måndag 20 februari 2023

EN RESA MED VISSA BESVÄR



Bloggredaktionen hade länge planerat att åka ner till Höganäs efter nära två månader i Nysätter för bland annat jul- och nyårsfirande. Som avresedag hade vi bestämt lördagen den 18 februari. Lördagar brukar vara bra resdagar med få långtradare på vägarna.
På fredagen tankade och packade vi bilen för att vara klara att åka på lördagsmorgonen.
På fredagen kommer emellertid oroande rapporter från SMHI. Ovädret Otto beräknas dra in över västkusten på fredagskvällen och kulminera med vindar av orkanstyrka natten mot lördagen. Man varnade för trädfällningar, elavbrott och översvämningar i hela Sydsverige. Vi beslutade då att uppskjuta vår resa ett dygn till  söndagen, då Otto beräknades ha dragit bort.


På söndagen var det ett strålande väder. En och annan vindil kändes i bilen på vår resa söderut. Vi kommer fram till huset i Höganäs utan störningar på eftermiddagen.


Vi börjar genast bära in allt från bilen. Katten var lycklig över att komma ut ur sin bur. Hon skuttade iväg glad och lycklig som det syntes, ut på sitt väl inpinkade revir. Här har hon varit så många gånger och känner sig väl hemmastadd.
Vi kände oss belåtna med att ha kommit hit utan störningar. På radion hade vi hört om många tillbud med kvarliggande träd på körbanorna och nerrivna kontaktledningar efter Ottos härjningar.

När allting var inburet och katten fått mat började vi förbereda oss för natten.  Det var omkring  15 grader i huset när vi kom, elementen var avslagna och endast luftvärmepumpen var igång. När vi nu vrider upp elementen händer dessvärre ingenting, inte den minsta värme. Vi kollar alla säkringar men hittar inga fel. Det såg minst sagt bekymmersamt  ut. Temperaturen skulle säkert sjunka ännu mer. Det var sex grader ute. Att övernatta i det här kalla huset ville vi helst inte och övervägde att boka ett hotellrum. Men med katten skulle detta bli svårt så vi bestämde oss för att stanna.

Det blev en plågsam natt. Även om vi byltat på oss ordentligt blev det ordentligt kallt. Någon sömn  att tala om blev det inte. Fram på morgonen var det faktiskt riktigt kallt.
Vi var uppe tidigt och ringde vår lokala allround-firma och förklarade vårt bekymmersamma läge. Inom  en timme kommer en VVS-are och sätter igång med felsökning. Han inser strax att han behöver förstärkning med el-kunniga, och två sådana anländer inom en halvtimme.
Tillsammans hittar de tre felet efter en halvtimme, en brusten elkoppling. Lagningen gick tydligen 
snabbt, och bara efter en halvtimme kunde husägarna känna att värmen var på väg tillbaka.

 Men det tar tid att värma upp ett nerkylt hus igen, men fram emot  eftermiddagen var huset varmt och beboligt igen och de lyckliga husägarna kunde äta sin middag i ett varmt hus med ett tänt stearinljus på matbordet för att fira det lyckliga slutet på den för oss  så obehagliga tilldragelsen.





































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar