förlusterna i människoliv vilket man gör allt för att dölja. När Putin till exempel drack kaffe med soldatmödrar visade det sig senare att inte en enda av kvinnorna hade en son vid fronten.

Putin inledde sitt tal med att rada upp ogenerade lögner, en efter en. Det är i sig inget nytt - att ljuga är Putins metod. Det nya är att lögnerna stegras efterhand som krigslyckan inte står honom bi.
- Redan innan vi inledde operationen talade västvärlden om att de rentav skulle leverera kärnvapen till Ukraina, sade Putin och fortsatte:
- Deras nästa mål var att slå mot Krim och Sevastopol. Ukraina och väst planerade  tillsammans ett blodigt anfall mot Donbass. Vi var tvungna att skydda vårt eget hus.
Att väst skulle leverera kärnvapen till Ukraina och sedan anfalla Sevastopol är  inte bara en dålig lögn, det är fullständigt nonsens. Vad det handlar om är att Putin hela tiden måste hitta på nya sätt att förklara för sitt folk varför kriget i Ukraina är nödvändigt.
Opinionsmätningar tyder på att en majoritet åtminstone utåt stöder kriget, så är det fortfarande oklart för de flesta ryssar varför man krigar i Ukraina överhuvudtaget. Samtidigt blir de ryska förlusterna bara större och större.

I Ryssland fanns stora förväntningar på att Putin skulle komma med något nytt i sitt tal.
Men den enda konkreta nyheten var att Ryssland pausar det så kallade Startavtalet om kärnvapen som ingicks med USA 2010.
- Vi lämnar inte avtalet - vi tar en paus. Om USA gör några experiment kommer vi att göra det också, sade Putin, utan att förklara vad han menade.
Tidigare har han hotat med att Ryssland är berett att använda sina kärnvapen, framhejad av sitt propagandamaskineri - sådan  var tongångarna för någon månad sen.


Nu har denna propagandavåg lagt sig och Putin måste hota med något nytt. Syftet är troligen att skrämma USA, eftersom kärnvapenavtalen är ett av mycket få områden där Ryssland och USA drar åt samma håll. 
Någon annan substans innehöll talet inte.
En gång i tiden var Putin väl påläst i sakfrågor. Numera handlar det bara om att producera ännu flera lögner på löpande band, många uppseendeväckande absurda.

Han passade också på att kritisera sina oligarkkompisar för att de haft egendom i väst.
- Ni kommer att få springa hos västerländska tjänstemän och böna och be  för att få era pengar och era titlar som grevar, och allt vad det är, tillbaka.
Applåderna ljöd högt i en sal där troligen minst hälften av åhörarna har fastigheter i väst och barn som studerar i London och Schweiz.

Underlag: Anna-Lena Laurén, DN korrespondent








































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar