måndag 6 februari 2023

DEN VITA BALLONGEN


 Den såg så vacker och fridfull ut - men ballongen som sköts ner av amerikanska missiler kan dra igång en kedja av obehagliga händelser.

Den vita ballongen högt däruppe på 30 000 meters höjd, det var en vacker bild. Så oskuldsfull, en ballong bara, vit och ljudlös och stilla i den tunna luften. Vi följde den från marken, den fångades på film nerifrån jordytan. Den såg så fridfull ut när den gled fram över amerikanska fält. Den kunde väl inte vilja något illa.

På nyheterna sa de att den var kinesisk, att den var stor som tre skolbussar, men flög på högre höjd än något annat, tre gånger högre upp än ett flygplan. "Skjut inte på den!" uppmanade polisen i de stater den passerade. "Era gevärskulor kommer inte att nå den". Stilla gled den vidare, registrerade allt den såg på marken. Den gjorde knappt något väsen  av sig alls, och ändå kan följderna av den bli enorma, för ballongen tillhörde en av världens två militära stormakter och den spionerade över kärnvapenbaserna i den andra militära supermakten. Vi står nu inför en fara som Thukudides skrev om redan för 2500 år sedan. Den grekiske historikern beskrev riskerna som uppstår när en aspirerande stormakt hamnar i konflikt med den dominerande stormakten. Hans exempel hänför sig  ifrån när Spartas herravälde plötsligt hotades av uppstickaren Aten.
"Det var Atens uppgång, och den fruktan detta alstrade i Sparta, som gjorde att krig mellan dessa båda stater var oundvikligt", skriver han.
Han menar att två krafter driver en sådan händelseutveckling, uppstickarmaktens maktlystnad och den härskande maktens fruktan att mista sin position.


I den konflikten hittar vi en av historiens dödligaste mönster. Den kom att kallas Thukydidesfällan och det troligaste resultatet blir krig.

Det är därför ballongen inte bara var en ballong. Det är därför den blev en världshändelse, ett kinesiskt svävande spionprogram med kamerorna riktade rakt ner mot amerikansk mark. Man har visat filmerna när de amerikanska piloterna närmade sig det vita klotet och sköt ner det med en missil, det singlade ner från himlen och hamnade i havet. Och marinen var genast där för att säkra det som fanns kvar av det. Vrakdelarna ska skickas in för analys. Nu ska USA ta reda på vad kineserna hållit på med hela tiden.
Och genast är det som ballongen skapat en egen dynamik av reaktioner och motreaktioner.

USA:s president flög till  flygplatsen Hagerstown, Maryland , och talade med piloterna.
Hårda ord från USA som besvarades  med Kinas vrede över att deras obemannade, civila ballong skjutits ner utan  orsak. Den amerikanske utrikesministerns resa till Kina har ställts in. Kina säger sig nu ämna "svara vidare" på USA:s provokation.
Något har satts i rullning.

Underlag: Alex Schulman, DN.
























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar